Р Е Ш Е Н И Е

 

28.02.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2018                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 15 (петнадесети) януари                                                          Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна П.

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.П.

гражданско дело номер 645 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

В производството по настоящото дело съдът е сезиран с  иск за развод поради разстройство на брака с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК, по който ищцата моли гражданският брак между страните да бъде прекратен като дълбоко и непопвравимо разстроен по вина на ответника, с иска за развод, на основание чл. 322, ал. 2 от ГПК, са съединени: иск с правно основание чл. 53 от СК за фамилното име на ищцата след развода; искания с правно основание чл. 59, ал. 2 от СК за предоставяне упражняването на родителските права след развода и за определяне на мерките относно упражняването на тези права и относно личните отношения между децата и родителите, иск за издръжка на децата от родител с правно основание чл. 143, ал. 2 от СК и иск с правно основание чл. 56, ал. 1 от СК за предоставяне ползването на семейното жилище след развода. Исковете са предявени от Г.Й. *** с ЕГН ********** с постоянен адрес ***, с пълномощник адв.К.С. от ШАК срещу А.Д.Д. с ЕГН ********** с настоящ адрес *** и съдебен адрес ***, общ.В. Преслав, обл.Шумен, ул.“Петте къщи“№6.

Ищцата заявява, че бракът и с ответника е дълбоко и непоправимо разстроен по вина на ответника и моли съда той да бъде прекратен, да бъдат предоставени на майката упражняването на родителските права върху детето Йоана, както и да бъде определено местоживеенето им при нея, като ответника да бъде осъден да заплаща месечна издръжка на детето Йоана в размер на 130.00 лв. чрез неговата майка и законен представител, считано от датата на предявяване на иска, с падеж първо число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, да бъдат определен режим на лични контакти между бащата и детето, ползването на семейното жилище да бъде предоставено на нея, тъй като същото било собственост на родителите на ищцата, както и да бъде възстановено предбрачното фамилно име на ищцата П..

В хода на производството съпрузите представят  споразумение, относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК и молят съда да прекрати брака им по реда на чл.50 от СК по взаимно съгласие. Същото е сериозно и непоколебимо. Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение, по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК.

Предвид заявеното от страните и на основание чл.321, ал.5 от ГПК, съдът е постановил преминаване към производство за развод по взаимно съгласие.    

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото са приети като доказателства: оригинали, респ. официално заверени преписи на: удостоверение за граждански брак, изд. въз основа на акт за граждански брак №0498/15.09.2011 г. на Община Русе, удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане №1698/12.12.2011 г. от Община Шумен, декларация  от ищцата без дата и месец от 2017 г.; Служебна бележка от ДГ“Снежанка“, гр.В.Преслав, социален доклад изх. № ПР/Д-Н-ВП/81-002/ от 10.01.2018г., изготвен от ДСП В.Преслав, писмо изх. №13023/17.11.2017г., с приложена справка за осигуряването на лице; писмо с изх. №2105/13.11.2017г. от ТД на НАП гр. Варна, офис Разград, с приложено към нея справка за данни за осигуряване на лице.

От Удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт 0498/15.09.2011 г. на Община Русе, обл.Русе, се установява, че страните са съпрузи от 15.09.2011 г. и съпругата е приела фамилното име на съпруга ***. Фамилното име   на съпругата преди брака е било П.. От удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане №1698/12.12.2011 г. от Община Шумен се установява, че молителите имат родени от брака едно дете  Йоана Александрова Добринова родена на *** г. ЕГН **********. От социалния доклад се установява, че след раздялата на родителите, детето се отглежда и възпитава от майката, като същата задоволява основните му жизнени потребности и му осигурява сигурна и надеждна семейна среда. Връзката между бащата и детето не е прекъсната, като родителите поддържат контакти както помежду си, така и с детето.

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно, уредени са всички лични отношения между съпрузите. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала, поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50.00 лева, които предварително са внесени 25.00 лв. от  молителката, като страните са се съгласили да поемат разноските така както са направени, съответно молителя следва да заплати остатъка от държавната такса в размер на 15.00 лв.Молителят следва да заплати и държавна такса върху определения размер на издръжката за детето, на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, в общ размер на 93.60 лв.

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

ПРЕКРАТЯВА  сключения на 15.09.2011 г., с Акт  за гражданки брак №0498/15.09.2011 г. на Община Русе, обл.Русе, ГРАЖДАНСКИ БРАК между Г.Й. *** с ЕГН ********** с постоянен адрес ***, и А.Д.Д. с ЕГН ********** с настоящ адрес *** и съдебен адрес ***, общ.В. Преслав, обл.Шумен, ул.“П к“№6,    ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Г.Й. *** с ЕГН ********** с постоянен адрес ***, и А.Д.Д. с ЕГН ********** с настоящ адрес *** и съдебен адрес ***, общ.В. Преслав, обл.Шумен, ул.“П к“№6, както следва:

1. УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете – Й. А.Д. родена на *** г. ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯТ на майката - Г.Й. *** с ЕГН **********, като местоживеенето на детето ще бъде при нея на адрес гр. В.Преслав, общ. В. Преслав, обл. Шумен, ул.“К“№26.

2.НА Бащата А.Д.Д. с ЕГН **********, СЕ ОПРЕДЕЛЯ СВОБОДЕН РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето Й А Д.

3. А.Д.Д. с ЕГН **********, ЩЕ ЗАПЛАЩА ИЗДРЪЖКА на малолетното си детето Й А Д родена на *** г. ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Г.Й. *** с ЕГН **********, в размер на 130.00 лв. /сто и тридесет лева/ месечно, платима на първо число на месеца, за който се отнася, считано от влизане на решението в сила, до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

4.След прекратяване на брака съпругата Г.Й. *** с ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилното име  П..

5.След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА.

6. Молителите декларират, че отношенията относно движимите вещи придобити в режим на СИО са уредени извънсъдебно от страните. Декларират че нямат придобити по време на брака недвижими имоти в режим на СИО.

7.Ползването на семейното жилище след прекратяване на брака, находящо се в гр. В.Преслав, общ. В. Преслав, обл. Шумен, ул.“К“№26,  СЕ ПРЕДОСТАВЯ на Г.Й. *** с ЕГН **********.

            8.Разноските по делото се поделят по равно между молителите.

ОСЪЖДА А.Д.Д. с ЕГН **********с настоящ адрес *** и съдебен адрес ***, общ.В. Преслав, обл.Шумен, ул.“П к“№6, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС сумата от 93.60 лева (деветдесет и три лева и шестдесет стотинки) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката.

ОСЪЖДА А.Д.Д. с ЕГН ********** с настоящ адрес *** и съдебен адрес ***, общ.В. Преслав, обл.Шумен, ул.“П к“№6, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС сумата от 25.00 /двадесет и пет/ лева, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

Районен съдия: