П Р И С Ъ Д А

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                        Година 2017                  Град Велики Преслав

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд,                          четвърти състав

На 27/двадесет и седми/ юни                                  две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание  в следния състав:

            Председател:  Дияна Петрова

 

Секретар: Женя Проданова

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от частен характер № 136 по описа за 2017 г.

 

 

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подс. Д.А.Д. с ЕГН **********,***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, живее във фактическо съжителство, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 19.12.2016г. в  с.Менгишево, общ.Върбица, обл.Шуменска, причинил на П.Й.П. с ЕГН ********** *** лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето неопасно за живота, поради което и на основание  чл.130, ал.1 от НК вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.“б“ от НК, ГО ОСЪЖДА на  „ПРОБАЦИЯ“.

На основание чл. 42а, ал. 2, т. 6 и чл. 42а, ал. 3, т. 3 от НК, ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия Д.А.Д. ПРОБАЦИОННА МЯРКА „БЕЗВЪЗМЕЗДЕН ТРУД В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО” с продължителност 160 (СТО И ШЕСТДЕСЕТ) ЧАСА годишно за срок от ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл. 42а, ал. 4 вр. чл. 42а, ал. 2, т. 1 и 2 от НК, ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия Д.А.Д. ПРОБАЦИОННИ МЕРКИ „ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС” с продължителност ШЕСТ МЕСЕЦА с периодичност два пъти седмично и „ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ” с продължителност ШЕСТ МЕСЕЦА.

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 19.12.2016г. в  с.Менгишево, общ.Върбица, обл.Шуменска, публично, казал думи унизителни за честта и достойнството на П.Й.П. с ЕГН ********** *** в негово присъствие, поради което и на основание  чл. 148, ал. 1, т.1 вр. с чл.146, ал.1 от НК вр. с чл.55, ал.1, т.1 и ал.2 от НК, ГО ОСЪЖДА на 1500.00 лв. /хиляда и петстотин лева/„ГЛОБА“, както и на „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ“, което да се изпълни чрез поставяне на обявление в Общината по постоянния адрес на осъдения.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, определя ОБЩО НАКАЗАНИЕ на подсъдимия Д.А.Д., за престъпленията по настоящата присъда „ПРОБАЦИЯ“ с пробационни мерки- „БЕЗВЪЗМЕЗДЕН ТРУД В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО” с продължителност 160 (СТО И ШЕСТДЕСЕТ) ЧАСА годишно за срок от ЕДНА ГОДИНА;

 „ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС” с продължителност ШЕСТ МЕСЕЦА с периодичност два пъти седмично и „ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ” с продължителност ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

На осн.чл.23, ал.2 от НК, ПРИСЪЕДИНЯВА към така определеното общо наказание и наложеното наказание ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез поставяне на обявление в Общината по постоянния адрес на осъдения.

На осн.чл.23, ал.3 от НК, ПРИСЪЕДИНЯВА към така определеното общо наказание и наложеното наказание 1500.00 лв. /хиляда и петстотин лева/„ГЛОБА“.

ОСЪЖДА подс. Д.А.Д. с ЕГН ********** да заплати на П.Й.П. с ЕГН ********** *** сумата от 800.00 /осемстотин/ лева, като уважена част от предявения граждански иск, представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди от престъплението по чл.130, ал.1 от НК, ведно със законната лихва върху сумата до окончателното й изплащане считано от 19.12.2016г.

Отхвърля гражданският иск предявен от П.Й.П. с ЕГН ********** *** за неимуществени вреди срещу подс. Д.А.Д. с ЕГН ********** в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подс. Д.А.Д. с ЕГН ********** да заплати на П.Й.П. с ЕГН ********** *** сумата от 500.00 /петстотин/ лева, като уважена част от предявения граждански иск, представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди от престъплението по чл. 148, ал. 1, т.1 вр. с чл.146, ал.1 от НК, ведно със законната лихва върху сумата до окончателното й изплащане считано от 19.12.2016г.

Отхвърля гражданският иск предявен от П.Й.П. с ЕГН ********** *** за неимуществени вреди срещу подс. Д.А.Д. с ЕГН ********** в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОСЪЖДА  подс. Д.А.Д. с ЕГН ********** да заплати на П.Й.П. с ЕГН ********** ***, сумата от 663.00 лв./шестстотин шестдесет и три лева/, представляваща направените от него деловодни разноски и разноски за адвокатско възнаграждение.

На основание чл.2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК  вр. чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подс. Д.А.Д. с ЕГН ********** да заплати  държавна такса върху уважения размер на всеки от гражданските искове в общ размер на 100.00 /сто/лева.

 Присъдата подлежи на обжалване пред Шуменския окръжен съд  в 15-дневен срок  от днес.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: