Р Е Ш Е Н И Е

 

09.01.2017 г.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                   Година 2017                 Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                                             четвърти състав

На 09 (девети) декември                                                                           Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

          Председател  Дияна Петрова

Секретар И.Д.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Петрова

АН дело номер 289 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано въз основа на жалба от В.И.С. с ЕГН **********, с адрес *** срещу Наказателно постановление №180/19.07.2016 г., издадено от Началника на М.В.

            В обстоятелствената част на жалбата се съдържат доводи за неправилност на наказателното постановление, в частта му относно размера на наложеното наказание, предвид материалното състояние и семейно положение на нарушителя. Жалбоподателят не отрича извършване на административното нарушение, в което е обвинен.

            В съдебно заседание жалбоподателят се явява лично и поддържа жалбата.Моли да бъде отменено или намалено наложеното му административно наказание.

            Процесуалният представител на въззиваемата страна – М.В. счита, че атакуваното наказателно постановление е законосъобразно и правилно, и моли съда същото да бъде потвърдено.

            Съдът, като обсъди материалите по приложената административнонаказателна преписка и събраните по нея, и в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства, прецени ги поотделно и в тяхната съвкупност, установи от фактическа страна следното:

            На 01.03.2016 г. в хода на БП№64/2016 г. по описа на РУ-В.Преслав е  извършено претърсване и изземване в дома на жалбоподателя, който при покана е предал доброволно на разследващите органи държаният от него 524 г тютюн. Досъдебното производство е прекратено с влязло в сила на 06.04.2016 г. постановление на ВПРП и делото е изпратено по компетентност на М.В.       За установеното държане на акцизни  стоки – 524 г тютюн нарязан, без данъчен документ или фактура, или митническа декларация, или придружителен административен документ, или друг документ, удостоверяващ плащането на акциза на жалбоподателя бил съставен АУАН№154/08.06.2016 г.  за административно нарушение по чл.126 от ЗАДС. Въз основа на акта било издадено обжалваното наказателно постановление.

            Горното се установява от разпитаните по делото свидетели и от приложените писмени доказателства. Съдът кредитира показанията на свидетелите изцяло, като последователни, логични, непротиворечиви и непредубедени. Същите кореспондират изцяло с приетите писмени доказателства.

            При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

            По допустимостта на жалбата:

            Жалбата е подадена от надлежно легитимирано лице, спрямо което е издадено обжалваното НП и в установения от закона седмодневен срок от връчването на НП.

            Относно основателността на жалбата:

            Разгледана по същество, жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА. В тази насока, съдът взе предвид следното: Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са съставени от компетентни органи по смисъла на чл.128 от ЗАДС, съгласно Заповед № ЗАМ-229/32-61741 от 08.03.2016 г. на Директора на Агенция “Митници” при МФ. Настоящият съдебен състав намира, че не са допуснати съществени процесуални нарушения при съставянето на АУАН и издаването на наказателното постановление.

Видно от събраните доказателства тютюнът е бил държан в дома на жалбоподателя и от самия С.. Няма спор по делото, че за тази акцизна стока – тютюн – нарязан по смисъла на чл. 4, т.1, във вр.с чл. 2, ал.1, т.2 от ЗАДС и чл. 12 от ЗАДС, няма документ, удостоверяващ плащането, начисляването или обезпечаването на акциза, каквото е изискването на чл. 126 ЗАДС за този вид стоки. Горните обстоятелства, ведно с липсата на възражения срещу съставения акт, изрично заявено от жалбоподателя в хода на БП и АНП, водят до извода, че правилно е била ангажирана отговорността му за извършено нарушение на чл. 126 ЗАДС, като размерът на глобата също е съобразен с установения в закона в минималния предвиден размер и не може да бъде намалена от съда. Правилно е извършена и преценката за липсата на маловажност на извършеното нарушение на осн.чл.126б, ал.2 от ЗАДС, т.к двойният размер на дължимия акциз е изчислен в размер на 159.30 лв. Съответно правилно е постановено отнемане в полза на държава на предмета на нарушението на осн.чл.124, ал.1 от ЗАДС.

Според настоящият състав при изписване на правната квалификация на нарушението и наложеното административно наказание са допуснати процесуални нарушения, които не са съществени и не са довели до нарушаване правото на защита на нарушителя, а именно: разпоредбата на чл. 126 от ЗАНН съдържа множество различни, но напълно самостоятелни хипотези, всяка от които осъществява отделно нарушение и налага конкретизиране при изписване на нарушената норма със съответното предложение в НП. От съдържанието на мотивната част и диспозитива на НП и изложените в него факти и доказателства се установява, че се претендира нарушението да е държане на акцизни стоки, без да има документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза,  като са посочени конкретно необходимите документи и какъв е техния характер - дали са данъчен документ по ЗАДС или фактура, или митническа декларация, или придружителен административен документ/електронен административен документ или документ на хартиен носител или друг документ, удостоверяващ плащането, начисляването или обезпечаването на акциза, но при посочване на правната квалификация на нарушението и наказанието не е конкретизирана разпоредбата на чл.126, пр.І-во, т.1 пр.І-во от ЗАДС.

По изложените по – горе съображения съдът намира, че атакуваното наказателно постановление следва да бъде потвърдено изцяло, като постановено в нарушение на процесуалния и материалния закон.

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

                                                           Р     Е     Ш     И :

 

ПОТВЪРЖДАВА ИЗЦЯЛО  наказателно постановление №180/19.07.2016 г., издадено от Началника на М.В. с което на В.И.С. с ЕГН **********, с адрес ***, за нарушение по чл.126 от ЗАДС и на същото основание е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 1 000.00 лв. и на основание чл.124, ал.1 от ЗАДС са отнети в полза на държавата стоките предмет на нарушението – 524 г тютюн - нарязан.

            Решението може да се обжалва в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, с жалба пред Административен съд гр. Шумен по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

           

 

                                                                                                     Районен съдия: