Р Е Ш Е Н И Е

 

24.08.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2017                     Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 01 (първи) август                                                           Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна П.

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.П.

гражданско дело номер 508 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.30а вр. с чл.28 и чл.30 от Закона за закрила на детето.

Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София,  чрез Дирекция “Социално подпомагане“, гр. Велики Преслав, представлявана от Деница Колева – Директор на Д”СП” гр.В.Преслав, в която посочва, че  със заповед №ЗД/Д-Н-ВП-028/30.06.2017 г. на Директора на ДСП-В.Преслав е прекратено настаняването на детето *** Н. в приемно семейство на Г.П. и А.П. от с.Т., където било настанено с решение по гр.д.№247/17 г. по описа на ВПРС и е настанено в професионалното приемно семейство на С.Г.П. ЕГН ********** и П.Х.П. ЕГН ********** с адрес ***. Приемното семейство на Г.П. и А.П. от с.Т. са заявили намерение пред ДСП –В.Преслав за емигриране в чужбина и невъзможност да отглеждат детето.  Поради невъзможност детето да бъде отглеждано от родителите си са подходящо е избрано професионалното приемно семейство на С.Г.П. ЕГН ********** и П.Х.П. ЕГН ********** с адрес ***. Поради което е депозирано искане до съда детето *** да бъде настанено в посоченото приемно семейство за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи-до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

            Заинтересованата страна Д“СП“-В.Преслав, ред.пр. не изпращат представител.

Заинтересованите страни Г.П. и А.П. от с.Т., неред.призовани, не се явяват и не се представляват.

Заинтересованата страна Виктория Иванова, ред.пр. не се явява и не се представлява.

Заинтересованите страни С.Г.П. и П.Х.П., ред.призовани, се явяват лично и изразяват желание и възможност да се грижат за детето.

Детето *** в съдебно заседание в присъствието на социален работник Н.З.- изразява желание да живее в посоченото приемното семейство.

Съдът, въз основа на събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност,  прие за установено от фактическа и правна страна следното: Видно от Удостоверение за раждане издадено въз основа на Акт за раждане  № 0128/11.09.2003 г.  е, че детето ***Н. с ЕГН ********** , произхожда от родители както следва: майка Цветанка Тодорова П. с ЕГН ********** и  баща И.Н.В. с ЕГН **********.  Видно от препис – извлечение от акт за смърт №0026/04.11.2004 г., майката е починала. На основание   с чл.27 ал. 1 във вр. с  чл. 25  ал.1 т.3,  от ЗЗДетето, детето ***Н. с ЕГН **********   е настанено в   временно професионално приемно семейство на С.Г.П. ЕГН ********** и П.Х.П. ЕГН ********** с адрес ***, поради декларирана невъзможност на приемното семейство на Г.П. и А.П. да се грижат за детето. Детето е отглеждано трайно в посоченото приемно семейство от 2012 г.  решение №184/29.11.12 г. по гр.д.№474/12 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 21.12.2012 г. за срок от една година, след което с решение №44/04.03.2014 г. по гр.д.№42/2014 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 15.03.2014 г. за срок от три години и с решение по гр.д.№247/17 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 16.06.2017 г.  Бащата, страда от алкохолна зависимост и няма възможност да задоволява базисните потребности на детето, както и да гарантира неговата сигурност. Към настоящият момент връзката между бащата и детето е прекъсната. Няма близки, които да се грижат за него. Семейството на Г.П.П. и А.Н.П. поради емигриране в чужбина възможност  да полагат  грижи за детето ***, както са го правили и до момента.  Поради което детето е настанено по административен ред до произнасяне на съда със заповед на Директора на Д“СП“-В.Преслав в подходящо приемно семейство на С. и П. Петрови. Потребностите на детето от храна, облекло са посрещани от настаняването му единствено от приемното семейство на С. и П. Петрови.  Приемното семейство са силно мотивирани в желанието си да полагат грижи за детето ***. Налице е  добра емоционална връзка между детето *** и другото дете отглеждано в приемното семейство Мехмед. *** се чувства  добре при тях и е налице успешна адаптация в новото семейство. Детето е в добро здравословно състояние, нормално за възрастта му физическо и психическо развитие С. и П. Петрови писмено са декларирали съгласието си да се грижат за детето ***.

Съгласно чл. 10, ал. 1 от ЗЗДетето, всяко дете има право на закрила за нормалното му физическо, умствено, нравствено и социално развитие и на защита на неговите права и интереси. В разглеждания случай, констатациите на директора на Дирекция „Социално подпомагане”, обективирани в искането, както и тези на социалните работници в Социалните доклади, обосноват извода на решаващия състав, че по отношение на детето *** е необходимо да бъде предприета промяна на мярка за закрила.Изхождайки от регламентираните в нормата на чл. 3 от ЗЗДетето принципи на закрила, както и от установената по делото фактология, съдът приема, че в разглеждания случай по отношение на детето са налице предпоставките на чл. 25, ал. 1, т.3 от ЗЗДетето, родителите на детето не са в състояние да предоставят необходимите грижи, битови условия, средства и адекватна социална среда за нормалното отглеждане и възпитание на детето. Следейки поредността по чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1 от ЗЗДетето, ВПРС приема, че в конкретния случай детето няма близки и роднини, които да имат възможност да се грижат за него, и при които съответно да бъдат настанени за отглеждане и предвид невъзможността, както на бащата, така и на приемното семейство на Г.П.П. и А.Н.П. да се грижат за детето, съдът счита, че предлаганата от Д “СП”, гр. Велики Преслав, мярка за закрила настаняване в приемното семейство на С.Г.П. и П.Х.П. е в интерес на малолетното дете ***. Налице са предпоставките за положително произнасяне по искането.

Водим от горното и на основание чл.30, ал.1, чл.29, т.9  и чл.28, ал.3 и ал.4 във вр. с ал.1 от  ЗЗДетето вр. с чл.25, ал.1, т.1 и 3 от ЗЗДетето,

 

Р          Е          Ш          И  :

                 

ПРЕКРАТЯВА настаняването на детето ***Н. с ЕГН **********  в  професионално приемно семейство  на Г.П.П. с ЕГН ********** и А.Н.П. с ЕГН ********** и двамата с постоянен  адрес ***, постановено с гр.д.№247/17 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 16.06.2017 г. на основание чл. 30, ал. 1 вр. чл. 29, т.8 от ЗЗДетето.

НАСТАНЯВА детето ***Н. с ЕГН **********  в  професионално приемно семейство  С.Г.П. ЕГН ********** и П.Х.П. ЕГН ********** с адрес *** за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи-до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, считано от влизане на решението в сила или  до настъпването на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

На основание чл.28, ал.4 от ЗЗДетето, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен  срок от съобщаването му на страните.

           Препис от решението да се изпрати на АСП ДСП – Велики Преслав, за изпълнение по административен ред.  

 

                                                                                               Районен съдия: