Р Е Ш Е Н И Е

 

 05.12.2017 год., град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                       

На четвърти декември през две хиляди и седемнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател: Мирослав Марков

Секретар: М.Ахмедова

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от Председателя,

гражданско дело № 815 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производство по реда на чл. 28 от Закона за закрила на детето.

Депозирани са молби от АСП – Д”СП” гр. В. Преслав, чрез Деница Калчева Колева, в качеството си на Директор на Д”СП”, с които, на осн.  чл. 27, ал. 2, във вр. с чл. 5, ал. 1 и чл. 25, ал. 1, т. 3 от Закона за закрила на детето,  обективира искане детето С. С. М., ЕГН ********** и детето И. С. М., ЕГН ********** да бъдат настанени в ДДЛРГ – гр. Велики Преслав за срок до 31.12.2017 г., поради факта, че считано от 01.01.2018 г. ДДЛРГ – Велики  Преслав се закрива.

С оглед нормалното отглеждане и възпитание на децата, счита, че те следва да бъдат настанени в ДДЛРГ гр. Велики Преслав за срок до 31.12.2017 г.. Сочи, че няма подходящи приемни семейства за децата.

Майката и бащата на децата, нередовно призовани, не се явяват в съдебно заседание. По данни от делото същите се намират в Германия.

За ДДЛРГ гр. Велики Преслав не се явява представител.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложените Удостоверение за раждане, изд. въз основа на Акт за раждане №87/08.06.2009 г., изд. от Община Велики Преслав и Удостоверение за раждане, изд. въз основа на Акт за раждане №14/29.01.2008 г., изд. от Община Велики Преслав, е, че Е.А.М. с ЕГН ********** и С.М.М. с ЕГН ********** са родители на децата С., род. на *** г. и И., род. на ***г. От представените Заповед № ЗД/Д-Н-ВП-052/17.10.2017 г. и Заповед № ЗД/Д-Н-ВП-051/17.10.2017г. на Директора на ДСП – В. Преслав, се установява, че децата са временно настанени по административен ред в ДДЛРГ – гр. Велики Преслав до произнасяне на съда.

 В приложените социални доклади, изготвени от социален работник се посочва, че родителите не могат да полагат адекватни грижи за децата си. Същите са подписали декларация за съгласие шестте им деца, измежду които са С. и И., да бъдат настанени извън семейството, поради невъзможност да полагат грижи за тях и предвид намерението им да заминат да работят в чужбина. Родителите нямат условия за живот, безработни са, нямат постоянни доходи, нисък социален статус, нисък родителски капацитет. Посочва се, че към настоящият момент няма подходящи свободни приемни семейства, както и липсват свободни места в ЦНСТ – Велики Преслав.

Отразеното в доклада се потвърждава от приетите писмени  доказателства.

Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че молбите се явяват основателни. Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят при родителите си, освен ако важни причини не налагат да живеят другаде. Именно такова изключение от предвидения в кодекса принцип се съдържа в текста на чл. 25 от Закона за закрила на детето. При наличие на някоя от предпоставките, описани в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството.

Установи се по делото, че родителите на децата не са в състояние да полагат необходимите грижи за тяхното развитие. Ето защо, съдът счита, че родителите на децата трайно не полагат грижи за тях по смисъла на чл. 25, ал.1, т. 2 от ЗЗД. Съгласно Закона за закрила на детето настаняването на дете в ДДЛРГ – гр. Велики Преслав се извършва в случаите, когато са изчерпани възможностите за оставането му в семейна среда.

Предвид горното настоящият съдебен състав приема, че е в интерес на децата същите понастоящем да бъдат настанени в специализирана институция, считано от влизане на решението в сила или до настъпване на промяна в обстоятелствата.

На основание чл. 28, ал. 4 от Закона за закрила на детето, следва да бъде допуснато незабавно изпълнение на решението.

На основание чл. 28, ал. 5 от Закона за закрила на детето, срокът на настаняване следва да бъде определен до 31.12.2017 г., както е посочено в искането.

Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

НАСТАНЯВА детето: С. С. М., ЕГН **********, роден на *** г. в гр. Велики Преслав от майка Е.А.М. с ЕГН ********** и баща – С.М.М. с ЕГН **********, в специализирана институция – Дом за деца, лишени от родителски грижи гр. Велики Преслав, за срок до 31.12.2017 г., считано от влизане на решението в сила.

НАСТАНЯВА детето: И. С. М., ЕГН **********, роден на *** г. в гр. Велики Преслав от майка Е.А.М. с ЕГН ********** и баща – С.М.М. с ЕГН **********, в специализирана институция – Дом за деца, лишени от родителски грижи гр. Велики Преслав, за срок до 31.12.2017 г., считано от влизане на решението в сила.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му на страните пред Окръжен съд - Шумен.

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: