Р Е Ш Е Н И Е

 

  28.08.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                    Година 2017             Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                  трети  състав

На 08 (осми) август                                                       Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                           Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 348 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

          Производство по чл. 7, пр. 1 вр. чл. 82, ал. 2, пр. 2 от Кодекса на международното частно право на Република България (КМЧП), вр. чл. 49 от Семейния кодекс на Република България (СК)

          Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

          В исковата си молба, уточнена и допълнена, ищецът Ж.А.Л., гражданин на Република Франция твърди, че с ответницата Н.Ж.М.-Л. са съпрузи от 20.11.2014 година. От брака си нямали родени деца. Фактически страните живели съвместно едва около три месеца, тъй като ищецът често пътувал до родината си – Република Франция. През месец юни 2016 г. ответницата заминала за Кралство Великобритания, като оттогава двамата преустановили каквато и да е връзка помежду си, с изключение на кратък разговор през месец септември 2016 година. Ж.Л. моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен без произнасяне по въпроса за вината.

          В съдебното заседание на 08.08.2017 г. ищецът изменя основанието на иска, като посочва като такова чл. 49, ал. 4 от СК и моли бракът да бъде прекратен поради дълбоко и непоправимо разстройство, без съдът да се произнася относно вината и съобразно постигнатото с ответницата споразумение. Ответницата заявява своето съгласие за прекратяване на брака като дълбоко и непоправимо разстроен при условията на чл. 49, ал. 4 от СК. В тази връзка страните постигат споразумение, отразено в протокола за съдебно заседание, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си и молят съда то да бъде утвърдено.

          Компетентност на Районен съд – Велики Преслав и приложимо право

          Съгласно чл. 7 от КМЧП, брачните искове, вкл. искът за развод, са подсъдни на българските съдилища ако един от съпрузите е български гражданин или има обичайно местопребиваване в Република България.

          Ищецът и ответницата са с различно гражданство, с общо обичайно местопребиваване към момента на подаване на молбата за развод – в Република България, като последната е български гражданин с постоянен адрес ***. При тези факти разводът между страните се урежда от българското материално право – на основание чл. 82, ал. 2, пр. 2 от КМЧП, а подсъдността на делото за развод е на Районен съд – Велики Преслав, на основание чл. 7, пр. 1 от КМЧП.

          От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 20.11.2014 г., когато с акт № 1269/20.11.2014 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Варна сключват граждански брак. От брака си нямат родени деца (установено от служебно изисканите справки от Национална база данни „Население”). Не се спори между страните, че съпрузите са разделени от преди около една година.

          С оглед изразеното от страните сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака им, съдът намира, че искът се явява основателен и доказан и бракът следва да бъде прекратен по реда на чл. 49, ал. 4 от СК – без произнасяне по въпроса досежно вината за разстройството на брака. Постигнатото от страните споразумение отговаря на изискванията на чл. 49, ал. 4 от СК, не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде утвърдено.

          По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасяне по въпроса за вината, както и в съответствие с предвиденото в споразумението, разноските следва да останат в тежест страните, така както са направени.

          Водим от горното, съдът


 

Р   Е   Ш  И :

 

          ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 20.11.2014 г., с акт № 1269/20.11.2014 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Варна между Ж.А.Л., роден на *** г. в гр. Бордо, Република Франция, гражданин на Република Франция, продължително пребиваващ в Република България гражданин на Европейския съюз, с адрес в Република България: гр. Велики Преслав 9850, общ. Велики Преслав, обл. Шумен, ул. „***“ № 15, със съдебен адресат – адв. М.Г. *** и Н.Ж.М.-Л. с ЕГН **********, български гражданин, с постоянен адрес в Република България: гр. Велики Преслав 9850, обл. Шумен, ул. „Васил Друмев” № 1, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

          На основание чл. 49, ал. 5 от Семейния кодекс на Република България, УТВЪРЖДАВА постигнатото между Ж.А.Л. и Н.Ж.М.-Л. споразумение по чл. 49, ал. 4 от СК, в следния смисъл:

          1. Ползването на семейното жилище – етаж от къща, находяща се в гр. Велики Преслав 9850, обл. Шумен, ул. „***” № 15, представляващо съпружеска имуществена общност, след прекратяването на брака СЕ ПРЕДОСТАВЯ за ползване на Н.Ж.М.-Л..

          2. Страните не си дължат взаимна издръжка след прекратяването на брака.

          3. Н.Ж.М.-Л. ЗАПАЗВА фамилното име – М.-Л..

          ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 (четиридесет) лева.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Ж.А.Л. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Велики Преслав, 20,00 лв. (двадесет лева), представляващи съответна му част от държавната такса при решаване на делото.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Н.Ж.М.-Л. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Велики Преслав, 20,00 лв. (двадесет лева), представляващи съответната й част от държавната такса при решаване на делото.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, направените от Ж.А.Л. деловодни разноски в размер на 25,00 лв. остават в негова тежест, така както ги е направил.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, направените от Н.Ж.М.-Л. деловодни разноски в размер на 500,00 лв. остават в нейна тежест, така както ги е направила.

          Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните, пред Шуменски окръжен съд.

 

 

                 Районен съдия: