П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

Номер . . . . . . . . . . .                       Година 2017                 Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                 четвърти състав

На 09 (девети) февруари                                                   Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

                                                                                   

Секретар И.Д.,

Прокурор Калоян Вълков,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

наказателно дело от общ характер номер 8 по описа за 2017 година,

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия А.Е.И. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен адрес ***, с основно образование, неженен, неосъждан,  ЗА ВИНОВЕН в това че на 11.02.2016 г. в с.Кочово, общ.В.Преслав, обл.Шумен, в съучастие като съизвършител със С.С.И. ***, по хулигански подбуди причинил на Х.Х.И. ***, лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота,  като по време на извършване на престъплението бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което и на основание чл.131, ал.1, т.12 вр. с чл.130, ал.1 вр. с чл.20, ал.2 вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК и чл.58а, ал.1 от НК вр. чл. 54 от НК, ГО ОСЪЖДА на ШЕСТ МЕСЕЦА“ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

            На основание чл. 69, ал. 1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от ДВЕ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

ЗА ВИНОВЕН в това че на 11.02.2016 г. в с.Кочово, общ.В.Преслав, обл.Шумен, в съучастие като съизвършител със С.С.И. ***, влязъл в чуждо жилище на административен адрес ***, ползвано от Х.Х.И., като употребил за това сила и деянието е извършено нощем и от две лица,  като по време на извършване на престъплението бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което и на основание чл.170, ал.2 вр. с чл.170, ал.1 вр. с чл.20, ал.2 вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК и чл.58а, ал.1 от НК вр. чл. 54, ал.1 от НК, ГО ОСЪЖДА на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА“ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

            На основание чл. 69, ал. 1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от ДВЕ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

ЗА ВИНОВЕН в това че на 11.02.2016 г. в с.Кочово, общ.В.Преслав, обл.Шумен, в съучастие като съизвършител със С.С.И. ***, противозаконно унищожил чужди движими вещи, на обща стойност 63.12 лв., собственост на Х.Х.И. ***, като по време на извършване на престъплението бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което и на основание чл.216, ал.1 вр. с чл.20, ал.2 вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК и чл.58а, ал.1 от НК вр. чл. 54, ал.1 от НК, ГО ОСЪЖДА на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА“ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

            На основание чл. 69, ал. 1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от ДВЕ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, определя ОБЩО НАКАЗАНИЕ на подсъдимия А.Е.И., за престъпленията по настоящата присъда в размер на  ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

На основание чл.69, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното общо наказание “лишаване от свобода” на подс. А.Е.И. за срок от ДВЕ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

ПРИЗНАВА подсъдимия С.С.И. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен адрес ***, с основно образование, неженен, осъждан,  ЗА ВИНОВЕН в това че на 11.02.2016 г. в с.Кочово, общ.В.Преслав, обл.Шумен, в съучастие като съизвършител с А.Е.И. ***, по хулигански подбуди причинил на Х.Х.И. ***, лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота, поради което и на основание чл.131, ал.1, т.12 вр. с чл.130, ал.1 вр. с чл.20, ал.2 от НК и чл.58а, ал.1 от НК вр. чл. 54 от НК, ГО ОСЪЖДА на ШЕСТ МЕСЕЦА“ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

ЗА ВИНОВЕН в това че на 11.02.2016 г. в с.Кочово, общ.В.Преслав, обл.Шумен, в съучастие като съизвършител с А.Е.И. ***, влязъл в чуждо жилище на административен адрес ***, ползвано от Х.Х.И., като употребил за това сила и деянието е извършено нощем и от две лица,  поради което и на основание чл.170, ал.2 вр. с чл.170, ал.1 вр. с чл.20, ал.2 от НК и чл.58а, ал.1 от НК вр. чл. 54, ал.1 от НК, ГО ОСЪЖДА на ОСЕМ МЕСЕЦА“ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

ЗА ВИНОВЕН в това че на 11.02.2016 г. в с.Кочово, общ.В.Преслав, обл.Шумен, в съучастие като съизвършител с А.Е.И. ***, противозаконно унищожил чужди движими вещи, на обща стойност 63.12 лв., собственост на Х.Х.И. ***, поради което и на основание чл.216, ал.1 вр. с чл.20, ал.2 от НК и чл.58а, ал.1 от НК вр. чл. 54, ал.1 от НК, ГО ОСЪЖДА на ШЕСТ МЕСЕЦА“ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, определя ОБЩО НАКАЗАНИЕ на подсъдимия С.С.И., за престъпленията по настоящата присъда в размер на  ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното общо наказание “лишаване от свобода” на подс. С.С.И. за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК и чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия А.Е.И., да заплати сума в размер на 247.05 лева, в полза на държавата по сметка на ВПРС, представляваща направените по делото разноски и 5.00 лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за присъдените в полза на държавата  разноски.

            На основание чл. 189, ал. 3 от НПК и чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия С.С.И., да заплати сума в размер на 247.05 лева, в полза на държавата по сметка на ВПРС, представляваща направените по делото разноски и 5.00 лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за присъдените в полза на държавата  разноски.

На основание чл. 111, ал. 1 от НПК, ВРЪЩА на Х.Х.И. с ЕГН **********, приложените/като веществени доказателства по делото 1 бр.мъжка ватирана блуза и 1 бр.мъжки анцуг, негова собственост на съхранение в РУ-В.Преслав.

            Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град Шумен.

                                              

            Районен съдия: