Р Е Ш Е Н И Е

 

10.11.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                 Година 2017                   Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                  трети  състав

На 09 (девети) октомври                                                              Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                             Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Момов

административно-наказателно дело номер 259 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано въз основа на жалба, подадена от Н.В.С. с ЕГН ********** срещу наказателно постановление № 15-0323-000278/14.09.2015 г., издадено от Началник група при РУ Велики Преслав при ОД на МВР гр. Шумен.

            Жалбоподателят счита, че атакуваното НП е постановено в противоречие и в нарушение на материалноправните и процесуалните норми. Счита, че от същото не ставало ясно коя норма е нарушена, поради което му било нарушено правото на защита. Предвид изложеното се иска от съда наказателното постановление да бъде отменено.

            В съдебно заседание,пълномощникът на жалбоподателя излага, че административнонаказващият орган не разграничил коя от трите хипотези на изпълнителното деяние е осъществена от С.. Освен това, се позовава на маловажност на деянието.

            В съпроводителното писмо по чл. 60, ал. 2 от ЗАНН въззиваемата страна моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

            Видно от материалите по приложената по делото административнонаказателна преписка, на 18.08.2015 г. полицай П.Г.П. – младши автоконтрольор при РУ гр. Велики Преслав, съставил акт за установяване на административно нарушение № 293/15 (Серия Т, бл.№ 911271) от 18.08.2015 г. срещу Н.В.С. с ЕГН ********** от гр. В. Преслав, за това, че „на 18.08.2015 г. около 21,20 ч, в гр. Велики Преслав, по ул. ****до кръстовището с ул. ****в посока към Индустриална зона, управлява л.а. „Мицубиши Каризма“ с номер на рама XMCLNDA4AVF013278, без поставени на определените места за това рег. Табели и на автомобила липсват регистрационни табели (автомобилът е без регистрация), с което нарушил чл. 140, ал. 1 от ЗДвП.”.

            На основание така съставения акт е издадено и атакуваното наказателно постановление № 15-0323-000278 от 14.09.2015 г., с което на Н.В.С. са наложени административни наказания: глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец на осн. чл. 175, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, за това, че „на 18.08.2015 г. около 21,20 ч, в гр. Велики Преслав, по ул. ****до кръстовището с ул. ****в посока към Индустриална зона, управлява л.а. „Мицубиши Каризма“ с номер на рама XMCLNDA4AVF013278, без поставени на определените места за това рег. табели (автомобилът е без регистрация), с което нарушил чл. 140, ал. 1 от ЗДвП.”.

            Съдът, като обсъди материалите по приложената административнонаказателна преписка и събраните по нея, и в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства – свидетелските показания на П.П. (актосъставител) и Р.Г., установи от фактическа страна следното:

            На 18.08.2015 г. Н.С. ***. Преслав, в посока Индустриалната зона лек автомобил марка „Мицубиши“ модел „Каризма“ с номер на рама XMCLNDA4AVF013278. Превозното средство било без регистрация в Република България, като било превозвано на територията на страната с автовоз. Специализираното превозно средство се повредило по-рано същата вечер в района на с. Златар и било организирано придвижването на четири подобни автомобила до автокъща, находяща се в индустриалната зона в гр. В. Преслав. При преминаването на автомобилите през кръстовището с ул. ****, същите били спрени за проверка от полицейските служители П. П. и Р. Г.. Полицейските служители установили, че автомобилът е без поставени регистрационни табели.

            При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

            По допустимостта на жалбата:

            Последната е подадена от надлежно легитимирано лице, спрямо което е издадено атакуваното НП и в установения от закона 7-дневен срок от връчването на НП. Ето защо жалбата е допустима.

            Относно основателността на жалбата:

            Разгледана по същество, жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА. В тази насока, съдът взе предвид следното:

            При съставянето на акта за установяване на административно нарушение и издаването на наказателното постановление не са допуснати съществени нарушения на административнонаказателно-процесуалните правила, които да налагат отмяна на последното.

            Съгласно разпоредбата на чл. 189, ал. 2 от ЗДвП, редовно съставените актове по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното. В настоящото производство, жалбоподателят не ангажира доказателства, оборващи тази презумпция.

            Независимо от това, следва да се отбележи, че по делото се доказа по безспорен начин, че на посочените в наказателното постановление дата и място, С. управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Мицубиши“ модел „Каризма“ с номер на рама XMCLNDA4AVF013278.

            Административнонаказателната отговорност на С. е ангажирана за извършено нарушение по чл. 140, ал. 1 от ЗДвП (ДВ ред. бр. 32 от 05.05.2015 г.). Според тази норма, по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. Установи се, че процесният автомобил не бил регистриран по надлежния ред на територията на Република България. Тоест, С. управлявал нерегистриран автомобил без табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места, поради което съдът счита, че извършил от обективна и субективна страна вмененото му административно нарушение по този текст.

            Предвид горното, съдът приема, че административнонаказателната отговорност на Н. С. е правилно ангажирана, като му е наложено наказание на осн. чл. 175, ал. 1, т. 1, пр. 1 от ЗДвП.

            Досежно размера на наложените наказания:

            В разпоредбата на чл. 175, ал. 1, т. 1 от ЗДвП (ДВ ред. бр. 32 от 05.05.2015 г.) е предвидена административнонаказателна отговорност за водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред. Законодателят е предвидил наказание „глоба“ в размер от 50 лв. до 200 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от един до шест месеца.

            При индивидуализацията на наказанията административнонаказващият орган е съобразил обстоятелствата по чл. 27, ал. 2 от ЗАНН. При преценка на всички отегчаващи и смекчаващи обстоятелства по случая, съдът взе предвид сравнително ниската обществена опасност на деянието, свързано с реда за регистрация на моторните превозни средства. При съвкупната преценка на смекчаващите и отгечаващите отговорността на С. обстоятелства, съдът счита, че е налице превес на смекчаващите такива. Ето защо, настоящият състав намира, че размерите на така наложените на жалбоподателя наказания в размер на минимума и на двете, са правилно определени.

            Досежно възражението на жалбоподателя, че случаят е маловажен: според легалната дефиниция, съдържаща се в специалния ЗДвП – § 6, т. 32 от ДР, „маловажно“ е нарушението, което, макар и с незначителни отклонения от нормативно предписаното поведение на участника в движението, при друга пътна обстановка би могло да доведе до настъпване на пътнотранспортно произшествие. Съдът намира, че осъщественото от С. не е с незначителни отклонения от установеното в нормите на ЗДвП – обстоятелство, изключващо възможността за квалифициране на случая като маловажен.

            По изложените съображения съдът намира, че атакуваното наказателно постановление следва да бъде потвърдено изцяло, като правилно и законосъобразно.

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

                                                 Р     Е     Ш     И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 15-0323-000278 от 14.09.2015 г., издадено от Ф.С.А.– Началник група при РУ Велики Преслав при ОД на МВР гр. Шумен, въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 293/15 съставен на 18.08.2015 г. от П.Г.П. – младши автоконтрольор при Районно управление гр. Велики Преслав при ОД на МВР гр. Шумен, с което на Н.В.С. с ЕГН **********, с адрес: ***, за нарушение на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП и на основание чл. 175, ал. 1, т. 1, пр. 1 от ЗДвП, са наложени административни наказания „Глоба” в размер на 50 лв. (петдесет лева) и „Лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от един месец.

            На основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, решението може да се обжалва с касационна жалба, пред Административен съд гр. Шумен, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

 

                                                                                              Районен съдия: