Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 285                                                

 

             07.09.2017 год., гр. Велики Преслав

 

           В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съдВелики Преслав, I-ви състав

На тридесети август през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание, в състав:

Председател:Мирослав Марков

Секретар: Мюжгян Ахмедова,

 

като разгледа докладваното от Председателя,

гражданско дело № 520 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по реда на чл.19, ал.1 от Закона за гражданската регистрация.

Гр. д. № 520/2017 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав е образувано по повод депозирана молба, с правно основание чл. 19, ал.1 от ЗГР от Ю.М.М. с ЕГН **********,*** с искане, да се постанови решение, по силата на което да се допусне промяна на собственото, бащиното и фамилното име на молителя, като същото бъде заменено от „Ю.М.М.” на „Ю.М.М.”. В молбата се сочи, че при раждането му същият е бил записан с имената „Ю.М.М.“, но при т.нар. Възродителен процес те са били сменени на „Ю.М.М.“. В последствие през 1990 г. лицето се установило да живее в Република Турция и според действащите там разпоредби в документа си самоличност е бил записан с имената „Ю.М.“. Молителят посочва, че от тогава до днес той е свикнал с тези имена, той и неговите най-близки родственици са известни в обществото с тази фамилия „М.“, както и това, че всички близки, роднини и познати го назовават с имената „Ю.М.“. Посочва, че различните имена в документите му за самоличност в Република България и в Република Турция пораждат редица неудобства в контактите му с административните органи.

Процесуалният представител на молителя, в съдебно заседание посочва, че са налице важни обстоятелства по смисъла на чл.19, ал.1 от ЗГР, налагащи промяна на собственото, бащиното и фамилното име и моли съда да я допусне.

О.В.П. редовно призовани в с.з. не се представляват и не изразяват становище по повод молбата,

Районна прокуратура - В.Преслав, редовно призована, се представлява от районен прокурор Калоян Вълков, който заема становище, че молбата е основателна, налице са важни обстоятелства по смисъла на чл.19, ал. 1 от ЗГР за промяна на собственото, бащиното и фамилното име на молителя и същата следва да бъде уважена.

 Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства, съдът прие за установено от фактическа страна следното:

Молителят Ю.М.М. с ЕГН ********** е български гражданин, роден в гр. Велики Преслав. По делото е представен Акт за раждане № 127/14.04.1980 г. на О.В.П. от което е видно, че молителят носи имената Ю.М.М.. От разпитаните по делото свидетели съдът приема за доказано, че сред познатите, близките и приятелите си молителят е известен с имената Ю.М.М..

Горната фактическа обстановка е несъмнена и доказана. Приета е за установена въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства, които като еднозначни и безпротиворечиви, съдът изцяло кредитира.

Установеното от фактическа страна мотивира следните правни изводи:

Молбата е допустима. Разгледана по същество е основателна.

Предвид разпоредбата на чл.12, ал.1 от ЗГР собственото име на детето се избира от родителите, а съгласно чл.13 от ЗГР бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка –ов или –ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите. Фамилното име, съгласно чл.14, ал.1 от ЗГР на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.

Съгласно разпоредбата на чл.19, ал.1 от ЗГР промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

В настоящия случай молбата се основава на последната хипотеза на цитираната разпоредба – наличие на важни обстоятелства, налагащи промяната на собственото, бащиното и фамилното име на молителя.

Съдът, въз основа на събраните доказателства, намира, че са налице условията на  цитирани законови разпоредби, налагащи промяна на собственото, бащиното и фамилното име на молителя. Макар законът да не посочва изрично кои обстоятелства са важни, то преценката на съда, в конкретния случай, съобразена с основните принципи на гражданското право и обществен морал е, че сочените обстоятелства за исканата промяна са важни обстоятелства по смисъла на чл.19 от ЗГР.

С оглед изложеното съдът намира, че се установиха наличие на важни обстоятелства по смисъла на чл.19, ал.1 от ЗГР, налагащи промяна на собственото, бащиното и фамилното име на Ю.М.М. ЕГН **********,***. Поради това молбата следва да се уважи, като основателна.

Ръководен от гореизложеното, съдът

 

Р     Е    Ш    И  :

 

ДОПУСКА на основание чл.19, ал.1, предл.3-то от Закона за гражданската регистрация промяна в  собственото, бащиното и фамилното имена на Ю.М.М. ЕГН **********, роден в гр. Велики Преслав, с постоянен адрес:***, както следва: собствено име от Ю. на Ю., бащино име от М. на М. и фамилно име от М. на М., и в цялост от Ю.М.М. на Ю.М.М..

 

Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред Окръжен съд – Шумен в двуседмичен  срок от връчване на съобщението на страните.

След влизане на решението в сила препис от същото да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при О.В.П. за сведение и изпълнение на процедурата по чл. 75, ал.1 от ЗГР и на съответното бюро съдимост, във връзка с чл.112 от ПАС.

 

                                              

ПРЕДСЕДАТЕЛ: