П Р О Т О К О Л  № 42

 

 

Година 2017                                                                                       Град Велики Преслав

Великопреславският районен съд                                              ІV състав

На 07 (седми) юли                                                                           Година 2017

в публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател: Дияна Петрова

                                                 

Секретар: Женя Проданова

Прокурор: Каролина Калева – Параскевова

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Дияна Петрова

НОХД №280 по описа за 2017 година.

 

 

 

Съдът, като взе предвид така постигнатото споразумение между страните, счита, че същото не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382, ал.7 от НПК.

О п р е д е л и:

ОДОБРЯВА споразумението за решаване на делото в досъдебното производство по ДП № 63/2017 г. по описа на РУ гр. В. Преслав, според което:

Страните приемат за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемата Е.Б.Х. от неустановена дата през 2014г. до 08.03.2017 г. в с.Риш, обл. Шумен, на ул. „****“ № 3 придобила и държала взривни вещества – бездимен барут, марка „Сокол“ с тегло 35гр., бездимен барут марка „Марс“ с тегло 152 гр., с общо тегло 187 гр,., годен за употреба по предназначение и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 7бр. капсул-възпламенители, модел „Уинчестър“, предназначени за снаредяване, различни по калибър ловни боеприпаси за гладкоцевно оръжие, годни за употреба по предназначение, без да има за това надлежно разрешение -  престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.

Деянието е извършено виновно при форма на вина – пряк умисъл.

За горепосоченото деяние, на основание чл. 339, ал. 1 от НК, във вр. чл. 55, ал. 1, т.1 от НК, на обвиняемата Е.Б.Х., се налага наказание 8 /ОСЕМ/ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода”.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание „Лишаване от свобода“ се отлага за срок от ТРИ години.

На основание чл. 53, ал.1, б.“а“ от НК се ОТНЕМАТ в полза на държавата, приложените веществени доказателства по делото – 4 бр. капсул възпламенители „Уинчестър“ за ловни гладкоцевни бояприпаси; 2 бр. гилзи от ловни патрони със задействане капсул-възпламенители и хартиена кутия с надписи „****, барут, ловен, бездимен“ и метална кутия с надписи „Барут, ловен, „Марс“ 200гр. Arsenal“.

Предвид липсата на  доказателства по делото за собствеността, на осн. чл.112, ал.1 от НПК по делото, находящи се в РУ гр. В.Преслав, остават иззетите веществените доказателства:един брой синя торбичка от плат с поставени в нея 5 бр. инструменти за снаредяване на боеприпаси; 2 бр. гайки метални; 1 бр. кутия пластмасова, съдържаща различни размери метални сачми; 2 бр. мярки за барут изработени от ловни гилзи от боеприпаси; полиетиленова прозрачна торбичка съдържаща тапи за ловни боеприпаси; 1 бр. пластмасов носач за сачми; 1 бр. мярка за ловен боеприпас; полиетиленова прозрачна торбичка, съдържаща хартиени ловни капачки; черна торбичка от плат, съдържаща дребни сачми и 2 бр. сачми с по-голям размер; 26 бр. гилзи от ловни боеприпаси снарядени с капсул-възпламенител – използвани; 7 бр. гилзи от ловен боеприпас разснаряден, без капсул възпламенител; 1 бр. пластмасов носач за сачми и 1 бр. ловен елек до изтичане на срока в който могат да бъдат потърсени.

С престъплението предмет на споразумението не са причинени съставомерни имуществени вреди.

Направените по делото разноски в размер на 211,00 лв. се възлагат на обвиняемата Е.Б.Х., които следва да се внесат по сметка на Районен съд гр. Велики Преслав.

На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по ДП № 63/2017 г. по описа на РУ гр. В. Преслав и съдебното производство по НОХД № 280/2017 г. по описа на ВПРС.          

Определението, на основание чл. 382, ал. 9 от НПК, е окончателно и съгласно чл. 383, ал. 1 от НПК, има последиците на влязла в сила присъда.

 

Районен съдия:

 

Заседанието приключи в 15.40 часа, протоколът изготвен в с.з.

                                                                                                                                                                                                                                                 Районен съдия:

 

           Секретар: