Р Е Ш Е Н И Е

31.07.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2017                  Град В.П.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 27 (двадесет и седми) юни                                                      Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 339 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по чл. 28   от Закона за закрила на детето.

            Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. С., чрез Дирекция “С.П.“ гр. В.П., представлявана от Д.К.–Директор на Д”СП”,  в която се излага, че  със Заповед №2503-ЗДЗД-0787/26.04.2017 г.  на Директора на ДСП гр.Т детето Ф.Г.Х. ЕГН ********** е било временно настанено в приемното семейство на В.И.Н. ЕГН ********** и А.С.Н. с ЕГН ********** с  адрес ***. Настаняването в приемното семейство било извършено, т.к майката нямала възможност и желание да полага грижи за детето, бащата бил неизвестен и не били установени и близки и роднини, които да изразяват желание и възможност да поемат грижите.

Детето е с родители:  майка Г.Х.С. с ЕГН ********** с настоящ адрес ***   и баща  неизвестен.

            Семейството на В.И.Н. ЕГН ********** и А.С.Н. с ЕГН ********** с  адрес *** са декларирали желание за отглеждане на детето и осигурявали задоволяване на хигиенните му битови потребности и адекватна закрила от вредни фактори и опасности.

Съобразно изложеното и на основание чл.28, ал. 1  от Закона за закрила  на детето АСП ДСП гр.В.Преслав,  моли  детето Ф.Г.Х. ЕГН ********** да бъде настанено в приемното семейство на В.И.Н. ЕГН ********** и А.С.Н. с ЕГН ********** с  адрес ***,  за срок от две години.  

Д”СП” В.П., редовно призовани, изпращат представител директора на Д“СП“-В.П.

Заинтересованата страна – Г.С. заявява, че има желание да се грижи за детето и ще осигури необходимите средства за това.

Заинтересованите страни  В. и А. Н. – редовно призовани, се явяват лично и заявяват желание  и възможност за отглеждане на детето в тяхното  семейство.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: Видно от събраните по делото доказателства: заверено копие от удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №0256/25.04.2017 г., съставен от Община Т., детето Ф е родено на *** г., от  майка Г.Х.С. с ЕГН ********** и баща  неизвестен, видно от Заповед №2503-ЗДЗД-0787/26.04.2017 г.  на Директора на ДСП гр.Т. детето Ф.Г.Х. ЕГН ********** е било временно настанено в приемното семейство на В.И.Н. ЕГН ********** и А.С.Н. с ЕГН ********** с  адрес *** на осн.чл.25, ал.1, т.1 и 3 от ЗЗДетето. От приложеният социален доклад  се установява, че майката на детето, въпреки че декларира желание да се грижи за детето, няма необходимите познания и възможност да осигури на детето, съобразно възрастта, основните потребности, т.к няма нито жилищни условия, нито финансови възможности за това, няма и подкрепяща среда. Майката няма нужния родителски капацитет за да отглежда детето. Семейството на В.И.Н. ЕГН ********** и А.С.Н. с ЕГН **********, може да осигури и към настоящият момент осигурява на детето задоволяване на основните му потребности и адекватна закрила от вредни фактори и опасности. Освен това изразяват желание да полагат грижи за детето в семейна среда. В случай ,че детето остане за отглеждане при майката е подложено на висок риск за живота и здравето му.

Съобразно изложеното съдът намира, че са изпълнени изискванията по чл.28 вр. с чл.27, ал.2 вр. с чл.25, ал.1, т.1 и т.3 от ЗЗДетето, поради което следва да бъде постановено решение за настаняване на детето  в посоченото приемно семейство.  Съгласно чл.28 ал.5 от ЗЗДетето съдът задължително се произнася със съдебното решение и за срока за настаняването, включително и в приемно семейство, като съдът намира, че целесъобразно в настоящия случай същият да бъде  за срок от две години, считано от влизане на решението в сила или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

 

Водим от горното съдът ,

 

 

Р          Е          Ш          И :

 

 

         НАСТАНЯВА Ф.Г.Х. ЕГН ********** в приемното семейство на В.И.Н. ЕГН ********** и А.С.Н. с ЕГН ********** с  адрес ***,  за срок от две години, считано от влизане на решението в сила или  до настъпването на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

На основание чл.28, ал.4 от ЗЗДетето, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в седемдневен   срок от съобщаването му на страните.

          Препис от решението да се изпрати на Д”СП” – В.П., за изпълнение по административен ред.  

 

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ :