Р Е Ш Е Н И Е

 

29.12.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2017                     Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                 трети състав

На 12 (дванадесети) декември                                                   Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                   Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 10 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство за делба на недвижими имоти във фазата по допускане на делбата.

            В исковата си молба от 05.01.2017 г., вписана в Служба по вписванията гр. Велики Преслав с Дв. вх. рег. № 183, акт № 77, том 1, дело № 146/03.02.2017 г. при Служба по вписванията гр. Велики Преслав, ищците С.Х.Д. и П.Ж.Д. твърдят, че с ответника М.Х.Д. са съсобственици на следните недвижими имоти, находящи се в гр. Върбица, обл. Шумен – дворно място с площ 680 кв.м, съставляващо УПИ № ХV-165 в кв. 11 по плана на града, ведно с първия приземен етаж от построената в този имот жилищна сграда с площ 94 кв.м, състоящ се от гараж, коридор, стълбище и две стаи, ведно с втория етаж от същата сграда, жилищен, с площ 94 кв.м, състоящ се от дневна, кухня, две спални, стълбищна клетка и две тераси, ведно с две избени помещения под приземния етаж, ведно с построената в мястото стопанска постройка с площ от 56 кв.метра. Имотът бил придобит по наследство и договор за продажба от Х. Д. ***. Молят съда да допусне до делба описаните по-горе недвижими имоти, при следните квоти: 5/6 ид. части в общ дял на С. Д. и П. Д. и 1/6 ид. част за М.Х.Д..

            В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК, ответникът, чрез пълномощника си – адвокат, подава отговор на исковата молба, с който признава като основателен иска за делба на имотите, описани в исковата молба при претендираните квоти. Сочи, че ползва част от първия приземен етаж на триетажната жилищна сграда, построена в дворното място, която част е преустроена в книжарница. Моли, описаните имоти да бъдат допуснати до делба при поисканите квоти.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от нотариален акт № 153, том I, дело № 243/25.02.1975 г. и нотариален акт № 95, том I, дело № 253/25.02.1975 г., и двата издадени от съдия в Районен съд гр. Преслав (В. Преслав) е, че Х. Д.Х. бил признат за собственик по давностно владение и по регулация въз основа на обстоятелствена проверка и на проверка на надлежни писмени доказателства, на следните недвижими имоти: дворно място, представляващо имот с планоснимачен номер 128, за което е отреден парцел XVI-128 от кв. 6 по плана на гр. Върбица, състоящ се от урегулирана площ 680 кв.м, който парцел съдържа собствено място от 663 кв.м, с къща, както и придаваемо маломерно дворно място от 17 кв.м от дворище планоснимачен № 129 от кв. 6 по плана на същия град. По делото е представено заявление от 17.01.1986 г. по чл. 56, ал. 2 от ЗТСУ, вписано в РС – Преслав с вх. № 17, том 1, № 6 от 23.01.1986 г., от Х. Х., З.Х. и М.Х.Д. ***, с което първите двама отстъпват право на строеж на третия, за да построи втори жилищен етаж от проектираната в описания парцел двуетажна жилищна сграда. Съдът констатира от приложеното удостоверение за търпимост изх. № 94-Х-212/18.11.2009 г., изд. от Община Върбица, че триетажна масивна сграда с първи етаж – гараж, втори етаж – жилищен и трети – също жилищен, с обща стълбищна клетка, със застроена площ от 90 кв.м е построена през 1986 г. в УПИ ХV-165 кв. 11 по плана на гр. Върбица, като сградата има статут на търпимост и може да бъде предмет на прехвърлителна сделка. От представеното удостоверение за наследници № 151/10.11.2017 г., изд. от Община Върбица се установява, че З.А. Х. починала на 27.12.2005 г., като оставила за свои наследници низходящите си С.Х.Д. и М.Х.Д., и съпруга си Х. Д.Х., който починал на 04.05.2013 г. и оставил за законни наследници единствено същите низходящи (видно и от удостоверение за наследници № 181/21.11.2016 г., изд. от Община Върбица). Видно от приложения нотариален акт № 82, том Х, рег. № 4754, дело № 1325/11.12.2009 г. на Нотариус рег. № 592 на НК е, че Х. Д. Х. продал на С.Д. 4/6 ид. части от правото на собственост върху описаните УПИ и построените в него сгради. Съдът констатира от удостоверение за сключен граждански брак от 06.09.1981 г., изд. въз основа на акт за сключен граждански брак № 15/06.09.1981 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Върбица, че последната сключила граждански брак с П.Ж.Д. на 06.09.1981 година.

            При така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

            С настоящото решение, постановено в първата фаза по извършване на съдебната делба, същата следва да бъде допусната. Съдът следва да се произнесе между кои страни следва да се допусне делба, за кои имоти и каква е частта на всеки от съделителите. По този начин следва да се установи правото на делба на всяка от страните.

            Установи се по делото, че общият наследодател на С.Д. и М.Д. – Х. Х., през 1975 г. бил признат за собственик на недвижим имот, находящ се в гр. Върбица. Последица от издадените в хода на проведените безспорни охранителни производства констативни нотариални актове е наличието на доказателствена сила спрямо всички относно съществуването на право на собственост в полза на лицето, посочено в акта. От събраните доказателства се установява, че това е станало по време на гражданския брак на същия със З.А. Х.. Съгласно разпоредбата на чл. 13, ал. 1 от СК (1968 г., отм., с действие във времето от 22.05.1968 г., до 30.06.1985 г.), вещите и правата върху вещи, придобити от съпрузите през време на брака, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити, и служат за задоволяване нуждите на семейството. Тоест, съобразно действалия към 1975 г. СК, с признаването на право на собственост, върху процесните имоти, принадлежащо на Х. Х., същият бил включен в съпружеската имуществена общност.

            С настъпване на смъртта на З.Х. на 27.12.2005 г., била открита възможността за нейните наследници да придобият правата и задълженията, които тя имала, включително и правото й на собственост върху обсъжданите имоти. Наследници по закон на починалата са низходящите й от първа степен – С.Д. и М.Д., и съпругът й Х. Д.Х..

            Съгласно разпоредбите на чл. 5, ал. 1 и чл. 9, ал. 1 от ЗН, децата на наследодателя и съпругът му получават по равни части от наследственото имущество – в конкретния случай – 1/2 идеална част от прекратената съпружеска имуществена общност. При тези правила за наследяване, с откриване на наследството на З. Х. описаните недвижими имоти принадлежали в съсобственост, както следва: 4/6 ид. части за Х. Х. и по 1/6 идеална част за низходящите и страни по настоящото дело.

            През 2009 г. Х. Х. прехвърлил правото на собственост върху 4/6 идеални части от недвижимия имот на ищцата С. Д. с договор за продажба. Сделката е осъществена по време на сключения между двамата ищци граждански брак, които, по този начин придобили правото на собственост върху 4/6 идеални части от процесните имоти, представляващи съпружеска имуществена общност.

            Предвид всичко изложено, съдът намира, че понастоящем двамата ищци и ответникът са съсобственици на недвижимите имоти, находящи се в гр. Върбица, обл. Шумен, при следните квоти: 4/6 идеални части в общ дял, представляващ съпружеска имуществена общност на С.Д. и П.Д., 1/6 идеална част за С.Д. и 1/6 идеална част в дял на М.Х.Д..

            По делото е безспорно, че имотите, по отношение на които следва да се допусне делба представляват: дворно място с площ 680 кв.м, съставляващо УПИ № ХV-165 в кв. 11 по плана на гр. Върбица, обл. Шумен, ведно с първия приземен етаж от построената в мястото жилищна сграда с площ 94 кв.м, състоящ се от гараж, коридор, стълбище и две стаи, ведно с втория етаж от същата сграда, жилищен с площ 94 кв.м, състоящ се от дневна, кухня, две спални, стълбищна клетка и две тераси, ведно с две избени помещения под приземния етаж на сградата, ведно с построената в мястото стопанска постройка с площ 56 кв.метра.

            Касателно частите на съделителите в правото на собственост върху делбените имоти:

            Установи се по делото, че чрез наследяване по закон и сключване на възмездна сделка, страните по делото са съсобственици на недвижимите имоти при следното участие в съсобствеността: 4/6 идеални части в общ дял, представляващ съпружеска имуществена общност на С.Д. и П.Д., 1/6 идеална част за С.Д. и 1/6 идеална част в дял на М.Х.Д..

            Или, делбата на недвижимия имот следва да бъде допусната при посочените квоти.

            На основание чл. 115, ал. 2 от Закона за собствеността, на съделителите С.Д. и П.Д. – предявили иска за делба, следва да бъде даден шестмесечен срок, считано от влизане в сила на настоящото решение, да извършат отбелязването му в Служба по вписванията гр. Велики Преслав.

            Водим от горното и на основание чл. 344, ал. 1 от ГПК, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

            ДОПУСКА ДА СЕ ИЗВЪРШИ СЪДЕБНА ДЕЛБА между:

            С.Х.Д. с ЕГН **********,

            П.Ж.Д. с ЕГН ********** – и двамата с постоянен и настоящ адрес:***  и

            М.Х.Д. с ЕГН **********,***, на следните недвижими имоти:

            ДВОРНО МЯСТО, находящо се в гр. Върбица 9870, общ. Върбица, обл. Шумен, ул. „Йордан Йовков“ № 8, съставляващо УПИ ХV-165 в кв. 11 по плана на гр. Върбица, обл. Шумен, цялото с площ от 680 кв.м, при граници: улица, УПИ ХVI-163, 164, УПИ VI-163, 164, УПИ VII-169, УПИ VIII-168, 169 и УПИ XIV-166, ведно с първия приземен етаж от построената в същия УПИ жилищна сграда, с площ 94 кв.м, състоящ се от гараж, коридор, стълбище и две стаи, ведно с втория етаж от същата сграда, жилищен, с площ 94 кв.м, състоящ се от дневна, кухня, две спални, стълбищна клетка и две тераси, ведно с две избени помещения под приземния етаж на същата жилищна сграда, ведно с построената в същия УПИ стопанска постройка с площ 56 кв. метра,

            ПРИ  КВОТИ  НА УЧАСТИЕ  В  ПРЕКРАТЯВАНАТА  СЪСОБСТВЕНОСТ: 1/6 (една шеста) идеална част за С.Х.Д., 1/6 (една шеста) идеална част за М.Х.Д. и 4/6 (четири шести) идеални части в съпружеска имуществена общност на С.Х.Д. и П.Ж.Д..

 

            На основание чл. 115, ал. 2 от ЗС, ДАВА шестмесечен срок на съделителите С.Д. и П.Д., считано от влизане в сила на настоящото постановено по вписана искова молба решение (Дв. вх. рег. № 183, акт № 77, том 1, дело № 146/03.02.2017 г.), да извършат отбелязването му в Служба по вписванията гр. Велики Преслав.

            Решението, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд гр. Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

            След влизане в сила на настоящото решение, делото ДА СЕ ДОКЛАДВА за назначаване на експертиза по въпроса за поделяемостта на имотите и за насрочване в открито първо заседание след допускане на делбата.

 

 

                                                                     Районен съдия: