Р Е Ш Е Н И Е

 

06.03.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2017                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 09 (девети) февруари                                                              Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

Секретар И.Д.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 670 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

Производството по делото е образувано по повод предявена от Г.М.В. ЕГН ********** *** и В.И.В. ЕГН ********** *** молба с правно основание чл. 50 СК за постановяване на развод по взаимно съгласие, чрез прекратяване на сключения между тях граждански брак, за който е съставен Акт за граждански брак №42 от 09.12.2001 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Велики Преслав.  От него имат родени две деца И.В. В. родена на *** г. ЕГН ********** и Д.В. В. роден на *** г. ЕГН **********. Желаят да прекратят брака си по взаимно съгласие. Същото е сериозно и непоколебимо. Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение, по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието удостоверение за сключен граждански брак, издаден въз основа на акт за граждански брак №42 от 09.12.2001 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Велики Преслав, от което се установява, че страните са съпрузи от 09.12.2001 г. и съпругата е приела фамилното име на съпруга В.. Фамилното име   на съпругата преди брака е било К.. От удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №50/06.04.2006г. издадено от длъжностно лице към община Велики Преслав; удостоверение за раждане издадено въз основа на акт за раждане №21/04.01.2002г. издадено от длъжностно лице към община Шумен се установява, че молителите имат родени от брака две деца  И.В. В. родена на *** г. ЕГН ********** и Д.В. В. роден на *** г. ЕГН **********. От удостоверение за постоянен адрес на молителката се установява, че същата от 06.11.2016 г. е с постоянен адрес ***, т.е напуснала е семейното жилище находящо се на адрес с.Драгоево, общ.Велики Преслав, обл.Шумен, ул.“Плиска“№4. Видно от нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №196, том V, рег.№3094, дело 670/2010 г. по описа на нотариус рег.№592 на НК, с район да действие Районен съд гр.Велики Преслав, вписан под вх.рег.№1961/14.10.2010г., акт№161, том 5, дело 945/2010 г. на Служба по вписванията Велики Преслав се установи че имотът, представляващ семейно жилище е семейна имуществена общност. Чрез удостоверение за данъчна оценка на измота, скица и посоченият нотариален акт е индивидуализиран  имота, като данъчната му оценка е 3109.30 лв.

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно, уредени са всички лични отношения между съпрузите. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала, поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40.00 лева, от които предварително са внесени 5.00 лв. от  молителката.  Следва да бъде осъдена молителката да заплати остатъка от държавната такса в размер на 35.00 лв. за допускане на развод по взаимно съгласие, съгласно споразумението между станите, като не се приспада внесената за образуване на делото държавна такса в размер на 25.00 лв. на осн.чл.6, т.1 от ТДТССГПК. Молителят, следва да заплати и държавна такса върху определения размер на издръжката на всяко от децата на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК в общ размер на 169.20 лв. /86.40 лв. + 82.80 лв./, както и държавна такса върху дела, който придобива от семейното жилище на осн.чл.7, т.1 от ТДТССГПК в размер на 62.19 лв..

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 09.12.2001 г., с акт за граждански брак №42 от 09.12.2001 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Велики Преслав, ГРАЖДАНСКИ БРАК между Г.М.В. ЕГН ********** *** и В.И.В. ЕГН ********** ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото Г.М.В. ЕГН ********** *** и В.И.В. ЕГН ********** ***:

1. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете - И.В. В. родена на *** г. ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на майката - Г.М.В. ЕГН **********, като местоживеенето на детето ще бъде при нея.

2.На бащата и В.И.В. ЕГН **********   СЕ ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето И.В. В. родена на *** г., както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10.00 часа на съботния ден до 18.00 часа на неделния, с преспиване при бащата, един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, по пет дни през Коледната и Великденската ваканции, както и по всяко време при желание на детето и по споразумение на родителите.

3. Бащата В.И.В. ЕГН **********   , ще заплаща месечна ИЗДРЪЖКА на детето си И.В. В. родена на *** г., чрез неговата майка и законен Г.М.В. ЕГН **********, в размер от 120.00 лв. /сто и двадесет лева/ месечно, платима до 25-то число на месеца, за който се отнася, считано от датата на влизане в сила на решението за развод -  06.03.2017 г.  до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

4. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете - Д.В. В. роден на *** г. ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на майката - Г.М.В. ЕГН **********, като местоживеенето на детето ще бъде при нея.

5.На бащата и В.И.В. ЕГН **********   СЕ ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето Д.В. В. роден на *** г., както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10.00 часа на съботния ден до 18.00 часа на неделния, с преспиване при бащата, един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, по пет дни през Коледната и Великденската ваканции, както и по всяко време при желание на детето и по споразумение на родителите.

6. Бащата В.И.В. ЕГН **********, ще заплаща месечна ИЗДРЪЖКА на детето си Д.В. В. роден на *** г., чрез неговата майка и законен Г.М.В. ЕГН **********, в размер от 115.00 лв. /сто и петнадесет лева/ месечно, платима до 25-то число на месеца, за който се отнася, считано от датата на влизане в сила на решението за развод -  06.03.2017 г.  до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

7. Ползването на семейното жилище след прекратяване на брака, находящо се в с.Драгоево, общ.Велики Преслав, обл.Шумен, ул.“Плиска“№4,   СЕ ПРЕДОСТАВЯ на молителя В.И.В. ЕГН **********.

8.След прекратяване на брака молителката Г.М.В. ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилното име  К..

9.След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА.

10.ПОСТАВЯ СЕ В ДЯЛ на В.И.В. ЕГН ********** ***  и той става ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН СОБСТВЕНИК на придобития по време на брака между страните, недвижим имот описан в нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №196, том V, рег.№3094, дело 670/2010 г. по описа на нотариус рег.№592 на НК, с район да действие Районен съд гр.Велики Преслав, вписан под вх.рег.№1961/14.10.2010г., акт№161, том 5, дело 945/2010 г. на Служба по вписванията Велики Преслав, находящ се на административен адрес с.Драгоево, общ.Велики Преслав, обл.Шумен, ул.“Плиска“№4, състоящ се от дворно място цялото от 1500 кв.м./хиляда и петстотин квадратни метра/, представляващо УПИ І-304 /първи за триста и четвърти/, от квартал 80 /осемдесет/ по действащият план на с.Драгоево, общ.В.Преслав, обл.Шумен, одобрен със заповед №483/1960 за улична регулация и №274/2010 г. за дворищна регулация, заедно с построените в него къща, сайвант и плевня, при граници: от двете страни улица, УПИ ІІІ-308, УПИ ХІ-306, УПИ ХІІ-306, като молителката Г.М.В., заявява че не желае уравняване на дяловете и декларира, че няма да има претенции за в бъдеще относно собствеността на посочения недвижим имот.

Данъчната оценка на подробно описаният недвижим имот е 3109.30 лева /три хиляди сто и девет лева и тридесет стотинки/, съгласно Удостоверение за данъчна оценка по чл.264, ал.1 от ДОПК  изх.№7701002309/23.11.2016 г.

11. Молителите декларират, че са поделили извънсъдебно и доброволно придобитите по време на брака движими вещи.

12.Молителите декларират, че не са придобивали по време на брака със съвместен принос парични влогове и всеки от тях може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове на които е титуляр.

            13.Изтеглените кредити от молителя В.И.В. ЕГН ********** в размер на 6000.00 лв. от банка ОББ-клон В.Преслав, ще се погасяват лично от него, след развода.

14.Разноските по делото се поемат от молителката.

ОСЪЖДА В.И.В. ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВПРС сумата от 231.39 лева (двеста тридесет и едни лева и тридесет и девет стотинки) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката и върху поставеният му в дял недвижим имот.

ОСЪЖДА Г.М.В. ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВПРС сумата от 35.00 /тридесет и пет/ лева, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл.6 т.3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

Районен съдия: