Р Е Ш Е Н И Е

 

………

 

   25.08.2017 год., Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав

На шестнадесети август през две хиляди и седемнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател: Мирослав Марков

Секретар: М.Ахмедова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от Председателя,

гражданско дело № 509  по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производство по реда на Закона за закрила на детето.

Представителят на Дирекция “Социално подпомагане” община Велики Преслав е депозирал искане за прекратяване на настаняването извън семейството на детето А.С.Д. Излага, че същото е било настанено в семейство на роднини – С.С.А. /брат/ и Е.Р.Х. /съжителка на С.А./. Едновременно с това, предлага детето да бъде настанено в Ц.з.н.о.с.т. гр. В. Преслав за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20 годишна възраст.

Представляващият ДСП моли съда да постанови решение, по силата на което да прекрати настаняването на детето в семейство на роднини и да го настани ЦНСТ гр. В. Преслав. Сочи, че С.С.А. и Е.Р.Х. са заявили невъзможността си да полагат грижи за непълнолетният А. и да отговарят за неговите потребности. Едновременно с това се сочи, че майката на детето не притежава финансов ресурс за отглеждане на детето.

Майката на детето, С.А.Д., редовно призована се явява в съдебно заседание, където заявява, че не може да полага грижи за непълнолетния А.. Бащата е неизвестен по удостоверение за раждане.

С.С.А. и Е.Р.Х., редовно призовани, се явяват в съдебно заседание, където описват подробно ситуацията около непълнолетното дете.

Представителите на ДСП-Велики Преслав и ЦНСТ-Велики Преслав в съдебно заседание заявяват, че детето е адаптирано, харесва му, чувства се добре и в негов интерес е да бъде настанено в ЦНСТ- Велики Преслав.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: от приложеното Удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на Акт за раждане № 653/19.06.2003 г., изд. от Община Шумен е видно, че С.А.Д. е майка на детето А., род. на *** г. За баща на детето няма отразяване. Било е настанено в семейство на роднини с Решение на Районен съд – Велики Преслав за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на образование, но не повече от 20 годишна възраст или до настъпване на обстоятелства, обуславящи промяна или прекратяване на мярката за закрила. От представената Заповед № ЗД/Д-Н-ВП-026/27.06.2017 г. на Директора на ДСП - Велики Преслав се установява, че на осн. чл. 30а, във вр. с чл. 29, т. 8 и т. 9 от ЗЗДетето, във вр. с чл. 27, ал. 1, във вр. с чл. 4, ал. 1, т. 5 и чл. 25, т. 1 и т. 3 от ЗЗДетето е прекратено настаняването на детето в семейството на роднини и е настанено временно по административен ред в ЦНСТ гр. В. Преслав, обл. Шумен.  

В приложения социален доклад, изготвен от социален работник се посочва, че в интерес на детето е предприемане на друга мярка за закрила, тъй като С.А. и Е.Х. заявяват невъзможността си да полагат грижи за него; в декларация детето А. писмено заявява, че желае да бъде настанено в ЦНСТ гр.В.Преслав, а не в семейството на майка си; майката не търси сина си, не се интересува от неговото развитие и не е способна да изгради стабилна семейна среда; няма подходящи приемни семейства за детето, единствената алтернативна форма е настаняване в социална услуга – резидентен тип. Едновременно с това е посочено, че в ЦНСТ гр. В. Преслав, обл. Шумен е създадена среда близка до семейната, при която детето получава необходимата му индивидуална грижа и подкрепа за личностно съзряване, и изграждане на умения за самостоятелен и независим живот.

Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че молбата се явява основателна. Установи се, че А. С. Д. е бил настанен в семейство на роднини. Това е семейството на брат му и неговата съжителка, които са заявили невъзможност да посрещат потребностите на детето според възрастта. Установи се по делото, че майката не притежава финансов ресурс и не може да окаже контрол над детето.

Ето защо, съдът счита, че са налице предпоставките, визирани в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от ЗЗД. Съгласно чл. 35, ал. 2 от ЗЗД настаняването на дете в специализирана институция се извършва в случаите, когато са изчерпани възможностите за оставането му в семейна среда. Съдът намира, че към момента липсва такава възможност, а така също не са постъпили молби за настаняване на детето в приемно семейство. Предвид горното, настоящият състав приема, че в интерес на непълнолетното дете е, същото понастоящем да бъде настанено в специализирана институция, а именно – ЦНСТ гр. Велики Преслав  за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на образование, но не повече от 20 годишна възраст, считано от влизане на решението в сила. Едновременно с това следва да бъде прекратено настаняването на детето в семейството на брат му.

На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

На осн. чл. 28, ал. 5 от ЗЗД, срокът на настаняване следва да бъде определен до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на образование, но не повече от 20 годишна възраст, считано от влизане на решението в сила.

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

ПРЕКРАТЯВА НАСТАНЯВАНЕТО на детето А. С. Д.  с ЕГН ********** с майка С.А.Д. и баща – неизвестен в семейството на Е.Р.Х. и С.С.А. /брат на детето/с адрес: ***.

НАСТАНЯВА детето А. С. Д.  с ЕГН **********, в Ц.з.н.о.с.т. *** за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20 годишна възраст или до настъпване на обстоятелства, обуславящи промяна или прекратяване на мярката за закрила, считано от влизане на решението в сила.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

Решението може да се обжалва в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Окръжен съд – Шумен.

 

                                                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: