П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

Номер . . . . . . . . . . .              Година 2017              Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                 четвърти състав

На 05 (пети) юни                                                                  Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

                                           

Секретар Ивайла Димитрова,

Прокурор Каролина Калева - Параскевова,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

наказателно дело от общ характер номер 99 по описа за 2017 година,

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия Д.Н.Х. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, с основно образование, неженен, осъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 10.08.2016 г. в с.Ловец, общ.Върбица, обл.Шумен, причинил на Е.М.Х. с ЕГН ********** ***, по непредпазливост средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение в движението на левия долен крайник, поради което и на основание чл.133 вр. с чл.129, ал.1 и ал.2 от НК и чл. 54 вр. с чл.57, ал.1 от НК, ГО ОСЪЖДА  на  “ПРОБАЦИЯ”.

            На основание чл. 42а, ал. 4 вр. чл. 42а, ал. 2, т. 1, 2 и 6 и ал.3, т.3 от НК и чл.42б, ал.1 от НК, ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия Д.Н.Х. с ЕГН ********** ПРОБАЦИОННИ МЕРКИ „ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС” с продължителност  ДВЕ ГОДИНИ и периодичност два пъти седмично, „ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ” с продължителност ДВЕ ГОДИНИ и „БЕЗВЪЗМЕЗДЕН ТРУД В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО” с продължителност 320 (ТРИСТА  И ДВАДЕСЕТ) ЧАСА годишно за срок от ДВЕ ГОДИНИ.

ОСЪЖДА подсъдимия Д.Н.Х. с ЕГН **********,*** да заплати на Е.М.Х. с ЕГН ********** с адрес ***, сумата от 1500.00/хиляда и петстотин/, като уважен граждански иск за причинените й имуществени вреди и сумата от 5000.00 /пет хиляди/ лева, като уважен граждански иск за причинените й неимуществени вреди от престъплението по чл.133 вр. с чл.129, ал.1 и ал.2 от НК, ведно със законната лихва, върху всяка от главниците, считано от 10.08.2016 г. до окончателното изплащане на сумата.

            На основание чл. 2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК вр. чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия Д.Н.Х. с ЕГН **********, да заплати държавна такса върху уважения размер на гражданските искове в общ размер на 260.00 лв.

            На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия Д.Н.Х. с ЕГН **********, да заплати сума в размер на 217.35 лева, в полза на държавата по сметка на ВПРС представляваща частта от направените по делото разноски по обвинението, по което е признат за виновен.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия Д.Н.Х. с ЕГН **********, да заплати на гражданския ищец и частен обвинител Е.М.Х. с ЕГН ********** с адрес ***, направените от последната разноски по делото в размер на 300.00 лв.

            Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град Шумен.

Районен съдия: