П Р О Т О К О Л №52

           

 

Година 2017                                                                                                 Град Велики Преслав

Великопреславският районен съд                                                        трети  състав

На 14 (четиринадесети) август                                                                Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                              Председател Стоян Момов

Секретар М.В.

Прокурор К.В.,

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  Момов

наказателно дело от общ характер номер 322 по описа за 2017 година.

 

 

            На именното повикване в 11,15 часа, се явиха:

            За ВПРП, редовно призована, се явява районен прокурор К.В..

            Обвиняемият Д.У., редовно призован, се явява лично.

Явява се, редовно призован, защитникът – адв. Н.Д. от ШАК, упълномощен на досъдебното производство (л. 54 от ДП (БП)).

 

---    ---   ---

 

Съдът, като взе предвид така постигнатото споразумение между страните, счита, че същото не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

            О п р е д е л и:

ОДОБРЯВА споразумението за решаване на делото в досъдебното производство по ДП (БП) № 233/2017 г. по описа на Районно управление *** при ОДМВР - Шумен, според което страните:

            1) Н.Д. – адвокат от ШАК, в качеството на защитник на обвиняемия Д.Р.У., с ЕГН ********** и 2) К.В. – районен прокурор в Районна прокуратура – Велики Преслав,

            приемат за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият Д.Р.У., роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:***, с основно образование, неправоспособен като водач на МПС, ученик, неженен, с ЕГН **********, неосъждан, на 30.07.2017 г., около 05,30 часа, по път 1-7, км 134+600, в посока гр. Шумен, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка и модел „***", с рег. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда - 1,74 на хиляда, установено по надлежния ред - с химическа експертиза № 1057/31.07.2017 г., с което осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК.

            Деянието е извършено виновно при форма на вината – пряк умисъл.

            За горепосоченото престъпление, на основание чл. 343б, ал. 1 от НК и чл. 381, ал. 4 от НПК вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, на обвиняемия Д.Р.У. с ЕГН **********, се налага наказание „Лишаване от свобода” в размер на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА и „ГЛОБА“ в размер на 200 лв. (двеста лева).

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така наложеното наказание „Лишаване от свобода” СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от 14.08.2017 година.

На основание чл. 59, ал. 1 и ал. 2 от НК, от така определеното наказание „Лишаване от свобода” СЕ ПРИСПАДА времето, през което обвиняемият Д.Р.У. е бил задържан за срок до 24 часа на осн. чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР във връзка с престъплението по настоящото определение, считано от 06,30 ч на 30.07.2017 г., до 12,55 ч на 30.07.2017 г.

            От престъплението, предмет на обвинението по настоящото наказателно производство не са причинени съставомерни имуществени вреди.

По делото не са приложени предмети и книжа като веществени доказателства.

            Направените по делото разноски в общ размер 176,96 лв. – възнаграждение на вещи лица, за сметка на бюджета на ОД на МВР гр. Шумен, се възлагат в тежест на обвиняемия Д.Р.У., който следва да ги заплати в полза на държавата, по сметка на Областна дирекция на МВР гр. Шумен: IBAN: ***, BIC: ***, банка: „Обединена българска банка” АД.

 

 

            На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по ДП (БП) № 233/2017 г. по описа на Районно управление *** при ОДМВР - Шумен.

            На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по настоящото НОХД № 322/2017 г. по описа на ВПРС.

            Определението е окончателно и съгласно чл. 382, ал. 1 от НПК, има последиците на влязла в сила присъда.

 

                                                                                                          Районен съдия:

 

 

            Заседанието приключи в 11,50 часа, протоколът изготвен в с.з.

 

 

                                                                                                          Районен съдия:

 

                                                                                                                    Секретар: