Р Е Ш Е Н И Е

 

 

24.08.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2017                     Град В.П.

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 27 (двадесет и седми) юли                                           Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

 

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 434 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.28 вр. с чл. 26   от Закона за закрила на детето.

Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София,  чрез Дирекция “Социално подпомагане“, гр.В.П., представлявана от Д.К.К.– Директор на Д”СП” гр.В.Преслав, в която посочва, че  със заповед №ЗД-Д-Н-ВП-018/30.05.2017 г.  Директора на ДСП В.Преслав, е настанил  детето  Ф.Ж.К.с ЕГН ********** в семейството на С.Х.В. ЕГН ********** /баба по майчина линия/ на основание  чл.27, ал. 1 вр. с чл.4, ал.1, т.2 във връзка с чл. 25 ал. 1 т.1 от ЗЗДетето.

В молбата се излага, че грижите за детето Фатима, след смърттана майката на 29.04.2017 г. са поети от бабата по майчина линия С.Х.В.. Бащата на детето е неизвестен, видно от акта за раждане. Майката след дълго боледуване от карцином е починала. Детето се отглежда от бабата по майчина линия. Г-жа В. е значим човек в живота на малолетното дете, тя го отглежда и възпитава, заедно със съжителя си.

Молителят ДСП гр.В.Преслав , редовно призовани не изпращат представител.

Страната  С.Х.В. редовно призована явява се лично и заявява, че е съгласна да полага грижи за детето, както до сега.

Съдът, въз основа на събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност,  прие за установено от фактическа и правна страна следното:  Видно от представеното по делото Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №0204/12.02.2010 г. на Община Шумен, детето  Ф.Ж.К.с ЕГН ********** произхожда от майка Ж.Г.К.ЕГН **********. Бащата на детето е неизвестен. След проведено социално проучване е установено, че майката на детето е починала. Детето Фатима от 2010 г., когато майката е заминала да работи в РГърция, се отглежда от С.Х.В. ЕГН ********** /баба по майчина линия/ – баба по майчина линия. Същото е силно привързано към баба си и нейния съжител. В семейството им цари спокойна, доброжелателна атмосфера.Г-жа В. и съжителят й – Георги Делчев са значими хора в живота на малолетното дете, те го отглеждат и възпитават, като зачитат личното му достойнство. Семейството на С.Х.В. имат всички необходими битови условия за отглеждане на детето. В. притежава собствен бизнес-хранителен магазин, чрез който осигурява необходимите средства за издръжка на семейството.

Предвид посоченото , съдът намира че са налице основанията  по чл.25 ал.1 т.1 от ЗЗДетето, за настаняването на детето извън семейството – единият родител е неизвестен, а другият е починал. От друга страна бабата по майчина линия е подписала  декларация по чл.27 ал.3 от Закона за закрила на детето, за съгласие детето да бъде настанено в нейното семейство, като взе предвид интересите на детето и че същото е настанянено временно да произнасянето на съда, намира  че молбата се явява изцяло основателна. Съобразно  разпоредбата на чл.28 ал.5 от ЗЗДетето съдът е длъжен да определи срок за настаняването, като счита, че целесъобразно в настоящият случай е такъв пет години или до отпадане на основанията за настаняване . 

 

           Водим от горното и на основание чл.28, ал.3 във вр. с ал.1 от  ЗЗДетето,

 

 

Р          Е          Ш          И  :

 

                 

НАСТАНЯВА детето Ф.Ж.К.с ЕГН ********** в семейството на С.Х.В. ЕГН ********** /баба по майчина линия/ на адрес: гр.Смядово, обл. Шумен ул.“Иван Вазов”№33, за СРОК от ПЕТ ГОДИНИ, считано от влизане на решението в законна сила или до отпадане на основанията за настаняване.

На основание чл.28, ал.4 от ЗЗДетето, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен  срок от съобщаването му на страните.

           Препис от решението да се изпрати на АСП ДСП – В.П., за изпълнение по административен ред.  

 

 

 

                                                                                               Районен съдия: