Р Е Ш Е Н И Е

 

11.01.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                 Година 2018                   Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 11 (единадесети) януари                                              Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор Калоян Вълков,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

АН дело номер 487 по описа за 2017 година, въз основа на закона и данните по делото, на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК

 

Р    Е    Ш    И :

 

            ПРИЗНАВА обвиняемия Р.А.Р. с ЕГН **********, роден в гр.Варна, български гражданин, с постоянен адрес *** и настоящ адрес ***, със средно образование, неженен, неосъждан,  ЗА ВИНОВЕН в това че от неустановена дата през месец декември 2016 г. до края на месец април 2017 г. в гр.**** област Шумен, без надлежно разрешение придобил, държал и предал на Н.М.С. *** отровно вещество живак с тегло 30 г, което не е наркотично вещество, поставено под разрешителен режим /Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси ДР §1, чл.6 и Наредба за реда и начина на класифициране, опаковане и етикиране на химични вещества и смеси прил.12  „клас“№80/ – престъпление по чл. 354, ал.1 от НК.

            На основание чл. 78а, ал. 1 и ал.5 от НК, ОСВОБОЖДАВА обвиняемия Р.А.Р. ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му налага АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на ХИЛЯДА  ЛЕВА.

            ОТМЕНЯ взетата по отношение на обвиняемия Р.А.Р. МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ “ПОДПИСКА”.

ПРИЗНАВА обвиняемия Н.М.С. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, неженен, основно образование, неосъждан,  ЗА НЕВИНЕН в това че за времето от 15.04.2017 г. до 05.05.2017 г.  в гр.**** област Шумен, без надлежно разрешение придобил и държал отровно вещество живак с тегло 30 г, което не е наркотично вещество, поставено под разрешителен режим /Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси ДР §1, чл.6 и Наредба за реда и начина на класифициране, опаковане и етикиране на химични вещества и смеси прил.12  „клас“№80/ – престъпление по чл. 354, ал.1 от НК.

            На основание чл.354, ал.3 от НК, ОТНЕМА в полза на държавата предмета на престъплението – отровно вещество живак с тегло 30 г на съхранение в РУ-В.Преслав.

На основание чл. 189, ал. 3 и чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА обвиняемият Р.А.Р. да заплати в полза на държавата, по сметка на ВПРС сума в размер на 89.49 лв., представляваща направените по делото разноски по обвинение по което е признат за виновен и 5.00 лв. – държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за присъдените в полза на държавата разноски.

            Решението може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

           

                                                                                      Районен съдия: