О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер . . . . . . . . . . .                Година 2017                             Град Велики Преслав

 

Великопреславският районен съд                                               четвърти  състав

На 20 (двадесети) февруари                                                           Година 2017

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

                                                                           Председател Дияна Петрова

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Дияна Петрова

гражданско дело номер 673 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по обективно и субективно съединени искове предявени от А.А.К. ЕГН ********** и Е.И.К. ЕГН **********-двамата с адрес *** срещу А.А.Б., ЕГН **********, М.Ю.Б. ЕГН ********** и А.Ю.Б. ЕГН ********** и тримата с адрес .Нова бяла река, общ.Върбица, обл.Шумен,ул.“Бузлуджа“№11, за признаване за установено в отношенията между страните, че ищците са собственици на подробно описан в исковата молба недвижим имот с правно основание чл.124, ал.1 от ГПК и искане на осн.чл.537 от ГПК, да бъде отменен от съда констативен нотариален акт №153, том ХV, рег.№7636, дело №1597 от 23.12.2015 г. по описа на нотариус с рег.№592 на НК, с район на действие ВПРС.

След анализ на представените по делото доказателства и служебно изисканото гр.д.№284/1997г. на ВПРС и доводите изложени в депозирания по реда на чл. 131 ГПК отговор от ответниците и приложените към него доказателства, настоящият съдебен състав намира, че са налице предпоставките за прекратяване на производството по делото, на основание чл.299, ал.2 ГПК.

Налице е обективно и субективно тъждество между гр.д.№284/1997 г. по описа на ВПРС и настоящото гр.д.№673/2016г. по описа на ВПРС, тъй като предметът на исковите претенции по делата и страните са едни и същи. Съдебното решение по гр.д.№284/1997 г. по описа на ВПРС е влязло в законна сила  на 19.05.2000 г., потвърдено от въззивната и касационната инстанции. В този случай приложима е разпоредбата на чл.299, ал.1 и ал.2 ГПК, съгласно която спор, разрешен с влязло в сила решение не може да бъде пререшаван. По отношение на този обект /право на собственост върху имот УПИ І-129 от кв.28 по плана на с.Нова бяла река, общ.Върбица, обл.Шумен/ решението е влязло в законна сила и на основание чл.298, ал.2 ГПК обвързва и е задължително за страните и техните правоприемници и наследници. Ответниците по делото са наследници на ответника по гр.д.№284/1997 г. по описа на ВПРС - Юсуф Мусов Б., съответно ищците в настоящото дело са придобили имота от ищците по гр.д.№284/1997 г. по описа на ВПРС, след образуване на делото. Наличието на сила на пресъдено нещо по спора, предмет на делото, съставлява отрицателна процесуална предпоставка, наличието на която препятства надлежното възникване и упражняване на правото на иск. Силата на пресъдено нещо, формирана по същия спор, прави новопредявения иск за собственост недопустим, съответно следва прекратяване на производството по него на основание чл.299, ал.2 ГПК.

С оглед на изложеното съдът намира, че така предявените искове са недопустими, поради наличие на сила на пресъдено нещо между ищците и ответниците.

Предвид изложеното съдът,

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№673/2016г. по описа на ВПРС, на основание чл. 299, ал. 2 ГПК и ВРЪЩА исковата молба.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен срок от получаване на съобщението за постановяването му от ищеца.   

 

                                                                                              Районен съдия: