Р Е Ш Е Н И Е

 

26.05.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                   Година 2017                            Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                             трети състав

На 27 (двадесет и седми) април                                                             Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

          Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Момов

АНД номер 431 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано въз основа на жалба, подадена от А.А.А. с ЕГН ********** срещу наказателно постановление № 280/11.11.2016 г., издадено от Началника на Митница Варна.

            В жалбата се излага, че на жалбоподателя е наложено наказание „Глоба” в размер на 100 лв. за нарушение по чл. 120 от ЗАДС. Сочи се, че така издаденото наказателно постановление е незаконосъобразно и неправилно. Жалбоподателят счита, че случаят е маловажен, поради което следва да бъде приложена разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН. Предвид изложеното, се иска наказателното постановление да бъде отменено изцяло като незаконосъобразно и неправилно.

            В съдебно заседание, пълномощникът на жалбоподателя поддържа доводите в жалбата.

            Процесуалният представител на въззиваемата страна – Агенция „Митници” – Митница гр. Варна счита, че атакуваното наказателно постановление е законосъобразно и правилно, и моли съда същото да бъде потвърдено.

            Видно от материалите по приложената по делото административнонаказателна преписка № 280/2016 г. по описа на Митница Варна, включващи и препис на материалите по ДП № 210/2016 г. по описа на РУ – Велики Преслав, на 24.06.2016 г., полицейски служители на РУ – Велики Преслав извършили претърсване в недвижим имот, представляващ жилищна сграда, находяща се в с. Кочово, обл. Шумен, ул. „****” № 8, ползвани от А.А.А.. В хода на процесуалното действие, последният доброволно предал на полицейските служители 3 бр. кутии, пълни с нарязана суха листна маса с мирис на тютюн и 52 бр. саморъчно свити цигари, пъхнати в кутия. Бил съставен протокол за претърсване, одобрен от съдия в РС – В. Преслав по ЧНД № 252/2016 г. по описа на съда. Въз основа на така извършеното процесуално действие било образувано ДП № 210/2016 г. по описа на РУ – Велики Преслав. С постановление от 01.07.2016 г. по цитираното досъдебно производство, влязло в сила на 09.07.2016 г., получено в Митница Варна на 10.08.2016 г., наказателното производство, водено срещу А.А. било прекратено поради маловажност на случая по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК, като материалите по същото били изпратени на Митница Варна за преценка относно наличието на основания за ангажиране на административно-наказателната отговорност на лицето.

            На 30.09.2016 г., А.Н.А. – главен инспектор в Агенция „Митници” в ТМУ Варна, на основание чл. 36, ал. 1, пр. 2 от ЗАНН, в срока по чл. 34, ал. 1 от ЗАНН считано от датата на влизане в сила на постановлението на прокурора за прекратяване на наказателното производство, съставил акт за установяване на административно нарушение № 255/30.09.2016 г. срещу А.А.А. с ЕГН ********** за това, че „на 24.06.2016 г., при извършено претърсване в жилище и прилежащи помещения, находящи се в с. Кочово, обл. Шумен, ул. „****“ № 8, ползвани от А.А.А., същият предал доброволно общо 0,685 кг тютюн и 52 къса цигари, разпределени както следва: 1 бр. червена картонена цилиндрична кутия с жълт пластмасов капак, съдържаща 0,160 кг кафява, нарязана листна маса (тютюн); 1 бр. синя картонена цилиндрична кутия с жълт пластмасов капак, съдържаща 0,225 кг кафява, нарязана листна маса (тютюн); 1 бр. червена картонена цилиндрична кутия с жълт пластмасов капак, съдържаща 0,300 кг кафява, нарязана листна маса (тютюн); 52 къса цигари с надпис на филтъра „Империум“ без акцизен бандерол, находящи се в червена картонена цилиндрична кутия без капак. Актосъставителят приел, че А. държи в описания имот ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър, в количество над 40 къса, а именно – 52 къса цигари с надпис на филтъра „Империум“ без акцизен бандерол – нарушение по чл. 120, ал. 2 вр. чл. 99, ал. 2, т. 5 от ЗАДС“.

            На 29.06.2016 г., в хода на наказателното производство, чрез заключение по изготвена оценителна експертиза, било установено, че дължимият акциз за констатираните у жалбоподателя количества и вид цигари, възлиза на 11,05 лева.

            Въз основа на акта, в срока по чл. 34, ал. 3 от ЗАНН, е издадено наказателно постановление № 280/2016 г. от 11.11.2016 г. на Началника на Митница Варна. Със същото, на А.А.А. е наложена глоба в размер на 100,00 лв., на осн. чл. 120, ал. 2 от ЗАДС за административно нарушение по чл. 99, ал. 2, т. 5 от същия закон. А именно за това, че „На 24.06.2016 г., в дома, който обитавал, находящ се в с. Кочово, обл. Шумен, ул. „****” № 8, държал ръчно свити цигари в количество над 40 къса, а именно – 52 къса цигари с надпис на филтъра „Империум“ без акцизен бандерол” – нарушение по чл. 120, ал. 2 вр. чл. 99, ал. 2, т. 5 от ЗАДС. Освен това, на осн. и чл. 124, ал. 1 от ЗАДС, било постановено отнемане в полза на държавата на стоките, предмет на нарушението – 52 къса ръчно свити цигари с надпис „Империум” в 1 бр. картонена кутия.

            Съдът, като обсъди материалите по приложените административнонаказателни преписки и събраните по тях, и в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства – свидетелските показания на А.А. (актосъставител), Е.Г., М.М. и К.М. (свидетели при установяване на нарушението), материалите по БП № 210/2016 г. по описа на РУ – Велики Преслав и тези, находящи се в АНП № 280/2016 г. на Митница Варна, прецени ги поотделно и в тяхната съвкупност, установи от фактическа страна следното:

            На 24.06.2016 г., служителите на РУ – Велики Преслав – К.М., ****, Е.Г. и М.М. присъствали при извършване на претърсване в имот, представляващ къща, находяща се в с. Кочово, обл. Шумен, ул. „****” № 8, ползвана от жалбоподателя. В хода на процесуалното действие, на което присъствал и А.А., последният предал доброволно на полицейските служители общо 0,685 кг тютюн и 52 къса цигари, разпределени както следва: 1 бр. червена картонена цилиндрична кутия с жълт пластмасов капак, съдържаща 0,160 кг кафява, нарязана листна маса (тютюн); 1 бр. синя картонена цилиндрична кутия с жълт пластмасов капак, съдържаща 0,225 кг кафява, нарязана листна маса (тютюн); 1 бр. червена картонена цилиндрична кутия с жълт пластмасов капак, съдържаща 0,300 кг кафява, нарязана листна маса (тютюн); 52 къса цигари с надпис на филтъра „Империум“ без акцизен бандерол, находящи се в червена картонена цилиндрична кутия без капак. Присъстващият жалбоподател не дал обяснения относно държаните цигари. За така установените тютюневи изделия, представляващи акцизна стока по смисъла на чл. 11, ал. 1, т. 2 от ЗАДС, у държателя му не били налице документи по чл. 126 от ЗАДС, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза.

            При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

            По допустимостта на жалбата: последната е подадена от надлежно лице, имащо качеството на нарушител в законоустановения 7-дневен срок – наказателното постановление е връчено на 16.11.2016 г., а жалбата срещу него е депозирана пред Митница Варна на 23.11.2016 година. Ето защо, същата е допустима.

            Относно основателността на жалбата: актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са съставени от компетентни органи по смисъла на чл. 128, ал. 2 от ЗАДС, съгласно заповед № ЗАМ-229/32-61741 от 08.03.2016 г. на Директора на Агенция „Митници”. При съставянето на акта и издаването на наказателното постановление са спазени сроковете по чл. 34, ал. 1 и 3 от ЗАНН и не са допуснати съществени нарушения на административнонаказателнопроцесуалните правила, които да налагат отмяна на последното.

            Доказа се по делото, че на 24.06.2016 г. в дома си, находящ се в с. Кочово, обл. Шумен, А.А. държал 52 къса ръчно свити цигари. Безспорно се установи, че жалбоподателят държал цигари – ръчно свити в количество над 40 къса. Тоест, налице е извършено от страна на жалбоподателя от обективна и субективна страна административно нарушение по чл. 99, ал. 2, т. 5 от ЗАДС.

            С оглед гореизложеното, съдът приема, че правилно административнонаказващият орган е ангажирал административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за извършеното нарушение.

            Наложеното на жалбоподателя наказание „Глоба” е в рамките на предвидения в нормата на чл. 120, ал. 2 от ЗАДС минимален размер. Административнонаказващият орган наложил на А. глоба в минималния, предвиден в закона размер. Наказанието е съобразено с действащата редакция на цитираните разпоредби от Закона за акцизите и данъчните складове към датата на извършване на нарушението (Ред., ДВ, бр. 92 от 27.11.2015 г., в сила от 01.01.2016 г.).

            Съдът намира, че възражението, съдържащо се в жалбата, че случаят е маловажен, се явява неоснователно. Легалната дефиниция на понятието „маловажен случай“ се съдържа в чл. 93, т. 9 от НК, която разпоредба, съгласно чл. 11 от ЗАНН се прилага субсидиарно в административнонаказателното производство. Според чл. 93, т. 9 от НК, „маловажен случай“ е този, при който извършеното деяние с оглед липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства, представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушение от съответния вид. Съдът не намира, че осъщественото от А. може да бъде квалифицирано като маловажно по смисъла на цитирания текст. В случая, количеството акцизна стока надвишава с над 1/4 определеният в закона като разрешен максимален брой късове. В този смисъл, изводите на наказващия орган са правилни и законосъобразни.

            Правилно е приложена от наказващия орган и нормата на чл. 124, ал. 1 от ЗАДС, според която в случаите на нарушения по чл. 120, ал. 1 и 2 от ЗАДС, стоките - предмет на нарушението, се отнемат в полза на държавата, независимо от това чия собственост са.

            С оглед гореизложеното, съдът счита, че наказателно постановление № 280/2016 г. от 11.11.2016 г. на Началника на Митница Варна е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло.

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р     Е     Ш     И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 280/2016 г. от 11.11.2016 г., издадено от ****– Началник на Митница Варна, въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 255/30.09.2016 г., съставен от А.Н.А. – главен инспектор в Агенция „Митници” – ТМУ Варна, с което на А.А.А. с ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 99, ал. 2, т. 5 от Закона за акцизите и данъчните складове (Ред., ДВ, бр. 92 от 27.11.2015 г., в сила от 01.01.2016 г.), извършено на 24.06.2016 г. и на основание чл. 120, ал. 2 вр. чл. 99, ал. 2, т. 5 от ЗАДС, е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 100,00 лв. (сто лева), и на основание чл. 124, ал. 1 от ЗАДС, е постановено отнемане в полза на държавата на 52 къса ръчно свити цигари с надпис „Империум” в 1 бр. картонена кутия, заприходени със складова разписка № 45/13.09.2016 г. по описа на Митница Варна, Митническо бюро Шумен.

            На основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, решението може да се обжалва с касационна жалба, пред Административен съд гр. Шумен, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

 

 

                                                                                                     Районен съдия: