Р Е Ш Е Н И Е

 

15.01.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                 Година 2018                   Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                  трети  състав

На 14 (четиринадесети) декември                                             Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                 Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

НАХ дело номер 363 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано въз основа на жалба, подадена от „Мегс фарм“ ЕООД с. Ловец, обл. Шумен, представлявано от ****срещу наказателно постановление № 27-0000281/25.08.2017 г., издадено от Директора на Д. „И.п.т.“ г.Ш.

            Жалбоподателят не оспорва констатациите в акта за установяване на административно нарушение, но счита, че в хода на административнонаказателното производство били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Сочи, че актът за установяване на нарушението бил съставен в присъствието на лице, което не разполагало с представителна власт да представлява дружеството. Лицето ****не било упълномощавано да представлява „Мегс фарм“ ЕООД пред Дирекция Инпекция по труда. По този начин, нарушението на процесуалните правила лишило дружеството-жалбоподател от възможността да се защити срещу вмененото му обвинение. Освен това жалбоподателят счита, че вмененото му нарушение представлява маловажен случай. Намира, че административнонаказващият орган е следвало да приложи нормата на чл. 415в, ал. 1 от КТ и да му наложи по-лека имуществена санкция. Предвид изложеното се иска наказателното постановление да бъде отменено изцяло.

            В съдебно заседание жалбоподателят не се представлява.

            Процесуалният представител на въззиваемата страна счита, че извършеното нарушение и неговото авторство са установени, и моли съда наказателното постановление да бъде потвърдено като законосъобразно.

            Видно от материалите по приложената по делото административнонаказателна преписка, на 28.06.2017 г. служители на Д. „И.п.т.” г.Ш. извършили проверка по спазване на трудовото законодателство и здравословните и безопасни условия на труд в „Мегс фарм” ЕООД с. Ловец, обл. Шумен – в седалището на дружеството в с. Ловец, Стопански двор, за което съставили протокол на 27.07.2017 година. Проверката е извършена в присъствието на упълномощен представител на дружеството – ****, която подписала протокола, получавайки препис от него.

            Въз основа на протокола, на 27.07.2017 г. Г.П.Г. – главен инспектор в ДИТ гр. Шумен съставил акт за установяване на административно нарушение № 27-0000281/27.07.2017 г. срещу „Мегс фарм“ ЕООД с. Ловец, обл. Шумен, за това, че „При осъществяване на дейността си, в качеството му на работодател, не е изпълнил задълженията си във връзка с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с това, че не е провел на 10.04.2017 г. ежедневен инструктаж на лицето ****с ЕГН ********** на длъжност „тракторист“, пряко зает с дейност с висок производствен риск, извършвал пръскане с препарат за растителна защита на слънчоглед в землището на с. Методиево, видно от дневника за проведени химични обработки и употребени торове, с което нарушил чл. 281, ал. 1 от КТ вр. чл. 15, ал. 1 от Наредба РД 07-2 от 2009 г. за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Нарушението е извършено на 10.04.2017 г. в с. Ловец, общ. Върбица, обл. Шумен ”. Актът е подписан от ****на 27.07.2017 година.

Въз основа на акта е издадено наказателно постановление № 27-0000281/25.08.2017 г. на Директора на Д. „И.п.т.” г.Ш. Със същото, на „Мегс фармс” ЕООД с. Ловец е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лв. на осн. чл. 416, ал. 5 вр. чл. 413, ал. 2 от КТ, за административно нарушение по чл. 281, ал. 1 от КТ вр. чл. 15, ал. 1 от Наредба РД 07-2 от 2009 г. за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. А именно за това, че „При осъществяване на дейността си, в качеството му на работодател, не е изпълнил задълженията си във връзка с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с това, че не е провел на 10.04.2017 г. ежедневен инструктаж на лицето ****с ЕГН ********** на длъжност „тракторист“, пряко зает с дейност с висок производствен риск, извършвал пръскане с препарат за растителна защита на слънчоглед в землището на с. Методиево, видно от дневника за проведени химични обработки и употребени торове, с което нарушил чл. 281, ал. 1 от КТ вр. чл. 15, ал. 1 от Наредба РД 07-2 от 2009 г. за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Нарушението е извършено на 10.04.2017 г. в с. Ловец, общ. Върбица, обл. Шумен ”. Наказателното постановление е връчено на наказаното юридическо лице на 31.08.2017 г. чрез ****- пълномощник.

            По преписката е приложено пълномощно от 23.12.2016 г., рег. № 5853/23.12.2016 г. на нотариус рег. № 592 на НК, по силата на което законният представител на „Мегс фарм“ ЕООД с. Ловец ****упълномощила ****да я представлява в качеството й на управител на дружеството пред всички държавни институции, като са изброени част от същите, като за целта съставя, подписва, подава и получава от името на дружеството всички необходими документи.

            Жалбоподателят не оспорва констатациите, изложени в акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление.

            Съдът, като обсъди материалите по приложената административнонаказателна преписка и събраните по нея, и в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства – свидетелските показания на С.К. и Г.Г., прецени ги поотделно и в тяхната съвкупност, установи от фактическа страна следното:

            „Мегс фарм“ ЕООД с. Ловец извършвало земеделска дейност на територията на община Върбица. Между дружеството и ****бил сключен трудов договор, по силата на който последният изпълнявал длъжността „Тракторист“. На 10.04.2017 г., изпълнявайки трудовите си задължения, работникът извършвал пръскания с препарати за растителна защита в землището на с. Методиево, обл. Шумен, като преди това не било отразено работодателят да е извършил ежедневен инструктаж.

            При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

            По допустимостта на жалбата:

            Последната е подадена от надлежно легитимирано лице, имащо правосубектност и в установения от закона 7-дневен срок от връчването на НП. Ето защо жалбата е допустима.

            Относно основателността на жалбата:

            Разгледана по същество, жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА. В тази насока, съдът взе предвид следното:

            Въз основа на извършена служебна проверка, съдът намира, че при съставяне на акта за установяване на административно нарушение и издаване на атакуваното наказателно постановление не са допуснати съществени нарушения на процесуалния закон, които да налагат отмяна на последното. В тази насока възражението на жалбоподателя, че по време на извършване на проверката, при съставянето на АУАН и въобще по време на провеждане на цялото административнонаказателно производство бил ненадлежно представляван от лицето ****, се явява неоснователно. Представено е пълномощно, с нотариална заверка на подписа на законният представител на „Мегс фармс“ ЕООД, по силата на което посоченото лице е упълномощено да представлява жалбоподателя „пред всички държавни институции“, като впоследствие са примерно изброени част от същите. Тълкувайки волята на управителя на дружеството, настоящият състав счита, че следва да се приеме, че ****разполагала с надлежна представителна власт да изразява волята на „Мегс фарм“ ЕООД пред дирекция „Инспекция по труда“ – Шумен.

            Административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е ангажирана за нарушение на чл. 281, ал. 1 от КТ вр. чл. 15, ал. 1 от Наредба РД 07-2 от 2009 г. за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Съгласно цитираните норми, всички работници и служители се инструктират и обучават по безопасните методи на работа, като ежедневен инструктаж се провежда на работещи, пряко заети в дейности с висок производствен риск, включително при работа с опасни химически вещества и препарати.

            Установи се в случая, че работникът ****заемал длъжността „Тракторист“ при жалбоподателя, като на 10.04.2017 г. извършвал пръскания с препарати за растителна защита, представляващи опасни химически вещества и препарати по смисъла на наредбата. Не се спори, че на Байрамалиев не бил извършен ежедневен инструктаж преди извършване на пръсканията. Поради това, съдът намира за доказано по делото, че жалбоподателят извършил вмененото му административно нарушение.

            Съдът намира, че посочената от административнонаказващия орган правна квалификация на процесното деяние е отнесена правилно към разпоредбите на чл. 281, ал. 1 от КТ вр. чл. 15, ал. 1 от Наредба РД 07-2 от 2009 г. за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

            Досежно наложеното наказание:

            Административнонаказващият орган наложил на „Мегс фарм“ ЕООД с. Ловец административно наказание – имуществена санкция в размер на 1500,00 лв. на основание чл. 413, ал. 2 от КТ. Според цитираната норма, нарушителят се наказва с имуществена санкция от 1500 до 15000 лева.

По отношение на размера на наказанието съдът намира, че административнонаказващият орган правилно е определил същия в размер на минимума, предвиден в закона.

            Относно възражението на жалбоподателя, че нарушението е маловажно: в разпоредбата на чл. 415в от КТ са предвидени случаите на маловажни нарушения по КТ: за нарушение, което е отстранено веднага след установяването му и от което не са произлезли вредни последици за работници. В конкретния случай, обаче, било невъзможно извършеното административно нарушение от „Мегс фарм“ ЕООД да бъде отстранено веднага – предвид значителния период от време, изминал между датата на нарушението и тази, на която същото било установено. Тоест, неприложима е специалната уредба на маловажния случай по смисъла на КТ.

По изложените съображения съдът намира, че атакуваното наказателно постановление следва да бъде изцяло потвърдено.

 

Р   Е   Ш   И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 27-0000281/25.08.2017 г., издадено от ****– Директор на Д. „И.п.т.“ г.Ш. въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 27-0000281/27.07.2017 г., съставен от Г.П.Г. – главен инспектор в ДИТ гр. Шумен, с което на „МЕГС ФАРМ“ ЕООД с ЕИК 203050804, със седалище:***, адрес на управление:***, представлявано от ********, за нарушение на чл. 281, ал. 1 от КТ вр. чл. 15, ал. 1 от Наредба РД 07-2 от 2009 г. за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, извършено на 10.04.2017 г. в с. Ловец, обл. Шумен, и на основание чл. 413, ал. 2 от КТ, е наложено административно наказание „Имуществена санкция” в размер на 1500,00 лв. (хиляда и петстотин лева).

            На основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, решението може да се обжалва с касационна жалба, пред Административен съд гр. Шумен, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

 

 

                                                                                              Районен съдия: