Р Е Ш Е Н И Е

 

 

06.12.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2017                     Град Велики Преслав

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 06 (шести) декември                                                     Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

 

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 722 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.28 вр. с чл. 26   от Закона за закрила на детето.

Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София,  чрез Дирекция “Социално подпомагане“, гр.Велики Преслав, представлявана от Деница Калчева Колева – Директор на Д”СП” гр.В.Преслав, в която посочва, че  със заповеди №ЗД/Д-Н-ВП-037/25.09.2017 г. и  №ЗД/Д-Н-ВП-038/25.09.2017 г. на Директора на ДСП В.Преслав, е настанил  децата  ***Х.Х. ЕГН ********** и *** Х.Х.  с ЕГН ********** в семейството на З.Я.Х. ЕГН ********** /баба по бащина линия/ и А.Х.Х. с ЕГН ********** на основание  чл.27, ал. 1 вр. с чл.4, ал.1, т.2 във връзка с чл. 25 ал. 1 т.3 от ЗЗДетето.

В молбата се излага, че грижите за децата ***и *** са поети от бабата, т.к през 2014 г. майката П.Й. е претърпяла ПТП и е във влошено здравословно състояние, което не й позволява да се грижи за децата. Бащата на децата Х.Х. работи в чужбина.

Молителят ДСП гр.В.Преслав , редовно призовани не изпращат представител.

Страните П.Й. и Х.Х. нередовно призовани не се явяват.

Страните  З.Я.Х. и А.Х.Х. редовно призовани се явяват лично и заявяват, че са съгласни да полага грижи за децата, както са го правили и до сега.

Съдът, въз основа на събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност,  прие за установено от фактическа и правна страна следното:  Видно от представените по делото Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №0147/05.02.2013 г. на Община Шумен и Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №0005/25.01.2010 г. на Община Карнобат, е че децата   ***Х.Х. ЕГН ********** и *** Х.Х.  с ЕГН **********, произхождат от родители  П.Б.Й., ЕГН ********** – майка  и   баща Х.А.Х., ЕГН **********. В представеният и приет като доказателство по делото социален доклад се установява, че грижите за децата са поети от  бабата и дядото по бащина линия - З.Я.Х. и А.Х.Х.. След проведено социално проучване е установено, че майката на децата, поради заболяване вследствие на претърпяно ПТП не може да полага грижи за децата и към момента е в неизвестност. Бащата работи в чужбина. Поддържа връзка с дъщеря си Катя и при възможност изпраща средства за издръжката й. Бабата и дядото по бащина линия  са  значими възрастни в живота на малолетните деца, тя ги отглеждат и възпитават. Жилището, в което  З.Я.Х. и А.Х.Х. отглеждат децата е просторно, удобно и обзаведено с всичко необходимо. Удовлетворени са потребностите на децата от защита и сигурност.

Предвид посоченото , съдът намира че са налице основанията  по чл.25 ал.1 т.3 от ЗЗДетето, за настаняването на децата извън семейството – родителите се намират в трайна невъзможност да ги отглеждат. От друга страна бабата и дядото по бащина линия са подписали  декларация по чл.24, ал.3 от Закона за закрила на детето, за съгласие децата да бъдат настанени в тяхното семейство, като взе предвид интересите на детето и че същото е настанянено временно да произнасянето на съда, намира  че молбата се явява изцяло основателна. Съобразно  разпоредбата на чл.28 ал.5 от ЗЗДетето съдът е длъжен да определи срок за настаняването, като счита, че целесъобразно в настоящият случай е такъв две години или до отпадане на основанията за настаняване . 

 

           Водим от горното и на основание чл.28, ал.3 във вр. с ал.1 от  ЗЗДетето,

 

 

Р          Е          Ш          И  :

 

                 

НАСТАНЯВА децата  ***Х.Х. ЕГН ********** и *** Х.Х.  с ЕГН ********** в семейството на З.Я.Х. ЕГН ********** /баба по бащина линия/ и А.Х.Х. с ЕГН ********** /дядо по бащина линия/ с адрес с.Р., общ.С., обл. Ш. ул. “***” №2 и постоянен адрес ***, за СРОК от ДВЕ ГОДИНИ, считано от влизане на решението в законна сила или до отпадане на основанията за настаняване.

На основание чл.28, ал.4 от ЗЗДетето, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен  срок от съобщаването му на страните.

           Препис от решението да се изпрати на АСП ДСП – Велики Преслав, за изпълнение по административен ред.  

 

 

 

                                                                                               Районен съдия: