Мотиви към решение по АНД № 251 по описа за 2017 г. на Районен съд Велики Преслав

Обвиняемият В.Х.Н. с ЕГН ********** е предаден на съд с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, за това, че: за времето от 21.08.2016 г. до 24.09.2016 г. в гр. Върбица, обл. Шумен, в дом находящ се на административен адрес ул. „Възраждане“ № 14, без да е сключил граждански брак, заживял съпружески с лице от женски пол – *** ЕГН **********, ненавършило 16-годишна възраст-престъпление по чл.191, ал.1 от НК.

В съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие представителят на Районна прокуратура поддържа изцяло обвинението. Същият описва фактическата обстановка, така както е отразена в постановлението. Прокурорът намира, че са налице визираните в чл. 78а от НК предпоставки за освобождаване на обвиняемия Н. от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, като предлага наказание в рамките към предвидения в закона минимум.

В съдебно заседание обвиняемият не се явява, но се представлява от процесуален представител, редовно упълномощен от хода на съдебното производство. Разпитан от органите на досъдебното производство обв. Н. се признава за виновен.

Защитникът на обвиняемия в съдебно заседание посочва, че същият не оспорва фактическата обстановка, установено е извършеното престъпление, налице са основанията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, обвиняемият се грижи за своето семейство и евентуално предстои сключването на граждански брак, и иска от съда да бъде наложена „Глоба“ в минимален размер.

Съдът, за да постанови своето решение съобрази следното:

На основание чл.378 и сл. от НПК, съдът е преценил събраните в хода на наказателното производство доказателства и е разгледал делото в рамките на фактическите положения, посочени в постановлението на прокурора. Следва да се отбележи, че страните не оспорват по същество посочените в постановлението фактически обстоятелства, т.е. не се спори по фактите. Съдът, след като обсъди всички материали по делото, приема, че фактическата обстановка е такава, както е посочена в постановлението на прокурора, която по същество не се оспорва и от представителя на обвиняемия, поради което същата не следва да се повтаря. Всички доказателства сочат, че деянието е извършено от обвиняемия.

Въз основа на така приетата за установена фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи: Налице са основанията на чл. 78а от НК, а именно за посоченото престъпление се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ до 2 години, или друго по-леко наказание. Видно от справката за съдимост на обв. Н., същият е неосъждан. Не се е ползвал от разпоредбата на чл. 78а от НК. От деянието не са настъпили вреди. В този смисъл може да бъде приложена тази разпоредба от закона и обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност.

По отношение на наказанието, съдът намира с оглед извършеното деяние и събраните в хода на досъдебното производство характеристични данни за лицето, че наказание „Глоба“ в минимален размер на 1000 /хиляда/ лева предвиден от закона е адекватно на извършеното деяние.

Водим от горните съображения, съдът е постановил решението си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: