Р Е Ш Е Н И Е

 

 

23.10.2017 год.

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                          Година 2017             Град Велики Преслав

 

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд                                                 четвърти състав

На 13 (тринадесети) септември                                                      Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

          Председател Дияна Петрова

Секретар Данаила Добрева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Петрова

АНД дело номер 202 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано въз основа на жалби  от  А.Ш.  Ш. с ЕГН ********** и адрес *** срещу Наказателни постановления №№ 542/26.04.2017 г., 540/26.04.2017 г. и двете издадени от Директора на Регионална дирекция по гори гр.Шумен.

            В жалбите се излага, че наказателните постановления са незаконосъобразни и неправилни, издадени в нарушение на процесуалните и материалноправните норми  и следва да бъдат отменени. Жалбоподателят изцяло оспорва констатациите, изложени в актовете за установяване на административно нарушение и наказателните постановления, като отрича извършване на нарушението. Предвид изложеното се иска от съда наказателните постановления да бъдат отменени изцяло като неправилни, необосновани и незаконосъобразни.

            В съдебно заседание жалбоподателя се явява лично и със защитник, поддържа жалбата и сочи писмени и гласни доказателства.

Въззиваемата страна – Регионална дирекция по гори гр.Шумен се представлява в съдебно заседание от редовно упълномощен юрисконсулт, който счита жалбите за неоснователни. В представеното писмено становище директора на РДГ – Шумен излага подробни мотиви в подкрепа на обжалваните НП и моли да бъдат потвърдени изцяло, като законосъобразни и правилни.

            Съдът, като обсъди материалите по приложените административнонаказателни преписки и събраните по тях, и в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства, прецени ги поотделно и в тяхната съвкупност, установи от фактическа страна следното: Жалбоподателят А.Ш.  Ш. е собственик и представител на ****.“****. Като търговец Ш. извършвал дейност по превоз на дървесина. На 17.08.2016 г. и на 31.08.2016 г., жалбоподателят от временен склад на отдел 171, подотдел „в“, ТП ДГС – Преслав, ДГТ до гр.В.Преслав управлявал собствения си т.а.“ГАЗ 66“ с рег.№****с който превозвал дървесина, като всеки превоз бил придружен с превозен билет за конкретната дата, вид и количество товар. С цел извършване на регулярни проверки за спазване разпоредбите на ЗГ при превоз на дървесина от РДГ – Шумен, било изпратено до управителя на ****.“, писмено искане да представи данни за маршрутите на товарно превозно средство с рег****за периода 07.05.2016 г. – 16.09.2016 г. При извършената проверка било установено, че на процесните дати т.а.“ГАЗ 66“ с рег.№****не бил снабден с изправно и функциониращо устройство за позициониране и проследяване на движението му – GPS. На автомобила било поставено такова устройство, но към инкриминираните дати, същото е било неизправно. За извършената проверка и констатациите от нея св.П.Ж. съставил доклад. След което въз основа на събраните писмени доказателства  на жалбоподателя за установените административни нарушения с писмени документи били съставени АУАН №002463/01.11.2016 г. и №001121/01.11.2016 г., всеки от които   за административно нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите вр. с чл. 14б, ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти. Въз основа на актовете били издадени обжалваните наказателни постановления, с които за нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите вр. с чл. 14б, ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти и на основание чл.266, ал.1 от ЗГ на жалбоподателя били наложени две административни наказания „глоба“, всяко в размер на 100.00 лв.

            Изложеното се установи от показанията на свидетелите Г.Б., Н.Н., П.Ж., които съдът кредитира изцяло, като последователни, логични и непротиворечиви. Показанията на свидетелите се подкрепят и от писмените доказателства-превозни билети, писма от РДГ –Шумен, протоколи и документи от доставчика на GPS устройството и доставчика на интернет услугата, становище за липсващи данни от устройството от доставчика и др. Съдът не кредитира показанията на св.****, в които твърди, като собственик на товарен автомобил, че няма възможност, собственика на автомобила, на който е поставено GPS устройство да разбере дали същото работи в определен период от време. Видно от предоставената информация от търговеца, монтирал GPS на процесния автомобил е предоставен достъп чрез парола за проследяване на маршрутите на датата на монтажа. Безпредметно е поставяне на GPS на който й да е автомобил, ако същото не работи. Механизъм на действие и използване на GPS  устройство е проследяване движението на МПС, както по маршрут, така и на скоростта на движение. Доставчикът на устройството и на интернет връзката не може да достави услугата без да е предоставил достъп до данните на собственика на автомобила.  Показанията на свидетеля **** са изолирани, противоречат на формалната и житейска логика и съдът ги приема като заинтересовани от изхода на делото, поради близките си отношения с жалбоподателя, основани на съвместната им работа.

            При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

            По допустимостта на жалбите: Жалбите са подадени от надлежно легитимирани лица, спрямо които са издадени атакуваните НП, и в установения от закона седмодневен срок от връчването им (съгласно входящия номер в деловодството на административнонаказващия орган).Ето защо са допустими.

            Относно основателността на жалбите:

            Разгледани по същество, жалбите са НЕОСНОВАТЕЛНИ. В тази насока, съдът взе предвид следното:

            Актовете за установяване на административно нарушение и наказателните постановления  са съставени от компетентни органи по смисъла на чл.274, ал.1, т.2 от ЗГ и чл.275, ал.1, т.2 от ЗГ и Заповед №РД-49-199/16.05.2011 г. та Министъра на земеделието и храните. При съставянето на актовете и издаването на наказателните постановления са спазени сроковете по чл. 34, ал. 2 от ЗАНН и не са допуснати съществени нарушения на административно наказателнопроцесуалните правила.

Спазени са предвидената форма и процесуален ред, същите съдържат всички изискуеми реквизити, съобразно изискванията на чл. 42, респ. 57 от ЗАНН. В АУАН и НП са описани извършените нарушения и обстоятелствата свързани с тях, посочени са дата и място на извършването им, както и правната им квалификация.

 

 

 

 

По отношение на приложението на материалния закон: Обжалваните НП са незаконосъобразни от материалноправна страна, съобразно дадената правна квалификация на всяко от нарушенията. Съгласно нормата на  чл. 148, ал.12 от Закона за горите /в сила от 01.01.2016 г./ товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти, както и мобилните обекти по чл. 206 трябва да бъдат снабдени с изправни и функциониращи устройства за позициониране и проследяване на движението им (GPS). Редът за предоставяне на достъп до информацията за движението на превозните средства се определя с наредбата по ал. 11 на чл.148 от ЗГ, а съгласно разпоредбата на чл. 14б ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти, както и мобилните обекти по чл. 206 ЗГ, трябва да бъдат снабдени с изправни и функциониращи устройства за позициониране и проследяване на движението им (GPS устройства).

Въз основа на събраните в хода на съдебното следствие писмени и гласни доказателства, съда счита за безспорно доказано, че на инкриминираните дати и място жалбоподателят със собствения си товарен автомобил “ГАЗ 66“ с рег****е транспортирана дървесина, като товарният автомобил не е бил снабден с функциониращо устройство за проследяване - GPS.

Нарушената разпоредба на чл. 148, ал. 12 поставя изискването товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти да бъдат снабдени с изправни и функциониращи устройства за позициониране и проследяване на движението им (GPS). Но текстът не посочва чие е задължението да осигури изправността и функционирането на устройството. Субектът на нарушението не може да бъде изведен и от санкционната разпоредба, въз основа на която е наложена глобата – чл. 270 от Закона за горите, който общо предвижда глоба или имуществена санкция за други нарушения на закона. Субектът на това нарушение се извежда от разпоредба на чл. 14б, ал. 3 от Наредба № 1/30.01.2012 г. за контрол и опазване на горските територии, съгласно която собствениците/ползвателите на товарни превозни средства и мобилни обекти по чл. 206 от Закона за горите са длъжни да осигуряват непрекъснато функциониране на GPS устройството, както и достъп до информацията от него. Именно текстът от наредбата определя задълженото лице и това е собственикът или ползвателят на товарното превозно средство. Съответно на жалбоподателят, като собственик  на товарното превозно средство е субект на посочената нарушение, негово е задължението да осигури функционирането на GPS устройството, като е имал достъп до информацията от него. Административнонаказателната  разпоредбата, в която е описан състава на нарушението от обективна страна не посочва чие е задължението за снабдяване и функциониране с GPS устройство и тъй като административнонаказателните норми не могат да се тълкуват разширително, то не следва по тълкувателен път да се извлича субекта на административното нарушение. Това важи в още по-голяма степен и в настоящия случай, в който лицето отговорно за непрекъснато функциониране на GPS устройството е посочено в подзаконова правна норма.

Въз основа на събраните в хода на съдебното следствие писмени и гласни доказателства, съда счита за безспорно доказано, че жалбоподателят на инкриминираните дати и места е транспортирал с товарния си автомобил дървесина, като товарният автомобил не е бил снабден с функциониращо устройство за проследяване - GPS. Не се спори между страните, че устройството за проследяване – GPS не е работело, което по безспорен начин се установява и от приложените писмени доказателства за монтаж и поддържа.

Предвид изложеното, съдът счита, че описаните в АУАН и обжалваните НП деяния съдържат всички обективни и субективни признаци на административни нарушения на чл. 148, ал.12 от ЗГ вр. с чл. 14б ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти, които нарушения са извършени от жалбоподателя, поради което правилно е била ангажирана административно- наказателна отговорност спрямо него.

Определените административни наказания са в границите на предвиденото в закона за конкретното нарушение  и според настоящият състав, съответства на характера и тежестта на административното нарушение, предвид обществената опасност на конкретното нарушение, която съдът счита за висока, предвид опасността от увреждане на горите, както и завишената опасност на дееца, предвид извършено на същата дата и друго административно нарушение по ЗГ, още повече че същото е определено в близък до минималния размер.

Случаят не може да се квалифицира като маловажен, тъй като общоизвестен факт е, че в страната се извършват множество нарушения на разпоредби, гарантиращи опазване и правилната експлоатация на горския фонд, в резултата на което са нанесени значителни щети. Освен това служебно известно е на съда, че това не са изолирани случаи на превоз на дървесина, без функциониращо устройство за проследяване на процесния автомобил, което говори за трайно неизпълнение от жалбоподателя на задълженията му по ЗГ, като превозвач на дървесина.

Предвид изложеното съдът, счита че Наказателни постановления №№ 542/26.04.2017 г., 540/26.04.2017 г. и двете издадени от Директора на Регионална дирекция по гори гр.Шумен са правилни и законосъобразни и като такива следва да бъдат потвърдени изцяло.

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

 

Р     Е     Ш     И :

 

ПОТВЪРЖДАВА ИЗЦЯЛО Наказателно постановление №542/26.04.2017 г., издадено от Директора на Регионална дирекция по гори гр.Шумен, с което на А.Ш.  Ш. с ЕГН ********** и адрес ***, за нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите вр. с чл. 14б ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти и на основание чл.266, ал.1 от ЗГ е наложено административно наказание ”Глоба” в размер на 100.00  лева.

ПОТВЪРЖДАВА ИЗЦЯЛО Наказателно постановление №540/26.04.2017 г., издадено от Директора на Регионална дирекция по гори гр.Шумен, с което на А.Ш.  Ш. с ЕГН ********** и адрес ***, за нарушение по чл. 148, ал.12 от Закона за горите вр. с чл. 14б ал.1 от Наредба № 1 за контрола и опазването на горските територии товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти и на основание чл.266, ал.1 от ЗГ е наложено административно наказание ”Глоба” в размер на 100.00  лева.

            Решението може да се обжалва в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, с жалба пред Административен съд гр. Шумен по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

 

           

                                                                                               Районен съдия: