П Р О Т О К О Л  №47

 

   31.07.2017 г., гр.Велики Преслав

 

Районен съд - Велики Преслав                                                           Първи състав

На тридесет и първи юли, през две хиляди и седемнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

                                                                                  Председател: Мирослав Марков

                                                

Секретар Ивайла Димитрова

Прокурор Каролина Калева - Параскевова

Сложи за разглеждане докладваното от председателя Мирослав Марков

НОХД № 301 по описа за 2017 година

 

 

Съдът, като взе предвид така постигнатото споразумение между страните, счита, че същото не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

О п р е д е л и:

ОДОБРЯВА споразумението за частично решаване на делото в досъдебното производство № 50/2015 г. по описа на РУ гр. Велики Преслав, според което:

I. Страните приемат за безспорно установено, че на 23.12.2014г., около 19,00 часа в с. **** обл. Шуменска пред магазин на ЕТ „Весто“ с. **** находящ се в центъра на селото в съучастие като съизвършител с лицето ***Х. ***, извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – действия, изразяващи се в нанасяне на публично място на удари с помощта на дървен кол в областта на гърба на Т.Г.Т. от с. **** нанасяне на удари с юмруци и ритници в областта на лицето на Т.Г.Т. от с. **** с което му причинил травматични увреждания, изразяващи се в частично отчупване от режещия първи зъб горе вляво и частично отчупване от режещия втори зъб долу вдясно, деяние отличаващо се по своето съдържание с изключителна дързост, с което от обективна страна осъществил състава на престъпление по чл. 325, ал.2, пр. 2, алт. втора вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Деянието е извършено умишлено, при форма на вината - пряк умисъл.

За горепосоченото деяние, на основание чл. 325, ал.2, пр. 2, алт. втора вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК и чл. 54, ал. 1 от НК на обвиняемия Н.М.Х. се налага наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  за срок от ПЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал.1 от НК, изпълнението на наложеното наказание СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от влизане в сила на определението за прекратяване на наказателното производство.

 

II. Страните приемат за безспорно установено, че на 23.12.2014г. около 19,00 часа, в с. **** обл. Шуменска, пред магазин на ЕТ „Весто“, причинил на Т.Г.Т. от с. Веселиново лека телесна повреда, изразяваща се в две лентовидни кръвонасядания по задната страна на гръдния кош, охлузване на лявото коляно, кръвонасядане на дясното бедро, частично отчупване на режещия първи зъб горе вляво и частичен „откършек“ от режещия втори зъб долу вдясно, които не водят до затруднение в дъвченето и говора, в резултат на които увреждания причинил временно разстройство на здравето на пострадалия, неопасно за живота му, деяние извършено по хулигански подбуди, с което от обективна страна осъществил състава на престъпление по чл. 131, ал.1, т. 12 вр. чл. 130, ал. 1 от НК.

Деянието е извършено умишлено, при форма на вината - пряк умисъл.

За горепосоченото деяние, на основание чл. 131, ал.1, т. 12 вр. чл. 130, ал. 1 от НК и чл. 54, ал. 1 от НК на обвиняемия Н.М.Х. се налага наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  за срок от ПЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал.1 от НК, изпълнението на наложеното наказание СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от влизане в сила на определението за прекратяване на наказателното производство.

 

На основание чл.381, ал.8, във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК, на обвиняемия Н.М.Х. СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОБЩО НАКАЗАНИЕ за престъпленията по настоящото споразумение, като се налага най-тежкото от така определените наказания, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  за срок от ПЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал.1 от НК, изпълнението на наложеното наказание СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от влизане в сила на определението за прекратяване на наказателното производство.

 

 

От престъплението, предмет на споразумението, няма причинени имуществени вреди.

За настоящото определение на основание чл.382, ал.10 от НПК да се съобщи на пострадалия или неговите наследници с указание, че могат да предявят граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

Направените по делото разноски в размер на 265,00 лв. (двеста шестдесет и пет лева) се възлагат в тежест на обвиняемия Н.М.Х., които да се внесат по сметка на Районен съд – Велики Преслав IBAN: ***, при банка ОББ, клон В.Преслав.

                                                                                  

Председател:

 

 

На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА ЧАСТИЧНО наказателното производство по ДП50/2015 г. по описа на РУ гр.Велики Преслав по отношение на обвиняемия Н.М.Х. с ЕГН **********.

 

Определението, на основание чл. 382, ал. 9 от НПК, е окончателно и съгласно чл. 383, ал. 1 от НПК, има последиците на влязла в сила присъда.

 

 

Председател:

 

Съдът констатира, че ДП № 50/2015 г. по описа на РУ гр. В. Преслав се води срещу двама извършители. По отношение на единия от тях е одобрено споразумение, с което частично спрямо него е прекратено наказателното производство.

Във връзка с необходимостта от продължаване на наказателното производство по отношение на другия обвиняем, спрямо който същото не е прекратено съдът намира, че ДП № 50/2015 г. по описа на РУ гр. В. Преслав следва да се изпрати на Районна прокуратура гр. В. Преслав по компетентност.

                                  

Заседанието приключи в 15:20 часа, протоколът изготвен в с. з.

 

                                                                                                          

                                                                                                          Председател:

                                                                                                                                                                                                                             Секретар: