П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                       Година 2017                 Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                      трети  състав

На 02 (втори) ноември                                                      Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Стоян Момов

                                            Съдебни заседатели: В.К.

                                                                                   П.К.

Секретар Марияна Василева,

Прокурор Каролина Калева-Параскевова,

като разгледа докладваното от съдия  Момов

наказателно дело от общ характер номер 392 по описа за 2017 година,

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия Д.Н.Р. – роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:*** – Център за настаняване на деца и младежи „Слънчево детство” гр. Шумен, бездомен, неустановен фактически на адрес на местоживеене в Република България, с основно образование, неженен, с ЕГН **********, осъждан като непълнолетен,  ЗА ВИНОВЕН в това, че на 01 срещу 02 септември 2017 г., в гр. Велики Преслав, обл. Шумен, в немаловажен случай, при условията на повторност, като разрушил прегради, здраво направени за защита на имот, отнел чужди движими вещи – парични знаци – банкноти и монети на обща номинална стойност 150 лева, собственост на Църква „Св. Архангел Михаил”, Великопреславска енория – местно поделение на Българската православна църква - Българска Патриаршия, от владението на съответното длъжностно лице, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои,  поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 7 вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 28, ал. 1 от НК и чл. 373, ал. 2 вр. чл. 372, ал. 4 от НПК, вр. чл. 58а, ал. 1 вр. чл. 54 от НК, ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия Д.Р. наказание ЕДНА ГОДИНА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

            На основание чл. 373, ал. 2 от НПК вр. чл. 58а, ал. 1, вр. чл. 54, вр. чл. 195, ал. 1 от НК, НАМАЛЯВА така определеното на подсъдимия Д.Р. наказание с ЧЕТИРИ МЕСЕЦА, КАТО ГО ОСЪЖДА на ОСЕМ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” и на основание чл. 41, ал. 6 от НК, и чл. 57, ал. 1, т. 3 от ЗИНЗС, ОПРЕДЕЛЯ първоначален общ режим за изтърпяване на наказанието.

            На основание чл. 59, ал. 1 и чл. чл. 59, ал. 1 вр. ал. 2 от НК, ПРИСПАДА от така определеното наказание „Лишаване от свобода” времето, през което спрямо подсъдимия Д.Р. е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража” по настоящото дело и времето, през което същият е бил задържан на осн. чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР във връзка с престъплението по настоящата присъда, считано от 11,00 часа на 11.09.2017 г., до влизане в сила на присъдата.

 

            На основание чл. 111, ал. 1 от НПК, ВРЪЩА на Църква „Св. Архангел Михаил”, Великопреславска енория – местно поделение на Българската православна църква - Българска Патриаршия, приложените като веществени доказателства по делото, предадени за пазене в Районно управление *** при ОД на МВР – Шумен: метален катинар, сив на цвят, повреден; метален секретен ключ с надпис „ЗМ”; метален секач; черна кутия от картон – две части.

            На основание чл. 111, ал. 1 от НПК, иззетият като веществено доказателство по делото ръчен земеделски инструмент тип „чапа” с дървена дръжка, предаден за пазене в Районно управление *** при ОД на МВР – Шумен остава за пазене във ВПРС до изтичане на срока по чл. 112, ал. 1 от НПК, в който може да бъде потърсен.

            На основание чл. 112, ал. 4 от НПК, приложените като веществени доказателства по делото дактилоскопна следа и следи от стъпки по под с обувка, се оставят към делото.

 

            Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град Шумен.

 

Районен съдия: ххххххххххххх

 

Съдебни заседатели: 1.ххххххххххх

 

2.ххххххххххх