Р Е Ш Е Н И Е

 

06.12.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2017                     Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 07 (седми) ноември                                                       Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 723 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.28 вр. с чл. 26   от Закона за закрила на детето.

Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София,  чрез Дирекция “Социално подпомагане“, гр. Велики Преслав, представлявана от Деница Калчева Колева – Директор на Д”СП” гр.В.Преслав, в която посочва, че  със заповед №ЗД-/Д-Н-ВП-036/20.09.2017 г.  е настанил  детето  ***, ЕГН ********** в семейството на Р.Н.В. ЕГН ********** /баба на детето по майчина линия/ на основание  чл. 27, ал. 1 вр. с чл.4, ал.1, т.2 във връзка с чл. 25 ал. 1 т. 1  от ЗЗДетето. Родителите на детето са починали и единствено бабата по майчина линия се грижи за него, като не съществува риск за живота и здравето на детето, но е налице липса на пряка родителска грижа, поради което е необходимо да бъдат защитени неговите права.

            Заинтересованата страна Р.Н.В. редовно призована, явява се лично, както и детето  С.

Явява се и   социален работник  Ю. Б.,  АСП ДСП  Велики Преслав, отдел „ЗДетето“.

Бабата на Р.Н.В. заявява, че е съгласна да полага грижи за детето.

В съдебно заседание, по реда на чл. 15 от ЗЗДетето, детето *** заявява, че в момента живее при баба си  и желае тя да го гледа, чувства се добре при нея.

Съдът, въз основа на събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност,  прие за установено от фактическа и правна страна следното:  Видно от представените по делото Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №0146/05.02.2001г. на Община Шумен е че детето  ***, ЕГН **********, произхожда от родители *** ЕГН ********** – майка  и   баща ***ЕГН **********. От два броя преписи – извлечение от акт за смърт е видно, че и двамата родители на детето са починали. В представеният и приет като доказателство по делото Социален доклад е посочено, че за детето се грижи баба му Р.В.. С детето живеят  на адрес ***, жилището е на родителите на детето и е обзаведено с всички необходими мебели и ел.уреди. От своя страна В., която стопанисва и управлява - търговски обект-хранителен магазин, има и собствено жилище, което също е подходящо за отглеждане на дете. Детето С. е ученик в  ХІ клас ПГМЕТТ „Христо Ботев“ гр. Ш.,  посещава редовно  училище, където се справя много добре. Детето е в много добро здравословно състояние, има изградени трудови навици. В. задоволява всички потребности на детето от храна, облекло, подслон, като съществува и силна емоционална връзка между нея и детето.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Предвид посоченото , съдът намира че са налице основанията  по чл.25 ал.1 т.1 от ЗЗдетето , за настаняването на детето извън семейството – родитeлите на детето са починали. От друга страна бабата е подписала  декларация по чл.24 ал.3 от Правилника за прилагане на закона за закрила и като взе предвид , че е детето е настанянено временно да произнасянето на съда, намира  че молбата се явява изцяло основателна. Съобразно  разпоредбата на чл.28 ал.5 от ЗЗдетето съдът е длъжен да определи срок за настаняването, като счита, че целесъобразно в настоящият случай е за поискания срок или до отпадане на основанията за настаняване . 

           Водим от горното и на основание чл.28, ал.3 във вр. с ал.1 от  ЗЗДетето,

 

 

Р          Е          Ш          И  :

 

                 

НАСТАНЯВА детето ***, ЕГН ********** в семейството на Р.Н.В. ЕГН ********** /баба на детето по майчина линия/,  на адрес: с.Б. б., общ.С., обл. Ш. ул. “А. м.”№3, за СРОК до навършване на пълнолетие, а ако учи до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст или до отпадане на основанията за настаняване.

На основание чл.28, ал.4 от ЗЗДетето, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен  срок от съобщаването му на страните.

           Препис от решението да се изпрати на АСП ДСП – Велики Преслав, за изпълнение по административен ред.  

 

 

                                                                                               Районен съдия: