О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2017                     Град Велики Преслав

Великопреславският районен съд                                            трети  състав

На 18 (осемнадесети) октомври                                                 Година 2017

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                   Председател Стоян Момов

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 491 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 233 от ГПК.

            Като взе предвид депозираното от съделителите-ищци С.Г.Д., Г.Н.Г. и П.Н.Г. писмено изявление вх. № 4427/17.10.2017 г. за отказ от иска с правно основание чл. 34, ал. 1 от ЗС и като съобрази становището на всеки от ответниците М.Д.Д., Д.Г.Д. и Г.Г.Д., изложено в отговора на исковата молба по въпроса за допустимостта на исканата съдебна делба, а именно, че не възразяват ищците да предприемат действия по обособяване на собствен парцел (т.е., не претендират в настоящото производство по съдебна делба осъществяване на потестативното си право на делба), съдът намира, че е налице предпоставката на чл. 233 от ГПК за прекратяване на настоящото производство по допускане на съдебна делба.

            Доколкото в исковата молба и в отговора по нея не се правят искания за присъждане на направени разноски, разноските по делото следва да останат в тежест на всяка от страните така, както ги е направила.

            Водим от горното, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

            На основание чл. 233 от ГПК, ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 491/2016 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав, образувано по вписана искова молба Дв. вх. рег. № 83, акт № 22, том 1, дело № 66/23.01.2017 г. при Служба по вписванията гр. Велики Преслав, с правно основание чл. 34, ал. 1 от ЗС, предявена от С.Г.Д. с ЕГН **********, Г.Н.Г. с ЕГН ********** и П.Н.Г. с ЕГН ********** ***, срещу М.Д.Д. с ЕГН **********, с адрес: ***, Д.Г.Д. с ЕГН **********, адрес: *** и Г.Г.Д. с ЕГН **********, с адрес: ***,  с искане за допускане на делба на следния недвижим имот, находящ се в с. К., общ. Смядово, обл. Шумен: дворно място с площ 2280 кв. м, съставляващо УПИ I-111 в кв. 35 по плана на селото, площ на дв. пл. № 111 – 2100 кв. м и включващо се собствено място в УПИ – 1900 кв.м,  ПОРАДИ ОТКАЗ ОТ ИСКА.

            Разноските, направени по делото, остават в тежест на всяка от страните така, както ги е направила.

 

            При поискване и след внасяне на държавна такса в размер на 03,00 лв., ДА СЕ ИЗДАДЕ заверен препис от настоящото определение – за нуждите на заличаване на вписването на исковата молба по реда на чл. 13 от Правилника за вписванията.

            Препис на настоящото определение ДА СЕ ВРЪЧИ на всяка от страните-съделители, като на ищеца-съделител С.Д. – чрез пълномощника й адв. Х.М.Н. от ШАК.

            Определението, в частта му за прекратяване на производството и за разноските, може да се обжалва от всяка от страните, с частна жалба, пред Шуменски окръжен съд, в 1-седмичен срок от връчването на преписа.

 

 

                                                                               Районен съдия: