П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                 Година 2017                    Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                четвърти състав

На 27 (двадесет и седми) юли                                       Година 2017

 

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

 

Съдебни заседатели:1. А.А.

                                                                               2. К.С.

Секретар Женя Проданова,

Прокурор Каролина Калева - Параскевова,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

наказателно дело от общ характер номер 60 по описа за 2017 година,

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

          ПРИЗНАВА подсъдимия О.И.А. – роден на *** ***, български гражданин, неженен, с основно образование, с адрес:***, ЕГН **********, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 26.05.2016 г. в гр.Велики Преслав, обл.Шумен, причинил на А.Н.А. с ЕГН ********** ***, средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение в движението на десен горен крайник, поради което и на основание чл.129, ал.1 и ал.2 от НК и чл. 55, ал.1, т.2, б.“б“ от НК, ГО ОСЪЖДА  на  “ПРОБАЦИЯ”.

          На основание чл. 42а, ал. 4 вр. чл. 42а, ал. 2, т. 1, 2 и 6 и ал.3, т.3 от НК и чл.42б, ал.1 от НК, ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия О.И.А. ПРОБАЦИОННИ МЕРКИ „ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС” с продължителност  ЕДНА ГОДИНА и периодичност два пъти седмично, „ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ” с продължителност ЕДНА ГОДИНА и „БЕЗВЪЗМЕЗДЕН ТРУД В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО” с продължителност 200 (ДВЕСТА) ЧАСА годишно за срок от ЕДНА ГОДИНА.

ОСЪЖДА подсъдимия О.И.А. с ЕГН **********, с постоянен адрес *** да заплати на А.Н.А. с ЕГН ********** ***, сумата от 700.00 лв./седемстотин/, като уважен граждански иск за причинените му неимуществени вреди от престъплението по чл.129, ал.1 и ал.2 от НК, ведно със законната лихва, върху главницата, считано от 26.05.2016 г. до окончателното изплащане на сумата.

 

 

Отхвърля гражданският иск предявен от А.Н.А. с ЕГН ********** за неимуществени вреди срещу подс. О.И.А. с ЕГН ********** в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.

          На основание чл. 2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК вр. чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия О.И.А. с ЕГН **********, да заплати държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 50.00 лв.

          На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия О.И.А. с ЕГН **********, да заплати сума в размер на 247.35 лева, в полза на държавата по сметка на ВПРС представляваща направените по делото разноски.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия О.И.А. с ЕГН **********, да заплати на гражданския ищец и частен обвинител А.Н.А. с ЕГН ********** ***, направените от последната разноски по делото в размер на 400.00 лв. за адвокатско възнаграждение.

          Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град Шумен.

 

 

 
Районен съдия:

 

 

                                                                     Съдебни заседатели:

   1.

                                                                                             

 

    2.