Р Е Ш Е Н И Е

 

  № .......                            

 20.03.2017г., гр.Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав,  Първи състав

На двадесет и втори февруари през две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: М. М.

Секретар:  М.А.

Като разгледа докладваното от Председателя

Административно-наказателно дело № 423 по описа за 2016г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

С Наказателно постановление № 16-0323-000401 от 05.10.2016г., издадено от Началника на РУ-Велики Преслав на Ц.В.П. с ЕГН **********:

1.   За нарушение на чл.140, т.1 от ЗДП, на основание чл.175, ал.1, т.1, пр.1-во от ЗДП му е наложена глоба в размер на 150.00 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 4 месеца; 

2.   За нарушение на чл.104А от ЗДП, на основание чл.180, ал.4, т.6 от ЗДП му е наложена глоба в размер на 50.00 лева; 

както и на основание Наредба № Iз – 139 на МВР, на водача  са му отнети 6  контролни точки.

 

Жалбоподателят оспорва констатациите в акта и наказателното постановление. В жалбата се излагат доводи за необоснованост и незаконосъобразност на обжалваното НП. Претендира се неговата отмяна като постановено в нарушение на закона, със законните за това последици. В съдебно заседание жалбоподателят се явява лично и с процесуален представител, моли съда да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно и неоснователно. Същият отново оспорва фактическите констатации в акта и наказателното постановление, като твърди, че наказващият орган не се е съобразил с всички обстоятелства. Иска от съда, или да се отмени наказателното постановление, или алтернативно наказанията да бъдат намалени.

Административнонаказващият орган, призован на основание чл.61, ал.1 от ЗАНН не изпраща процесуален представител, като в придружителното писмо  изразява становище, че жалбата следва да бъде оставена без последствия и да бъде потвърдено наложеното наказание на водача.

За Районна прокуратура – Велики Преслав, редовно уведомени, с оглед чл.62 от ЗАНН не се явява представител.

Съдът намира, че жалбата е била подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН.  Същата отговаря на изискванията на 84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима. Разгледана по същество жалбата е частично основателна.

          Съдът, след като разгледа жалбата, изложените в нея доводи и като се запозна с материалите по делото, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

На 04.07.2016г., около 13:20ч. в гр.Велики Преслав, обл.Шумен,  при движение със служебния автомобил по ул. ****“, полицейските служители  И. и М., забелязали автомобил, който е без регистрационни табели. При извършената проверка, водачът Ц.В.П. им посочил, че не е регистрирал автомобила, защото бил нов внос,  имал някакъв технически проблем и отивал да го закара до сервиз, който се намирал на изхода на града към гр. Търговище. Служителят М. казал на водача да се яви в РУ-В.Преслав. П. потеглил с автомобила в посока към районното управление. По време на движението, полицейските служители забелязали, че водача говори по мобилния си телефон.  По-късно в управлението бил съставен АУАН от служител на група „Пътен контрол“ в РУ-В.Преслав.

В съдебно заседание е разпитан актосъставителят – Р.И. и свидетелите вписани в АУАН, които са установили нарушенията: Н.М.М. и Р.К.И.. Същите разказват за констатираните нарушения. Посочват, че са разпоредили на жалбоподателя да се яви в управлението, но не са му нареждали това да стане с автомобила.

Описаната фактическа обстановка се установява от приетите по делото писмени доказателства, както и гласните такива. Съдът не намира основания да не кредитира показанията на полицейските служители, както и посоченото в АУАН, във връзка с чл.189, ал.2 от ЗДП.

 Предвид посоченото, се налагат следните правни изводи:

Съдът приема за установена посочената по-горе фактическа обстановка и намира, че наказващият орган правилно е издал НП, тъй като безспорно са установени извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина.   При съставянето на АУАН и НП, съдът не намира  нарушения, които да са от категорията на съществените, както и такива, които да водят до опорочаването им. От обективна страна нарушителят е извършил фактически действия по "управление на автомобила", което съгласно константната практика на Върховния съд е "всяка една манипулация и боравене с уредите, приборите и механизмите му".

Съдът в настоящия състав намира, че при така установената фактическа обстановка наказателното постановление следва да бъде частично изменено по отношение на наложеното наказание по първото нарушение. При индивидуализацията на наказанието, административнонаказващият орган не е посочил основанията си, за да го наложи в размер около средния предвиден от закона. В чл.175, ал.1, т.1 от ЗДП /в сила към датата на деянието/ се предвижда глоба в размер от 50 до 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС от 1 до 6 месеца. По преписката, не са налице доказателства за имотното състояние на нарушителя. Не е обсъдена и тежестта на нарушението. По изложените съображения, съдът намира, че справедливо и съответно на извършеното нарушение, съгласно наличните данни в кориците на делото ще бъде административните наказания да бъдат намалени в размер на минимума предвиден от закона по време на извършване на нарушението. В този смисъл, следва да се изменят наложените от административнонаказващия орган административни наказания за това нарушение. За второто посочено нарушение, наказанието е наложено в безалтернативния предвиден от закона размер.

          Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл.1-во и 2-ро от ЗАНН, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 16-0323-000401 от 05.10.2016г., издадено от Началника на РУ-Велики Преслав в частта му, с която на Ц.В.П. с ЕГН ********** - за нарушение на чл.104А от ЗДП, на основание чл.180, ал.4, т.6 от ЗДП му е наложена глоба в размер на 50.00 лева, както и на основание Наредба № Iз – 139 на МВР, на водача  са му отнети 6  контролни точки.

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № 16-0323-000401 от 05.10.2016г., издадено от Началника на РУ-Велики Преслав, в частта му, с която на Ц.В.П. с ЕГН ********** - за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДП, на основание чл.175, ал.1, т.1 от ЗДП му е наложена глоба в размер на 150 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 4 месеца, като НАМАЛЯВА размера на наложеното административно наказание “глоба” в размер на 50.00 /петдесет/ лева и лишаване от право да управлява МПС за 1  /един/ месец.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд на основанията предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс  в 14-дневен срок от деня на съобщението, че решението е  изготвено

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: