Р Е Ш Е Н И Е

 

  12.06.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                      Година 2017                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                            трети  състав

На 22 (двадесет и втори) май                                           Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                      Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 216 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

          Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

          В исковата си молба, предявена на 20.03.2017 г., ищцата С.А.А. твърди, че с ответника Д.М.А. са съпрузи от 25.10.1987 година. От брака си имали родени четири деца, понастоящем пълнолетни. Постепенно отношенията между съпрузите охладнели, тъй като ответникът се установил трайно извън пределите на страната още през 2000 година. Ищцата също заминала в чужбина след 2007 г. и се установила в Португалска република, като двамата не поддържали връзка помежду си. С.А. моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен, без съдът да се произнася по въпроса за вината; ползването на семейното жилище да бъде предоставено на ответника и да й бъде възстановено предбрачното фамилно име.

          Ответникът не взема становище по предявения иск.

          От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 25.10.1987 г., когато с акт № 0087/25.10.1987 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав, сключват граждански брак. Двамата имат родени четири деца – Лидия, Александър, Марин и Давид, понастоящем пълнолетни. Разпитаната в съдебно заседание като свидетел Фиданка Асенова (роднина по съребрена линия от трета степен с ищцата) излага, че първоначално съпрузите живели съвместно в гр. Велики Преслав, обл. Шумен. Същите се разделили преди около петнадесет години, като и двамата се установили извън пределите на страната. Не поддържали връзка помежду си.

          Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа липсата на разбирателство, взаимно уважение, привързаност и другарски отношения между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. Проява на настъпилото отчуждение между брачните партньори е и фактическата раздяла между тях отпреди около петнадесет години. Предвид изложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

          Относно ползването на семейното жилище: по делото бе установено, че то представлява къща, находяща се в гр. Велики Преслав, ул. „Лозарска” № 58, за което не се спори, че е собственост на родителите на ответника. Доказа се по делото, че понастоящем жилището е напуснато и от двамата съпрузи. Предвид горното, съдът счита, че ползването на семейното жилище следва да се предостави на ответника, като следва да бъде констатирано, че ищцата го е напуснала.

          На ищцата С.А.А. следва да бъде възстановено предбрачното фамилно име – М.

          При установеното по делото пълнолетие на родените по време на брака деца, имащи общ произход от страните, както и поради липсата на предявен по реда на чл. 322, ал. 2 от ГПК иск, съдът не дължи произнасяне по уреждане на следните отношения между страните след развода: относно издръжка между бившите съпрузи.

          По делото, на основание чл. 6, т. 2 от ТДТГПК, следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасянето по въпроса за вината, разноските по делото следва да останат в тежест на всяка от страните, така както ги е направила.

          Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш  И :

 

          ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 25.10.1987 г. с акт № 0087/25.10.1987 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община В.П., обл. Шумен, между Д.М.А. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: *** и С.А.А. с ЕГН **********,***, с настоящ адрес:***, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО  РАЗСТРОЕН.

          ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище – къща, находяща се в гр. В. П., ул. „Л.” № 58, на Д.М.А., като констатира, че С.А.А. го е напуснала.

          ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на С.А.А. – М.

          ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв. (четиридесет лева).

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Д.М.А. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата 20,00 лв. (двадесет лева), представляваща съответната му част от държавната такса при решаване на делото.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА С.А. М. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата 20,00 лв. (двадесет лева), представляваща съответната й част от държавната такса при решаване на делото.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, направените от С.А. М. деловодни разноски в размер на 625,00 лв. остават в нейна тежест, така както ги е направила.

          Решението, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

          На основание чл. 64, ал. 3 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на страните, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                                                                               Районен съдия: