Р Е Ш Е Н И Е

 

  12.04.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                      Година 2017                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                       трети  състав

На 11 (единадесети) април                                               Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                      Председател Стоян Момов

Секретар М.В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 22 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

          Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

          В исковата си молба, предявена на 13.01.2017 г., ищцата А.Р.А. твърди, че с ответника С.М.А. са съпрузи от 11.08.1971 година. От брака си имали родени три деца, понастоящем пълнолетни. Постепенно отношенията между съпрузите охладнели, между тях възниквали противоречия и през 1990 г. двамата се разделили. Ищцата се установила във Федерална република Германия, а ответникът – в гр. Велики Преслав, като не поддържали връзка помежду си. А.А. моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен без съдът да се произнася по въпроса за вината и да бъде възстановено предбрачното й фамилно име Я. Не предявява други брачни искове.

          Ответникът изразява съгласие с изложеното в исковата молба, като заявява, че също желае прекратяване на брака.

          От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 11.08.1971 г., когато с акт № 0053/11.08.1971 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав сключват граждански брак. От брака си имат родени три деца – М. М., Е А. и Е М., понастоящем пълнолетни. Разпитаният в съдебно заседание свидетел М. М. излага, че страните се разделили преди повече от 20 години, като ищцата се установила в чужбина, а ответникът – заживял във фактическо съпружеско съжителство с друга жена в гр. Велики Преслав. Оттогава не поддържали връзка и контакти помежду си.

          Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа липсата на разбирателство, взаимно уважение, привързаност и другарски отношения между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. Проява на настъпилото отчуждение между брачните партньори е и фактическата раздяла между тях отпреди повече от двадесет години. Предвид изложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

          На ищцата А.Р.А. следва да бъде възстановено предбрачното фамилно име – Я.

          При установеното по делото пълнолетие на родените по време на брака деца, имащи общ произход от страните, както и поради липсата на предявени по реда на чл. 322, ал. 2 от ГПК други искове, съдът не дължи произнасяне по уреждане на следните отношения между страните след развода: относно ползването на семейното жилище и за издръжка между бившите съпрузи.

          По делото, на основание чл. 6, т. 2 от ТДТГПК, следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасянето по въпроса за вината, разноските по делото следва да останат в тежест на всяка от страните, така както ги е направила.

          Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш  И :

 

          ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 11.08.1971 г. с акт № 0053/11.08.1971 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав между С.М.А. с ЕГН **********,*** и А.Р.А. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, със съдебен адресат – адв. В.К. ***, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

          ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на А.Р.А. – Я.

          ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв. (четиридесет лева).

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА С.М.А. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата 20,00 лв. (двадесет лева), представляваща съответната му част от държавната такса при решаване на делото.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА А.Р. Я да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата 20,00 лв. (двадесет лева), представляваща съответната й част от държавната такса при решаване на делото.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, направените от А.Р. Я деловодни разноски в размер на 745,00 лв. остават в нейна тежест, така както ги е направила.

          Решението, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

          На основание чл. 64, ал. 3 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на страните, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                                                                               Районен съдия: