Р Е Ш Е Н И Е

 

25.05.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2017                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 27 (двадесет и седми) май                                                       Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Ивайла Димитрова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 247 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по чл. 27   от Закона за закрила на детето.

            Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София, чрез Дирекция “Социално подпомагане“ гр. Велики Преслав, представлявано от Директора Деница Колева,  в която излага, че  със Заповед № ЗД/Д-Н-ВП-006/15.03.2017 г.  на Директора на ДСП гр.В.Преслав детето *** е било временно настанено в приемно семейство на Г.П. и А.П. от с.Т.. Детето се отглеждало трайно в посоченото приемно семейство от 2012 г.  решение №184/29.11.12 г. по гр.д.№474/12 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 21.12.2012 г. за срок от една година, след което с решение №44/04.03.2014 г. по гр.д.№42/2014 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 15.03.2014 г. за срок от три години.  Детето е с родители:  майка Ц.Т.П.с ЕГН ********** - починала   и  баща И.Н.В. с ЕГН ********** ***. Бащата, страдал от алкохолна зависимост и нямал възможност да задоволява базисните потребности на детето, както и да гарантира неговата сигурност. Към настоящият момент връзката между бащата и детето е прекъсната. Нямало и близки, които да се грижат за него. Семейство Г. били силно мотивирани в желанието си да полагат  грижи за детето ***, както са го правили и до момента. Налице била добра емоционална връзка между детето и приемното семейство.

Съобразно изложеното и на основание чл.28, ал. 1  от Закона за закрила  на детето АСП ДСП гр.В.Преслав,  моли  детето *** Н. с ЕГН **********  да бъде настанено в професионално приемно семейство  на Г.П.П. с ЕГН ********** и А.Н.П. с ЕГН ********** и двамата с постоянен  адрес *** за срок от две години.  

Д”СП” Велики Преслав, редовно призовани, не изпращат представител.

Заинтересованата страна – И.Н.В. – баща на детето– редовно призован, явява се лично и заявява, въпреки че няма възможност да се грижи за детето, желае детето да бъде при него.

Заинтересована  страна -  Г.П.П. – редовно призована, явява се лично и заявява, че желае детето да бъде настанено в тяхното   семейство за отглеждане.

Заинтересованата  страна А.Н.П. – редовно призован, несе явява.

Детето *** в съдебно заседание в присъствието на социален работник *** - изразява желание да живее в приемното семейство, в което е бил до сега и искрено съжалява за извършената кражба.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: Видно от Удостоверение за раждане издадено въз основа на Акт за раждане  № 0128/11.09.2003 г.  е, че детето *** Н. с ЕГН ********** , произхожда от родители както следва: майка Ц.Т.П.с ЕГН ********** и  баща И.Н.В. с ЕГН **********.  Видно от препис – извлечение от акт за смърт №0026/04.11.2004 г., майката е починала. На основание   с чл.27 ал. 1 във вр. с  чл. 25  ал.1 т.3,  от ЗЗДетето, детето *** Н. с ЕГН **********   е настанено в   временно професионално приемно семейство на на Г.П.П. с ЕГН ********** и А.Н.П. с ЕГН ********** и двамата с постоянен  адрес ***. Детето се отглеждало трайно в посоченото приемно семейство от 2012 г.  решение №184/29.11.12 г. по гр.д.№474/12 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 21.12.2012 г. за срок от една година, след което с решение №44/04.03.2014 г. по гр.д.№42/2014 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 15.03.2014 г. за срок от три години.  Бащата  няма възможност и желание да задоволява базисните потребности на детето, както и да гарантира неговата сигурност. Потребностите на детето от храна, облекло са посрещани от настаняването му единствено от премното семейство.  Детето енастанено в по административне ред до произнасяне на съда със заповед на Директора на Д“СП“-В.Преслав в приемното семейство на Г.П.П. с ЕГН ********** и А.Н.П. с ЕГН ********** и двамата с постоянен  адрес ***. Приемното семейство са силно мотивирани в желанието си да полагат  грижи за детето ***. Налице е  добра емоционална връзка между детето и приемното семейство. Нарушена е връзката между бащата и детето, поради липса на контакти между от около пет години.

Съобразно изложеното съдът намира, че са изпълнени изискванията по чл.31 и сл. от ЗЗДетето, поради което следва да бъде постановено решение за настаняване на детето  в посоченото приемно семейство .  Съгласно чл.28 ал.5 от ЗЗДетето съдът задължително се произнася със съдебното решение и за срока за настаняването , включително и в приемно семейство , като съдът намира , че целесъобразно в настоящия случай същият да бъде  за срок от две години , считано от влизане на решението в сила или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

Водим от горното съдът и на осн.чл.25, т.1 и т.3 от ЗЗДетето,

 

 

Р          Е          Ш          И :

 

           

НАСТАНЯВА *** Н. с ЕГН **********  в  професионално приемно семейство  на Г.П.П. с ЕГН ********** и А.Н.П. с ЕГН ********** и двамата с постоянен  адрес *** за срок от двегодини, считано от влизане на решението в сила или  до настъпването на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

На основание чл.28, ал.4 от ЗЗДетето, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в седемдневен   срок от съобщаването му на страните.

Препис от решението да се изпрати на Д”СП” – Велики Преслав, за изпълнение по административен ред.  

 

         

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ :