Р Е Ш Е Н И Е

 

  20.03.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                    Година 2018             Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                  трети  състав

На 20 (двадесети) февруари                                                  Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                 Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 724 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

          Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

          В исковата си молба, уточнена и допълнена в съдебно заседание, ищецът Х.Н.О. твърди, че с ответницата Б.Н.Х. са съпрузи от 29.05.1986 година. От брака си имали родени две деца – Х. и Гюрсел, понастоящем пълнолетни. Първоначално страните заживели в с. Садово, обл. Бургас, а след 2002 г. – в гр. Велики Преслав. Постепенно отношенията между тях се влошили, като през 2013 г. ищецът напуснал семейното жилище и се установил в с. Златар, обл. Шумен. Оттогава съпрузите не поддържали никакви контакти помежду си. Х.О. моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен без произнасяне по въпроса за вината.

          В съдебното заседание на 20.02.2018 г. ищецът изменя основанието на иска, като посочва като такова чл. 49, ал. 4 от СК и моли бракът да бъде прекратен поради дълбоко и непоправимо разстройство, без съдът да се произнася относно вината и съобразно постигнатото с ответницата споразумение. Ответницата заявява своето съгласие за прекратяване на брака като дълбоко и непоправимо разстроен при условията на чл. 49, ал. 4 от СК. В тази връзка страните постигат споразумение, отразено в протокола за съдебно заседание, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си и молят съда то да бъде утвърдено.

          От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 29.05.1986 г., когато с акт № 0002/29.05.1986 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Кметство Садово, обл. Бургас, сключват граждански брак. От брака си имат родени две деца – Х. Хюсеинов О. и Гюрсел Хюсеинов О. (установено от представените удостоверения за раждане и от служебно изисканите справки от Национална база данни „Население”). Не се спори между страните, че съпрузите са разделени отпреди около пет години.

          С оглед изразеното от страните сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака им, съдът намира, че искът се явява основателен и доказан и бракът следва да бъде прекратен по реда на чл. 49, ал. 4 от СК – без произнасяне по въпроса досежно вината за разстройството на брака. Постигнатото от страните споразумение отговаря на изискванията на чл. 49, ал. 4 от СК, не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде утвърдено.

          По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасяне по въпроса за вината, както и в съответствие с предвиденото в споразумението, разноските следва да останат в тежест на всяка от страните, така както ги е направила.

          Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш  И :

 

          ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 29.05.1986 г., с акт № 0002/29.05.1986 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Кметство Садово, общ. Сунгурларе, обл. Бургас между Х.Н.О. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. В.Б. *** и Б.Н.Х. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. А.А. ***, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

          УТВЪРЖДАВА постигнатото между Х.Н.О. и Б.Н.Х. споразумение по чл. 49, ал. 4 от СК в следния смисъл:

          1. Страните не си дължат издръжка след прекратяването на брака.        2. Б.Н.Х. ЗАПАЗВА приетото при съставянето на акта за сключване на гражданския брак фамилно име – Х..

          3. Разноските по делото остават в тежест на всяка от страните така, както ги е направила.

 

          ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв. (четиридесет лева).

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Х.Н.О. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав 20,00 лв. (двадесет лева), представляващи съответна му част от държавната такса при решаване на делото.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Б.Н.Х. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав 20,00 лв. (двадесет лева), представляващи съответната й част от държавната такса при решаване на делото.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, направените от Х.Н.О. деловодни разноски в размер на 225,00 лв. остават в негова тежест, така както ги е направил.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, направените от Б.Н.Х. деловодни разноски в размер на 400,00 лв. остават в нейна тежест, така както ги е направила.

          Решението, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

          На основание чл. 64, ал. 4 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на страните, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                                                                       Районен съдия: