Р Е Ш Е Н И Е

 

  

 

19.04.2017 год., гр. Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав

На четвърти април през две хиляди и седемнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател: Мирослав Марков

Секретар: М.А.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от районен съдия Марков

гражданско дело № 209 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производство по реда на Закона за закрила на детето.

Представителят на Дирекция “Социално подпомагане” Община Велики Преслав е депозирал искане за прекратяване на настаняването извън семейството на детето Г.М. Н.. Излага, че същото е било настанено в семейство на близки. Едновременно с това, предлага настаняването да бъде прекратено, а детето да се реинтегрира в семейството на А.Е.М. - майка на детето. Майката заявява желание да се грижи за детето си. Представляващият ДСП моли съда да постанови решение, по силата на което да прекрати настаняването на детето извън семейството и да го настани при майката на детето.

Майката А.Е.М., редовно призована не се явява в съдебно заседание. В съдебна зала се явява П.С. – социален работник. От нейния разпит се установи, че майката желае да полага грижи за детето си и с помощта на своят съжител е способна да изгради стабилна семейна среда.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

Видно от приложения социален доклад по делото родителите на детето са били разделени, като в последствие бащата М.Г.Н. е починал. С Решение № 3458/23.06.2009 г. на Районен съд – Благоевград детето е било настанено в семейство на роднини за срок до навършване на 18-годишна възраст или до настъпване на обстоятелства, обуславящи прекратяване на настаняването. Майката А.Е.М. подава молба, с която декларира, че желае да бъде прекратено настаняването на детето в семейството на своята баба по бащина линия.  От представената Заповед на Директора на ДСП гр. В. Преслав се установява, че на осн. чл. 30, ал. 2 от Закона за закрила на детото, е временно прекратено настаняването извън семейството на детето. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник се посочва, че в най-добър интерес на детето Г.М. Н. е да бъде прекратено настаняването в семейството на близки и роднини, и да бъде реинтегрирано в биологичното семейство при нейната майка.

Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че молбата се явява основателна. Установи се, че детето Г. е било настанено в семейството на своята баба по бащина линия. Доказа се, че понастоящем майката е в състояние да полага грижи по отглеждането и възпитанието на детето, както и че оставането в биологичното семейство е в негов интерес.

Ето защо, съдът намира, че е налице отпадане на основанията за настаняване на детето извън семейството, поради което са налице предпоставките, визирани в разпоредбата на чл. 29, т. 9 от Закона за закрила на детето, т.е. при промяна в обстоятелствата, свързани с детето, ако е в негов интерес. Съгласно разпоредбата на чл. 71, ал. 1 от СК ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят при родителите си, освен ако важни причини не налагат да живеят другаде. Именно такова изключение от предвидения в кодекса принцип се съдържа в текста на чл. 25 от Закона за закрила на детето. При наличие на някоя от предпоставките, описани в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството. Майката на детето желае и вече има възможност да го отглежда.

На основание чл. 30, ал. 3 от Закона за закрила на детето, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

ПРЕКРАТЯВА НАСТАНЯВАНЕТО на детето Г.М. Н. с ЕГН **********, родена в гр. Благоевград, с майка А.Е.М. и баща Г.М.Н. -  починал, в семейството на М.А.Н., поради промяна на обстоятелствата.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Окръжен съд - Шумен.

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: