О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2017                     Град Велики Преслав

Районен съд – Велики Преслав                                                  трети  състав

На 01 (първи) юни                                                                        Година 2017

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                   Председател Стоян Момов

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 143 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 232 от ГПК.

            Като взе предвид депозираната от ищеца молба вх. № 2273/30.05.2017 г. за оттегляне на иска с правно основание чл. 288, ал. 12 от Кодекса за застраховането (отм.), и като съобрази, че са налице предпоставките на чл. 232 от ГПК, съдът намира, че производството по делото следва да бъде прекратено.

            Съдът приема за основателно искането, направено от ищеца с исковата молба за присъждане на направените по делото разноски, представляващи платена държавна такса по исковата молба и за издаване на 1 бр. съдебно удостоверение. Съгласно разпоредбата на чл. 78, ал. 1 от ГПК, заплатените от ищеца такси, разноски по производството и възнаграждение за един адвокат, се заплащат от ответника съразмерно с уважената част от исковете. Ето защо, като съобрази посочването в молбата по чл. 232 от ГПК пълно погасяване на 19.05.2017 г. от ответника на претендираната с исковата молба сума – предмет на спора, при липсата на твърдения на ответника в срока за отговор на исковата молба за извършване на това плащане преди предявяването на иска, съдът приема, че на осн. чл. 81 вр. чл. 78, ал. 1 от ГПК, претендираният размер на разноските следва да бъде присъден изцяло. Не се представя списък по чл. 80 от ГПК.

            Предвид изложеното, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 143/2017 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав, образувано по искова молба вх. № 877/28.02.2017 г. на ВПРС (датно пощенско клеймо от 27.02.2017 г.), с правно основание чл. 288, ал. 12 от Кодекса за застраховането (отм.), предявена от Гаранционен фонд гр. София, ул. „Граф Игнатиев” № 2, ет. 4, представляван от Борислав Иванов Михайлов и Стефан Георгиев Стоилков – Изпълнителни директори, срещу З.А.М. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, с цена на иска 1025,59 лв., представляваща изплатено на 27.04.2012 г., на пострадало лице, обезщетение за имуществени вреди, причинени от ответника на 22.02.2012 г. на кръстовището на улиците „Цар Иван Александър“ и „Климент Охридски“ в гр. Шумен при управляване на МПС без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” и предизвикване на пътнотранспортно произшествие, ведно със законната лихва, считано от предявяване на иска до окончателното изплащане на сумата,  ПОРАДИ  ОТТЕГЛЯНЕ  НА  ИСКА.

            На основание чл. 81 вр. чл. 78, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА З.А.М. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, да заплати на Гаранционен фонд гр. София, ул. „Граф Игнатиев” № 2, ет. 4, сумата 55,00 лв. (петдесет и пет лева) – разноски по делото.

 

            Препис на настоящото определение ДА СЕ ВРЪЧИ на всяка от страните, като на ищеца, на осн. чл. 39, ал. 1 от ГПК – чрез пълномощника му – адв. М.П. от ТАК, на ответника – по посочения по делото адрес: гр. Бургас, ж.к. „Възраждане”, бл. 38, ет. 1, ап. 2, на осн. чл. 38 от ГПК.

            Определението може да се обжалва с частна жалба пред Шуменски окръжен съд в 1-седмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                     Районен съдия: