Р Е Ш Е Н И Е

 

03.08.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2017                     Град В.П.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 29 (двадесет и девети) юни                                          Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Д.а Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 349 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.28 вр. с чл. 26   от Закона за закрила на детето.

Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София,  чрез Дирекция “Социално подпомагане“, гр. В.П., представлявана от Д.С.К.– Директор на Д”СП” гр.В.Преслав, в която посочва, че  със заповед №ЗД-/Д-Н-ВП-016/03.05.2017 г.  е настанил  детето  Д. Детелинов М., ЕГН ********** в семейството на Д.М.Х. ЕГН ********** /баба на детето по майчина линия/ на основание  чл. 27, ал. 1 вр. с чл.4, ал.1, т.2 във връзка с чл. 25 ал. 1 т. 2 и т.3  от ЗЗДетето. Детето Д. е било настанено в същото семейство с влязло в сила на 29.04.2014 г. решение по гр.д.№111/14 г. по описа на ВПРС за срок от три години. Обстоятелствата по отношение на детето не са променени и с молбата се иска съдът да постанови решение, с което да настани детето Д. в семейството на Д.Х. за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

            Социалните работници от  О“ЗД” при АСП ДСП  гр. В.П. са извършили проучване  и не са установили промяна от предходното настаняване на детето: Д. е с  родители Д.Я.М., ЕГН ********** – майка  и   баща неизвестен. Майката на детето  от 2004 г. живее в РГермания,  същата не се интересува и не полагат грижи за сина си Д. Д. М. и не изпраща средства за издръжката му, като за него се грижи баба му Д.Х.. По данни на Д.Х., майката няма възможност да се грижи за сина си. Семейството на Х. живее  на адрес ***, жилището не е собствено, но им е предоставено от близки за ползване и не заплащат наем, ползват  две стаи и антре в добро състояние. Х. е трайно безработна, няма доходи, но получава средства от дъщеря си В., която живее и работи в Холандия. Детето Д. М. е ученик в  ІХ клас, на  ПУ “В.Друмев” гр. Шумен,  посещава редовно  училище, като през учебните дни през седмицата живее в общежитието към училището. Детето е освидетелствано от ТЕЛК за психични заболявания – Варна, с водеща диагноза – умерена умствена изостаналост и значително нарушение на поведението. Баба му признава, че има проблеми с поведението на детето, но успява да се справи с тях. Детето има изградени умения за самообслужване, старае се да спазва хигиенни навици при напомняне, може да чете и пише. Все още липсват умения за справяне с проблеми и самостоятелно мислене, като при нужда Д. търси помощта на баба си.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

           Д.Х. притежава необходимия родителски капацитет и може да гарантират сигурността и здравето на детето, същата и до момента са полагали адекватни грижи за детето, и изявяват желание да продължи да полага грижи за него. Съобразно изложеното моли да бъде постановено решение, по силата на което детето Д. Детелинов М., ЕГН ********** да бъде настанено в семейството на Д.М.Х. ЕГН **********  (баба на детето по майчина линия) с постоянен адрес:***.

Заинтересованата страна Д.Х. редовно призована, явява се лично, както и детето  Д. М..

Явява се и   социален работник  Д.Т.,  АСП ДСП  В.П., отдел „ЗДетето“.

Заинтересованата страна Д.М., нередовна призована,не се явява.

 Бабата на Д.М. заявява, че е съгласна да полага грижи за детето.

В съдебно заседание, по реда на чл. 15 от ЗЗетето, детето Д. Д. М. заявява, че в момента живее при баба си  и желае тя да го гледа, чувства се добре при нея.

Съдът, въз основа на събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност,  прие за установено от фактическа и правна страна следното:  Видно от представените по делото Удостоверение за раждане от *** г., издадено въз основа на Акт за раждане №1501/20.12.2000г. на Община Шумен е, че детето  Д. Детелинов М., ЕГН **********  има родители както следва: Д.Я.М., ЕГН ********** – майка  и   баща неизвестен. В представеният и приет като доказателство по делото Социален доклад е посочено , че майката на детето живее с различни съжители в РГермания и не проявява никакъв интерес към детето, което е оставила и не изпраща средства за издръжката му.  Майката на детето  от 2004 г. живее в РГермания,  същата не се интересува и не полагат грижи за сина си Д. Детелинов М., като за него се грижи баба му Д.Х.. майката няма възможност да се грижи за сина си. Семейството на Х. живее  на адрес ***, жилището не е собствено, но им е предоставено от близки за ползване и не заплащат наем, ползват  две стаи и антре в добро състояние. Х. е трайно безработна, няма доходи, но получава средства от дъщеря си В., която живее и работи в Холандия. Детето Д. М. е ученик в  ІХ клас, на  ПУ “В.Друмев” гр. Шумен,  посещава редовно  училище, като през учебните дни през седмицата живее в общежитието към училището. Детето е освидетелствано от ТЕЛК за психични заболявания – Варна, с водеща диагноза – умерена умствена изостаналост и значително нарушение на поведението. Баба му признава, че има проблеми с поведението на детето, но успява да се справи с тях. Детето има изградени умения за самообслужване, старае се да спазва хигиенни навици при напомняне, може да чете и пише. Все още липсват умения за справяне с проблеми и самостоятелно мислене, като при нужда Д. търси помощта на баба си.  Детето получава пенсия въз основа на решението на ТЕЛК. С получаваните средства Х. задоволява потребностите на детето.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Предвид посоченото , съдът намира че са налице основанията  по чл.25 ал.1 т.2 и т.3 от ЗЗдетето , за настаняването на детето извън семейството – родитeлят трайно не полага грижи за детето и се намира в трайна невъзможност да го отглежда. От друга страна бабата е подписала  декларация по чл.24 ал.3 от Правилника за прилагане на закона за закрила и като взе предвид , че е детето е настанянено временно да произнасянето на съда, намира  че молбата се явява изцяло основателна . Съобразно  разпоредбата на чл.28 ал.5 от ЗЗдетето съдът е длъжен да определи срок за настаняването, като счита, че целесъобразно в настоящият случай е за поискания срок или до отпадане на основанията за настаняване . 

           Водим от горното и на основание чл.28, ал.3 във вр. с ал.1 от  ЗЗДетето,

 

Р          Е          Ш          И  :

                 

НАСТАНЯВА детето Д. Детелинов М., ЕГН ********** в семейството на  баба му по майчина линия  Д.М.Х. ЕГН **********,  на адрес: ***, за СРОК до навършване на пълнолетие, а ако учи до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст или до отпадане на основанията за настаняване.

На основание чл.28, ал.4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен  срок от съобщаването му на страните.

           Препис от решението да се изпрати на АСП ДСП – В.П., за изпълнение по административен ред.  

 

                                                                                               Районен съдия: