Р Е Ш Е Н И Е

 

  

 

21.09.2017 год., гр. Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав

На дванадесети септември през две хиляди и седемнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател: Мирослав Марков

Секретар: М.Ахмедова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от районен съдия Марков

гражданско дело № 633 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производство по реда на Закона за закрила на детето.

Директорът на Дирекция “Социално подпомагане - Велики Преслав е депозирал молба с посочено правно основание чл.16в, ал.1,  във вр. с чл.16б, ал.1 от Закона за социално подпомагане, където се сочи следното:

И.К.Г. с ЕГН ********** е поставена под пълно запрещение с Решение по Гр.д. № 366/2000 г. на Окръжен съд – Добрич. Със Заповед № 582/04.12.2015 г. на Кмета на Община Смядово за неин служебен настойник е определена г-жа Ю.А.. Със Заповед № 34-1 от 31.07.2017 г. на Директора на ДСП гр.Велики Преслав, И.К.Г. е настанена временно в Дом за възрастни хора с психични разстройства с. Черни връх. Обективира се искане да се настани поставената под пълно запрещение И.К.Г. с ЕГН **********, представлявана от настойника си Ю.М.А. с ЕГН ********** в специализирана институция ДВХПР, с. Черни връх, без да е посочен срок по чл. 16, ал. 3 от Закона за социално подпомагане.

И.К.Г. е изслушана в съдебно заседание. Същата сочи, че желае да бъде настанена в Дом за възрастни хора с психични разстройства с. Черни връх.

Настойникът на лицето - Ю.М.А. редовно призована се явява в съдебно заседание. Същата сочи, че лицето е било настанено в социална услуга в общността от резидентен тип – Защитено жилище за лица с психични разстройства с. Янково, обл. Шумен за срок от три години, където не е могла да интегрира. Настаняването на лицето в Дом за възрастни хора с психични разстройства с. Черни връх, ще бъде най-благоприятно за лицето.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

И.К.Г. с ЕГН ********** е поставена под пълно запрещение с Решение по Гр.д. № 366/2000 г. на Окръжен съд – Добрич. Със Заповед № 582/04.12.2015 г. на Кмета на Община Смядово за неин служебен настойник е определена г-жа Ю.А.. С Решение № 135/05.05.2017 г. по Гр.д. № 241/2017 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав лицето е било настанено в социална услуга в общността от резидентен тип – Защитено жилище за лица с психични разстройства с. Янково, обл. Шумен за срок от три години. Със Заповед № 34-1 от 31.07.2017 г. на Директора на ДСП гр. Велики Преслав И.К.Г. е настанена временно в Дом за възрастни хора с психични разстройства с. Черни връх.

Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че искането се явява основателно. Установи се, че настаняването на лицето в Дом за възрастни хора с психични разстройства с. Черни връх, ще бъде по-благоприятно за същото и е в негов интерес. Срокът по чл. 16, ал. 3 от Закона за социално подпомагане, с оглед данните по делото, следва да бъде три години.

 Независимо, че не е направено искане за това съдът констатира, че следва да намери приложение чл.16г, ал.1 от Закона за социалното подпомагане, тъй като следва да бъде прекратено настаняването на лицето с Решение № 135/05.05.2017 г. по Гр.д. № 241/2017 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав.

На основание чл.16в, ал.5 от Закона за социалното подпомагане, следва да бъде постановено незабавно изпълнение на решението.

Водим от горното, съдът на основание чл.16в, ал.5 от Закона за социалното подпомагане

 

Р   Е   Ш   И :

 

ПРЕКРАТЯВА НАСТАНЯВАНЕТО на поставената под пълно запрещение И.К.Г. с ЕГН **********, в социална услуга в общността от резидентен тип – Защитено жилище за лица с психични разстройства с. Янково, обл. Шумен, поради писмено декларирано желание от лицето и становище на настойника, на основание чл.16г, ал.1 от Закона за социалното подпомагане.

НАСТАНЯВА поставената под пълно запрещение И.К.Г. с ЕГН **********, в Дом за възрастни хора с психични разстройства с. Черни връх, на основание чл.16б, ал.1 от Закона за социалното подпомагане, за срок от три години, или до настъпване на обстоятелства, обуславящи промяна или прекратяване на социалната услуга, считано от влизане на решението в сила.

На основание чл.16в, ал.5 от Закона за социалното подпомагане, постановява незабавно изпълнение на решението.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Шумен в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: