Р Е Ш Е Н И Е

 

09.08.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                          Година 2017             Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                                 четвърти състав

На 17 (седемнадесети) юли                                                            Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

          Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Петрова

АНД дело номер 210 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано въз основа на жалби  от  Х.А.Ш. ЕГН ********** с адрес *** срещу НП №547/26.04.2017 г., №544/26.04.2017 г. и №546/26.04.2017 г.  всички издадени от зам.директора на РДГ гр.Шумен.

            В жалбите се излага, че наказателните постановления са незаконосъобразни, необосновани и неправилни, издадени в нарушение на материалноправните норми  и следва да бъдат отменени. Жалбоподателят изцяло оспорва констатациите, изложени в актовете за установяване на административно нарушение и наказателните постановления, като отрича, както извършване на нарушенията, така и че е субект на нарушението. Предвид изложеното се иска от съда наказателните постановления да бъдат отменено изцяло като неправилни, необосновани и незаконосъобразни.

            В съдебно заседание жалбоподателя се явява лично и със защитник, който поддържа жалбата, сочи писмени и гласни доказателства.

Въззиваемата страна – Регионална дирекция по гори гр.Шумен се представлява в съдебно заседание от редовно упълномощен юрисконсулт, който счита жалбите за неоснователни. Моли обжалваните НП да бъдат потвърдени изцяло, като законосъобразни и правилни. Доразвива доводите си и в писмено становище по делото.

            Съдът, като обсъди материалите по приложените административнонаказателни преписки и събраните по тях, и в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства, прецени ги поотделно и в тяхната съвкупност, установи от фактическа страна следното: Жалбоподателят работел като шофьор в ***-****.“ от 12.08.2015 г. Работодателят му извършвал дейност по превоз на дървесина. На 10.08.2016 г., 11.08.2016 г. и 08.09.2016 г., жалбоподателят при изпълнение на служебните си задължения в и край гр.В.Преслав управлявал т.а.“ГАЗ 66“ с рег.№***, с който превозвал дървесина, като всеки превоз бил придружен с превозен билет за конкретната дата, вид и количество товар. С цел извършване на регулярни проверки за спазване разпоредбите на ЗГ при превоз на дървесина от РДГ – Шумен, било изпратено до управителя на ***-****.“, писмено искане да представи данни за маршрутите на товарно превозно средство с рег.№*** за периода 07.05.2016 г. – 16.09.2016 г. При извършената проверка било установено, че на процесните дати т.а.“ГАЗ 66“ с рег.№***, не бил снабден с изправно и функциониращо устройство за позициониране и проследяване на движението му – GPS. На автомобила било поставено такова устройство, но към инкриминираните дати, същото е било неизправно. За извършената проверка и констатациите от нея св.П.Ж. съставил доклад. След което въз основа на събраните писмени доказателства  на жалбоподателя за установените административни нарушения с писмени документи били съставени АУАН №002461/01.11.2016 г. №002460/01.11.2016 г.  и №002573/01.11.2016 г., всеки от които   за административно нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите вр. с чл. 14б. ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти. Въз основа на актовете били издадени обжалваните наказателни постановления, с които за нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите вр. с чл. 14б. ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти и на основание чл.266, ал.1 от ЗГ на жалбоподателя били наложени три административни наказания „глоба“, всяко в размер на 100.00 лв.

            Изложеното се установи от показанията на свидетелите Г.Б., К.М., П.Ж., които съдът кредитира изцяло, като последователни, логични и непротиворечиви. Показанията на свидетелите се подкрепят и от писмените доказателства-превозни билети, писма от РДГ –Шумен и управителя на ***-****.“, протоколи и документи от доставчика на GPS устройството и доставчика на интернет услугата, трудов договор и др. Съдът кредитира показанията на св.****., работодател и баща на жалбоподателя, в частта им, в която посочва, че превозите са извършени, че на автомобила е монтирано   GPS устройство и че същото не е работело в посоченият период. В кредитираната им част показанията на свидетеля кореспондират с писмените доказателства и показанията на останалите свидетели. В останалата им част, същите са изолирани, противоречат на формалната и житейска логика и съдът ги приема като заинтересовани от изхода на делото, поради близката родствена връзка с жалбоподателя.

            При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

            По допустимостта на жалбите: Жалбите са подадени от надлежно легитимирани лица, спрямо които са издадени атакуваните НП, и в установения от закона седмодневен срок от връчването им (съгласно входящия номер в деловодството на административнонаказващия орган).

            Относно основателността на жалбите:Разгледани по същество, жалбите са ОСНОВАТЕЛНИ. В тази насока, съдът взе предвид следното:

            Актовете за установяване на административно нарушение и наказателните постановления  са съставени от компетентни органи по смисъла на чл.274, ал.1, т.2 от ЗГ и чл.275, ал.1, т.2 от ЗГ и Заповед №РД-49-199/16.05.2011 г. та Министъра на земеделието и храните. При съставянето на актовете и издаването на наказателните постановления са спазени сроковете по чл. 34, ал. 2 от ЗАНН и не са допуснати съществени нарушения на административно наказателнопроцесуалните правила.

Спазени са предвидената форма и процесуален ред, същите съдържат всички изискуеми реквизити, съобразно изискванията на чл. 42, респ. 57 от ЗАНН. В АУАН и НП са описани извършените нарушения и обстоятелствата свързани с тях, посочени са дата и място на извършването им, както и правната им квалификация.

 

 

 

 

По отношение на приложението на материалния закон: Обжалваните НП са незаконосъобразни от материалноправна страна, съобразно дадената правна квалификация на всяко от нарушенията. Съгласно нормата на  чл. 148, ал.12 от Закона за горите /в сила от 01.01.2016 г./ товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти, както и мобилните обекти по чл. 206 трябва да бъдат снабдени с изправни и функциониращи устройства за позициониране и проследяване на движението им (GPS). Редът за предоставяне на достъп до информацията за движението на превозните средства се определя с наредбата по ал. 11 на чл.148 от ЗГ, а съгласно разпоредбата на чл. 14б. ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти, както и мобилните обекти по чл. 206 ЗГ, трябва да бъдат снабдени с изправни и функциониращи устройства за позициониране и проследяване на движението им (GPS устройства).

Въз основа на събраните в хода на съдебното следствие писмени и гласни доказателства, съда счита за безспорно доказано, че на инкриминираните дати и място с товарния автомобил “ГАЗ 66“ с рег.№*** е транспортирана дървесина, като товарният автомобил не е бил снабден с функциониращо устройство за проследяване - GPS.

Нарушената разпоредба на чл. 148, ал. 12 поставя изискването товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти да бъдат снабдени с изправни и функциониращи устройства за позициониране и проследяване на движението им (GPS). Но текстът не посочва чие е задължението да осигури изправността и функционирането на устройството. Субектът на нарушението не може да бъде изведен и от санкционната разпоредба, въз основа на която е наложена глобата – чл. 270 от Закона за горите, който общо предвижда глоба или имуществена санкция за други нарушения на закона. Субектът на това нарушение се извежда от разпоредба на чл. 14б, ал. 3 от Наредба № 1/30.01.2012 г. за контрол и опазване на горските територии, съгласно която собствениците/ползвателите на товарни превозни средства и мобилни обекти по чл. 206 от Закона за горите са длъжни да осигуряват непрекъснато функциониране на GPS устройството, както и достъп до информацията от него. Именно текстът от наредбата определя задълженото лице и това е собственикът или ползвателят на товарното превозно средство. Техни, а не на водача на товарното превозно средство са задълженията не само да осигурят функционирането на GPS устройството, а и да осигурят достъп до информацията от него. Административнонаказателната  разпоредбата, в която е описан състава на нарушението от обективна страна не посочва чие е задължението за снабдяване и функциониране с GPS устройство и тъй като административнонаказателните норми не могат да се тълкуват разширително, то не следва по тълкувателен път да се извлича субекта на административното нарушение. Това важи в още по-голяма степен и в настоящия случай, в който лицето отговорно за непрекъснато функциониране на GPS устройството е посочено в подзаконова правна норма.

Следователно т.к жалбоподателят не е нито собственик, нито ползвател, а само водач на товарния автомобил не е субект на вменените му нарушения съгласно закона.

Предвид изложеното обжалваните Наказателни постановления №547/26.04.2017 г., №544/26.04.2017 г. и №546/26.04.2017 г.  всички издадени от зам.директора на РДГ гр.Шумен, следва да бъдат отменени изцяло, като неправилни и незаконосъобразни.

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО  наказателно Наказателно постановление №547/26.04.2017 г., издадено от зам.директора на Регионална дирекция по гори гр.Шумен, с което на Х.А.Ш. ЕГН ********** с адрес ***, за нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите вр. с чл. 14б. ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти и на основание чл.266, ал.1 от ЗГ е наложено административно наказание ”Глоба” в размер на 100.00  лева.

ОТМЕНЯ КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО  наказателно Наказателно постановление №544/26.04.2017 г., издадено от зам.директора на Регионална дирекция по гори гр.Шумен, с което на Х.А.Ш. ЕГН ********** с адрес ***, за нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите вр. с чл. 14б. ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти и на основание чл.266, ал.1 от ЗГ е наложено административно наказание ”Глоба” в размер на 100.00  лева.

ОТМЕНЯ КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО  наказателно Наказателно постановление №546/26.04.2017 г.  , издадено от зам.директора на Регионална дирекция по гори гр.Шумен, с което на Х.А.Ш. ЕГН ********** с адрес ***, за нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите вр. с чл. 14б. ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти и на основание чл.266, ал.1 от ЗГ е наложено административно наказание ”Глоба” в размер на 100.00  лева.

            Решението може да се обжалва в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, с жалба пред Административен съд гр. Шумен по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

 

                                                                                              Районен съдия: