Р Е Ш Е Н И Е

 

. . .

28.02.2017г., гр.Велики Преслав

 

Районен съд Велики Преслав, I-ви състав

На втори февруари през два хиляди и седемнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател: Мирослав Марков

                                                              Секретар: М.А.,

 

като разгледа докладваното от Председателя

гражданско дело №616 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по повод предявени от К.М.Х. с ЕГН **********, като майка и законен представител на детето Й.Ю. Р. с ЕГН ********** искове с правно основание чл. 127, ал. 2 от СК срещу ответника Ю.Р.А. с ЕГН ********** за постановяване на решение, с което да бъде разрешен съществуващият между страните в качеството на родители на детето Й.Ю. Р. спор по въпросите относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с детето и издръжката му.

Ищцата основава исковата си претенция на следните фактически твърдения:

Страните са родители на детето и понастоящем не живеят заедно. Твърди, че страните не могат да постигнат съгласие относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с него, издръжката му, поради което за ищеца е налице правен интерес от разрешаването на възникналият спор по съдебен ред. Иска от съда да бъде постановено решение, с което да бъде определено местоживеенето на детето при майката, а именно в жилището й, което се намира на адрес: ***, като бъде определен свободен режим на лични контакти с бащата. Също така се иска бащата да плаща месечна издръжка в размер на 115 лв.

В срока по чл. 131, ал. 2 от ГПК, ответникът Ю.Р.А., редовно призован, не е депозирал отговор на исковата молба и не е изразил становище по допустимостта и съществото на предявения иск.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства –отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа страна:

Безспорно е, че страните нямат сключен граждански брак, живели са на съпружески начала, като от съвместното им съжителство е родено детето й., което към настоящия момент е навършило 8 години. Това е видно и от приложеното Удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №1250/29.09.2008г. от Община Шумен.

Не се спори, че страните са във фактическа раздяла. Няма спор и по другите обстоятелства и доказателства по делото. Приобщен по делото е и изготвен от Д”СП” – Велики Преслав социален доклад. От него се установява по положителен начин твърденията на ищеца относно неговото местоживеене, в което съществуват добри условия за отглеждане на дете в ниска възраст. Детето разполага с обособен детски кът за игри и отдих, собствено легло и място за лични вещи.

Във връзка с установеното от фактическа страна, съдът формира следните правни изводи:

Предявеният в настоящото производство иск намира правното си основание в разпоредбата на чл. 127, ал.2 СК. Съгласно същата ако родителите не постигнат споразумение по ал. 1, спорът се решава от районния съд по настоящия адрес на детето, който се произнася относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с детето и издръжката му съгласно чл. 59, 142, 143 и 144 от СК.

Решаващо значение при предоставяне родителските права на единия родител имат интересите на детето. Установено по делото е, че към настоящият момент детето живее с майка си, която полага преките и непосредствени грижи за него. Не са налице данни и не се установиха факти, които да сочат на невъзможност на същия да ги полага и за напред, или които да опровергаят родителските й качества. Съобразявайки горното, както и привързаността на детето поотделно,  към всеки един от родителите, неговия пол и възраст, възможност за помощ от трети лица при обгрижването и възпитанието на детето, така и от съвкупността от обстоятелства, релевантни за решаването на въпроса, които са посочени по-горе, съдът намира, че родителските права следва да бъдат предоставени за упражняване на майката, като определя местоживеене ***.

На бащата, при гарантираната от закона възможност и с оглед пола и възрастта на детето, следва да се определи режим на лични контакти. Между страните не съществува спор, че следва да се определи свободен режим на лични контакти.

Предявени са искове за издръжка по чл. 127, ал.2, във вр. с чл. 143 от СК, считано от завеждане на исковата молба в съда –  03.11.2016г.

Размерът на издръжката, съгласно разпоредбата на чл. 142, ал.1 от СК се определя от нуждите на лицето, което има право на издръжка и възможностите на лицето, което я дължи. Нуждите на детето съобразно твърденията в исковата молба са в рамките на нормалните за възрастта на децата разходи.  Детето Й.Ю. Р. е на 8 години. Относно размерът на издръжката съдът намира, че задължение и на двамата родители е да гледат и издържат децата си, като в случаите когато гледането се осъществява само от единия родител, както е в случая, то другият родител следва да компенсира с увеличен размер на издръжката. От събраните по делото писмени доказателства за доходите на страните, съдът намира, че издръжка плащана от бащата в минимален размер на 115.00 лв. месечно за детето, се явява основателен и следва да бъде уважен.

 При този изход от спора, на основание чл.78, ал.1 от ГПК, следва да бъдат присъдени разноски на ищцата, в размер на 225.00 лева, представляващи платено възнаграждение за един адвокат, както и съдебни разноски.

          На основание чл. 78, ал. 6 ГПК, Ю.Р.А. с ЕГН ********** следва да бъде осъден да заплати държавна такса за присъдените издръжки, в общ размер от 165,60 лв.

         

Воден от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Й.Ю. Р. с ЕГН **********, на майката К.М.Х. с ЕГН ********** с адрес: ***, на основание чл. 127, ал.2 от СК.  

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето Й.Ю. Р. с ЕГН **********, при майката К.М.Х. с ЕГН ********** с адрес: ***, на основание чл.127, ал.2 от СК.

ОПРЕДЕЛЯ свободен режим на лични отношения на бащата Ю.Р.А. с ЕГН **********,***, с детето Й.Ю. Р. с ЕГН **********.

ОСЪЖДА бащата Ю.Р.А. с ЕГН **********, да заплаща в полза на детето Й.Ю. Р. с ЕГН **********, чрез майката К.М.Х. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 115.00 /сто и петнадесет/ лева, считано от 03.11.2016г., платима до 5-то число на текущия месец, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до настъпването на законово основание за изменение или прекратяване, на основание чл. 127, ал.2, във вр. с чл. 143 от СК.

            ОСЪЖДА  Ю.Р.А. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ на майката К.М.Х. с ЕГН ********** в качеството на майка и законен представител на детето Й.Ю. Р. с ЕГН **********, направените по делото разноски съразмерно с уважената част от исковете в размер на 225.00 лв. на основание чл. 78, ал.1 ГПК.

ОСЪЖДА Ю.Р.А. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата по сметка на Районен съд – Велики Преслав общо държавна такса върху присъдената издръжка за бъдеще време в размер на 165,60 лв.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението, в частта относно присъдената издръжка, на основание чл. 242, ал. 1 от ГПК.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва пред ОКРЪЖЕН СЪД - ШУМЕН в двуседмичен срок от връчването му страните.

                                                          

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: