Р Е Ш Е Н И Е

 

№ . . .

 

29.12.2016год., гр. Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав, I-ви състав

На двадесети декември  през две хиляди и шестнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Мирослав Марков

Секретар М.А.,

 

като разгледа докладваното от районен съдия Марков

гражданско дело №739 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

  Производство с правно основание  чл. 50 от СК.

Производството по делото е образувано по повод предявена от М.Д.Т. и И.С.Т. молба за развод по взаимно съгласие с правно основание чл. 50 от СК. От брака си имат родени две деца: С., с ЕГН ********** и Д., с ЕГН **********.  Двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по реда на чл. 51 от СК, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати брака и одобри споразумението.

В съдебно заседание, молителите потвърдиха сериозното си и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 26.11.2000г., когато с Акт № 13/26.11.2000г. на Община С. сключват граждански брак. От брака си имат родени две деца.

Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака, съдът намира, че молбата им е основателна и бракът следва да бъде прекратен по реда на чл. 50 от СК, без да се издирват мотивите за това.

Страните не са посочили размер на издръжката по отношение на децата, като предвид задължителното изискване на закона, такава следва да бъде определена в минимален размер.

Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51 от СК, не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено. По делото следва да бъде определена държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 /четиридесет/ лв., която следва да се раздели между молителите.

Предвид гореизложеното, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен с Акт №013/26.11.2000г. на Община С., между М.Д.Т. с ЕГН: ********** и И.С.Т. С ЕГН: **********, като допуска РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

УТВЪРЖДАВА представеното споразумение по чл.51, ал.1 от СК от М.Д.Т. с ЕГН: ********** и И.С.Т. С ЕГН: **********, както следва:

УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА спрямо роденото от брака дете, което не е навършило пълнолетие: Д.И. С., ЕГН: ********** се ПРЕДОСТАВЯ на майката М.Д.Т. с ЕГН: **********.

МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на роденото от брака дете, което не е навършило пълнолетие: Д.И. С., ЕГН:********** се определя при майката М.Д.Т. с ЕГН:**********.

УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА спрямо роденото от брака дете, което не е навършило пълнолетие: С.И. С., ЕГН: ********** се ПРЕДОСТАВЯ на бащата И.С.Т. С ЕГН: **********.

МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на роденото от брака дете, което не е навършило пълнолетие: С.И. С., ЕГН: ********** се определя при бащата И.С.Т. С ЕГН: **********.

ОПРЕДЕЛЯ СВОБОДЕН РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на родителите с децата.

ОПРЕДЕЛЯ при условията на взаимност издръжка на децата, както следва: бащата И.С.Т. С ЕГН:********** СЕ ЗАДЪЛЖАВА да заплаща на детето Д.И. С., ЕГН:**********  лично и със съгласието на неговата майка ежемесечна издръжка в размер на 105.00 лв. и майката М.Д.Т. с ЕГН:********** СЕ ЗАДЪЛЖАВА да заплаща на детето С.И. С., ЕГН: ********** лично и със съгласието на неговия баща ежемесечна издръжка в размер на 105.00 лв., считано от влизане в сила на настоящото решение до настъпването на законни основания за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

М.Д.Т. с ЕГН: ********** и И.С.Т. С ЕГН: ********** декларират, че ще се грижат за правилното и нормално развитие на децата си и тяхно материално осигуряване, както са го правили до сега, въпреки, че ще живеят разделени и няма да възпрепятстват другия родител от контакти с децата.

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в гр. С., обл. Ш., ул. „Г.С." №42, на И.С.Т.. М.Д.Т. с ЕГН: **********  е напуснала жилището и няма претенции към ползуването на същото.

   Молителите не си дължат издръжка взаимно.

          След прекратяване на брака жената ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име - З.

         Възлага в дял и собственост на М.Д.Т. с ЕГН: ********** - придобитият по време на брака лек автомобил марка „Тойота ярис", цвят ЧЕРЕН, с рег. № Н6159ВК, номер на рама VNКJV123Х0А113670, за който има издаден регистрационен талон № 005986220 от 13.09.2013г., като съпругът заявява че няма имуществени претенции за собствеността на лекия автомобил. Застрахователната стойност на автомобила е 800.00 лева.

         Възлага в дял и собственост на И.С.Т. С ЕГН: ********** - придобитият по време на брака лек автомобил марка „Фолксваген транспортер", цвят БЯЛ, с рег. № Н0783АК номер на рама WV2ZZZ25ZJН069614, за който има издаден регистрационен талон № 00645947 от 09.12.2014г., като съпругата заявява, че няма имуществени претенции за собствеността на лекия автомобил. Застрахователната стойност на автомобила е 500.00 лева.

       Възлага в дял и собственост на И.С.Т. С ЕГН: ********** - придобитият по време на брака лек автомобил марка „АУДИ 80", цвят СИВ МЕТАЛИК, с рег. № Н8154АР, номер на рама WАUZZZZSA073629, за който има издаден регистрационен талон № 006562560 от 11.03.2013г., като съпругата заявява, че няма имуществени претенции за собствеността на лекия автомобил; Застрахователната стойност на автомобила е 300.00 лева.

        Страните нямат претенции относно личното имущество на другия съпруг.

        Страните декларират, че по време на брака или във връзка с него, като съпрузи или от близки не са правени дарения на значителна стойност.

        По отношение на договор за кредит, за текущо потребление от 06.04.2011 г., сключен от съпруга - И.С.Т. С ЕГН: ********** и Банка ДСК ЕАД, страните се споразумяват, че сумата е била за лично ползуване на съпруга И.С.Т. и с оглед факта, че задължено лице по същия договор е само и единствено И.С.Т., то съпругата М.Д.Т. няма да отговаря за изпълнението му.

Разноските по молбата за развод остават в тежест на страните, така, както са направени.

 ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 40.00 /четиридесет/ лв.

          ОСЪЖДА М.Д.Т. с ЕГН:**********,  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата от 20.00 лева, представляваща държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК; сумата от 75.60 /седемдесет и пет лева и шестдесет стотинки/ лева, представляваща – 2% държавна такса върху тригодишните падежи на определената издръжка, на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК върху споразумението за издръжка; държавна такса върху МПС в размер на 16.00 лева представляваща – 2% държавна такса върху споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7, т.1 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, ведно с 5.00 лв. /пет лева/, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА И.С.Т. С ЕГН:**********,  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата от 20.00 лева, представляваща държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК; сумата от 75.60 /седемдесет и пет лева и шестдесет стотинки/ лева, представляваща – 2% държавна такса върху тригодишните падежи на определената издръжка, на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК върху споразумението за издръжка; държавна такса върху МПС в размер на 16.00 лева представляваща – 2% държавна такса върху споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7, т.1 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, ведно с 5.00 лв. /пет лева/, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист

          Решението е окончателно.

 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: