Мотиви към решение по АНД № 330 по описа за 2017 г. на Районен съд Велики Преслав

 

Обвиняемият А.Ф.А. с ЕГН ********** е предаден на съд с предложение за освобождаването от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, за това, че: на 03.08.2017 г. в гр. Велики Преслав около 19:20 часа, по ул. „****“ до дом № **, управлявал моторно превозно средство тип „мотопед“, марка „МВК“, модел „тип 51“, с неустановена собственост, което не е било регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК

В съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие представителят на Районна прокуратура поддържа изцяло обвинението. Същият описва фактическата обстановка, така както е отразена в постановлението. Прокурорът намира, че са налице визираните в чл. 78а от НК предпоставки за освобождаване на обвиняемия А. от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, като предлага наказание в рамките към предвидения в закона минимум.

В съдебно заседание обвиняемият се явява лично. Същият обяснява за случилото се, признава извършеното от него деяние, съжалява за извършеното и също иска от съда да му бъде наложено такова наказание „Глоба“ към минимума.

Съдът, за да постанови своето решение съобрази следното:

На основание чл.378, ал.2 и ал.3 от НПК, съдът е преценил събраните в хода на наказателното производство доказателства и е разгледал делото в рамките на фактическите положения, посочени в постановлението на прокурора. Следва да се отбележи, че страните не оспорват по същество посочените в постановлението фактически обстоятелства, т.е. не се спори по фактите. Съдът, след като обсъди всички материали по делото, приема, че фактическата обстановка е такава, както е посочена в постановлението на прокурора, поради което същата не следва да се повтаря. Всички доказателства сочат, че деянието е извършено от обвиняемия.

Въз основа на така приетата за установена фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Налице са основанията на чл. 78а от НК, а именно за посоченото престъпление се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ до 1 година, или друго по-леко наказание. Видно от справката за съдимост на обв. А., същият не е осъждан и не се е ползвал от разпоредбата на чл. 78а от НК. В този смисъл може да бъде приложена тази разпоредба от закона и обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност.

По отношение на наказанието, съдът се съгласява с мнението на страните, както и с оглед извършеното деяние и събраните в хода на досъдебното производство характеристични данни за лицето, че наказание „Глоба“ в минимален размер предвиден от закона е адекватно на извършеното деяние.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, съдът е осъдил А.Ф.А., да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Велики Преслав направените деловодни разноски, по обвинението, по което е признат за виновен в размер на 63,48 лв., както и държавна такса за евентуално служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Водим от горните съображения, съдът е постановил решението си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: