Р Е Ш Е Н И Е

 

………

 

   21.12.2016 год., Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав

На дванадесети декември през две хиляди и шестнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател: Мирослав Марков

Секретар: М.А.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от Председателя,

гражданско дело № 689  по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производство по реда на Закона за закрила на детето.

Представителят на Дирекция “Социално подпомагане” община Велики Преслав е депозирал искане за прекратяване на настаняването извън семейството на детето Ц.Р.М.. Излага, че същото е било настанено в семейство на роднини – И.И.Й. /баба по бащина линия/. Едновременно с това, предлага детето да бъде настанено в Ц.з.н.о.с.т. гр. В. Преслав за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20 годишна възраст.

Представляващият ДСП моли съда да постанови решение, по силата на което да прекрати настаняването на детето в семейство на роднини и да го настани ЦНСТ гр. В. Преслав. Сочи, че в Отдел „Закрила на детето“ е постъпила информация, че поради напредване на възрастта и влошеното здравословно състояние на г-жа Й., същата не може да полага адекватни грижи за детето. Едновременно с това е изложено, че през учебно време непълнолетния Ц. е ползвал социалната услуга „Седмична грижа“ към ДДЛРГ гр. Велики Преслав, като през почивните дни се е прибирал при баба си.

Бабата на детето, И.И.Й., редовно призована не се явява в съдебно заседание и не взема становище по искането.

Представителите на ДСП-Велики Преслав и ЦНСТ-Велики Преслав в съдебно заседание заявяват, че детето е адаптирано, харесва му, чувства се добре и в негов интерес е да бъде настанено в ЦНСТ- Велики Преслав.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложения социален доклад детето е с неизвестен баща. Било е настанено в семейство на роднини с Решение на Районен съд – Велики Преслав за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на образование, но не повече от 20 годишна възраст или до настъпване на обстоятелства, обуславящи промяна или прекратяване на мярката за закрила. От представената Заповед № 2701-ЗДЗД-4781/27.10.2016 г. на Директора на ДСП - Велики Преслав се установява, че на осн. чл. 30а, във вр. с чл. 29, т. 8 и т. 9 от ЗЗДетето е прекратено настаняването на детето в семейството на роднини и е настанено временно по административен ред в ЦНСТ гр. В. Преслав, обл. Шумен, като се посочва, че непълнолетния Ц. през учебно време от понеделник до петък ползва социалната услуга „Седмична грижа“ към ДДЛРГ гр. Велики Преслав, като през почивните дни се прибира при баба си И.Й. ***.

В приложения социален доклад, изготвен от социален работник се посочва, че е в интерес на детето Ц.Р.М. предприемане на друга мярка за закрила, тъй като предприетата мярка за закрила – настаняване при близки и роднини е неефективна; към момента няма други близки и роднини, които да се ангажират с отглеждането и възпитанието на детето; няма подходящи приемни семейства за детето, единствената алтернативна форма е настаняване в социална услуга – резидентен тип. Едновременно с това е посочено, че в ЦНСТ гр. В. Преслав, обл. Шумен екип от специалисти ще работи за задоволяване на ежедневните потребности на детето от сигурност, стабилност, образование, здравословен начин на живот, пълноценна и питателна храна, социални и трудови умения, както и поддържане на лични контакти с роднините.

Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че молбата се явява основателна. Установи се, че Ц.Р.М. е бил настанен в семейство на роднини. Това е семейството на баба му, която е изразила желание детето да ползва социалната услуга „Седмична грижа“ към ДДРЛГ гр. В.Преслав, но към днешна дата поради влошеното й здравословно състояние не е в състояние да полага грижи за детето дори през почивните дни.

Ето защо, съдът счита, че са налице предпоставките, визирани в разпоредбата на чл. 25, т. 3 от ЗЗД. Съгласно чл. 35, ал. 2 от ЗЗД настаняването на дете в специализирана институция се извършва в случаите, когато са изчерпани възможностите за оставането му в семейна среда. Съдът намира, че към момента липсва такава възможност, а така също не са постъпили молби за настаняване на детето в приемно семейство. Предвид горното, настоящият състав приема, че в интерес на непълнолетното дете е, същото понастоящем да бъде настанено в специализирана институция, а именно – ЦНСТ гр. Велики Преслав  за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на образование, но не повече от 20 годишна възраст, считано от влизане на решението в сила.

На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

На осн. чл. 28, ал. 5 от ЗЗД, срокът на настаняване следва да бъде определен до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на образование, но не повече от 20 годишна възраст, считано от влизане на решението в сила.

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

ПРЕКРАТЯВА НАСТАНЯВАНЕТО на детето Ц.Р.М.  с ЕГН ********** с майка Р.М.Н. и баща – неизвестен в семейството на И.И.Й. с ЕГН ********** / баба по бащина линия/, с постоянен адрес:***.

НАСТАНЯВА детето: Ц.Р.М. с ЕГН **********, в Ц.з.н.о.с.т. *** за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20 годишна възраст или до настъпване на обстоятелства, обуславящи промяна или прекратяване на мярката за закрила, считано от влизане на решението в сила.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

Решението може да се обжалва в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Окръжен съд – Шумен.

 

                                                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: