Р Е Ш Е Н И Е

06.12.2017 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2017                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 07 (седми) ноември                                                                  Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 725 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

Депозирана е молба от А.Р.Х., ЕГН **********,*** и Ш.Р.Х.,  ЕГН **********,***, в която посочват, че бракът им е сключен на 20.08.2006 г. От него имат родени две деца Е.Ш.Р., роден на *** г. ЕГН ********** и Е.Ш. Р. роден на *** г. ЕГН **********. Желаят да прекратят брака си по взаимно съгласие. Същото е сериозно и непоколебимо. Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение, по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за сключен граждански брак № 29/20.08.2006г. на Община Велики Преслав, от което се установява, че страните са съпрузи от 20.08.2006г. и съпругата е приела фамилното име на съпруга си Х.. Фамилното име на съпругата преди брака е било И.. Акт за раждане №1404/24.11.2006г.  издаден от длъжностно лице към Община Ш. и акт за раждане №1669/07.12.2011г. издадено от длъжностно лице към Община Ш. се установява, че молителите имат родени от брака две деца   Е.Ш.Р., роден на *** г. ЕГН ********** и Е.Ш. Р. роден на *** г. с ЕГН **********.

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно, уредени са всички лични отношения между съпрузите. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала, поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лева, които следва да бъдат заплатени от молителите по равно - в размер на по 25.00 лв. Майката, следва да заплати и държавна такса върху определения размер на издръжката за всяко от децата на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 20.08.2006 г., с Акт  №29/20.08.2006 г. на Община В.Преслав, обл.Ш., ГРАЖДАНСКИ БРАК между А.Р.Х., ЕГН **********,*** и Ш.Р.Х.,  ЕГН **********,***,    ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото между А.Р.Х., ЕГН **********,*** и Ш.Р.Х.,  ЕГН **********,***, както следва:

1. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху родените от брака деца - Е.Ш.Р., роден на *** г. ЕГН ********** и Е.Ш. Р. роден на *** г. ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на бащата - Ш.Р.Х.,  ЕГН **********,***., като местоживеенето на децата ще бъде при бащата.

2. На майката А.Р.Х. се определя свободен режим на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с децата Е.Ш.Р. и Е.Ш. Р., но не по – малко от всяка първа и трета седмица от месеца от 18.00 часа в петък до 16.00 часа в неделя /с преспиване/, както и тридесет дни, през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск, както и винаги когато родителите постигнат съгласие за това.

3.Майката А.Р.Х., ЕГН **********, ЩЕ ЗАПЛАЩА месечна ИЗДРЪЖКА на децата си Е.Ш.Р., роден на *** г. ЕГН ********** и Е.Ш. Р. роден на ***г., ЕГН **********, чрез техния баща и законен представител Ш.Р.Х.,  ЕГН **********, в размер на по 100.00 лв. /сто лева/ за всяко дете, платима до пето число на месеца, за който се отнася, считано от датата на постановяване на решението за развод -  06.12.2017 г.  до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

4.След прекратяване на брака съпругата А.Р.Х., ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилното име  И..

5.Ползването на семейното жилище след прекратяване на брака, находящо се в с. К., обл.Ш., ул. “Ц.Ц.”№13, СЕ ПРЕДОСТАВЯ на мъжа Ш.Р.Х.,  ЕГН **********, което понастоящем е напуснато от съпругата.

6.След прекратяване на брака страните  няма да си дължат издръжка един на друг и за в бъдеще няма да имат претенции в този смисъл

7.Молителите нямат придобити по време на брака недвижими имоти и нямат имуществени отношения за уреждане в настоящото производство.

8.Движимите вещи, придобити по време на брака, молителите са поделили доброволно помежду си и нямат взаимни претенции от имуществен характер. По време на брака не са придобили общи парични влогове и нямат банкови сметки с общи семейни средства. Откритите по време на брака банкови сметки и сумите по тях са и остават изключителна собственост на съпруга на чието име са открити. Молителите не притежават търговски фирми.

            9.Разноските по делото остават за страните, така,  както са направени.

ОСЪЖДА Ш.Р.Х.,  ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС сумата от 25.00 /двадесет и пет/ лева, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА А.Р.Х., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС сумата от 25.00 /двадесет и пет/ лева, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА А.Р.Х., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС сумата от 144.00 лева (сто четиридесет и четири лева) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжките, на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: