Р Е Ш Е Н И Е

 

13.03.2018 год.

 

Номер . . .  . . . .                                       Година 2018                    Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                 трети състав

На 27 (двадесет и седми) февруари                                            Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                   Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 126 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

               Производство по чл. 330 от ГПК – развод по взаимно съгласие, образувано по молба с правно основание чл. 50 от СК.

            В молбата си, депозирана в съда на 02.02.2018 г. молителите В.Д.Х. и Х.С.Х. излагат, че са съпрузи от 11.10.2003 година. По време на брака си имали родени две деца – С., роден на *** г. и Драгомир, роден на *** година. Твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, подписано от всеки от тях на 02.02.2018 г., в което излагат уредените от тях всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие без да се издирват мотивите за прекратяването на брака и да утвърди представеното споразумение.

            В първото по делото заседание на 27.02.2018 г. молителите се явяват лично и всеки от тях, по реда на чл. 330, ал. 3 от ГПК, потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяването на брака.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: молителите са съпрузи от 11.10.2003 г., когато с акт № 42/11.10.2003 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав, сключват граждански брак. От брака си имат родени две деца – С. Х.С., роден на *** г. и Драгомир Х.С., роден на *** г. (видно от удостоверения за раждане, издадени въз основа на акт за раждане № 55/01.04.2004 г., съотв., въз основа на акт за раждане № 0001/05.01.2009 г., съставени от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав и от изисканите и приложени служебно два броя справки от Регистър „НБД“ от 14.02.2018 г.). Видно от приетото като доказателство свидетелство за регистрация, част I, № 002790734, изд. на 18.01.2008 г. от МВР – Шумен е, че по време на брака си молителите придобили в съпружеска имуществена общност правото на собственост върху моторно превозно средство – лек автомобил марка „Фолксваген” модел „Голф” с рег. № Н5352АР, с рама № WVWZZZ1HZSP351004, двигател № ADZ007813, цвят – бордо, металик, със застрахователна стойност към 30.01.2018 г. – 400,00 лева.

            При сключването на брака съпругата В.Д. Забунова приела фамилното име на съпруга си – Х..

            Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК, без да се издирват мотивите за това. Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, в състояние е да защити интересите на ненавършилите пълнолетие деца, поради което следва да бъде утвърдено.

            На основание чл. 6, т. 3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, по делото следва да бъде определена държавна такса при допускане на развода по взаимно съгласие в размер на 30,00 лв., която следва да се възложи поравно на молителите.

            Молителят Х. следва да заплати държавна такса и върху споразумението относно издръжките на ненавършилите пълнолетие деца – в общ размер 194,40 лева.

            Молителката Х. следва да бъде осъдена да заплати държавна такса върху стойността на предоставената й в изключителна собственост след прекратяване на съпружеската имуществена общност движима вещ, в размер на 8,00 лева.

            Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът

 

Р   Е   Ш   И   :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 11.10.2003 г. с акт за граждански брак № 42/11.10.2003 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав, между Х.С.Х. с ЕГН **********,*** и В.Д.Х. с ЕГН **********,***, с посочен по делото адрес: гр. Велики Преслав, ул. „Хан Омуртаг“ № 23,  ПО ВЗАИМНО  СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между Х.С.Х. и В.Д.Х. споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            1. След прекратяване на брака В.Д.Х. ЗАПАЗВА фамилното име – Х..

 

            2. Местоживеенето на роденото от брака дете С. Х.С. с ЕГН **********, се определя – при майката – В.Д.Х., на адрес: ***.

            3. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете С. Х.С. с ЕГН **********, се предоставя на майката В.Д.Х..

            4. Определя се режим на лични отношения на бащата Х.С.Х. с детето С. Х.С. всяка първа и трета седмица от месеца, от 10,00 часа в събота, до 16,00 часа в неделя, с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск. Вземането и връщането на детето ще се извършва от дома на майката.

            5. Бащата Х.С.Х. се задължава да заплаща на детето си С. Х.С. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител В.Д.Х. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 140,00 лв. (сто и четиридесет лева), считано от 02.02.2018 г., до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

 

            6. Местоживеенето на роденото от брака дете Драгомир Х.С. с ЕГН **********, се определя – при майката – В.Д.Х., на адрес: ***.

            7. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете Драгомир Х.С. с ЕГН **********, се предоставя на майката В.Д.Х..

            8. Определя се режим на лични отношения на бащата Х.С.Х. с детето Драгомир Х.С. всяка първа и трета седмица от месеца, от 10,00 часа в събота, до 16,00 часа в неделя, с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск. Вземането и връщането на детето ще се извършва от дома на майката.

            9. Бащата Х.С.Х. се задължава да заплаща на детето си Драгомир Х.С. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител В.Д.Х. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 130,00 лв. (сто и тридесет лева), считано от 02.02.2018 г., до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

 

            10. В дял на В.Д.Х. с ЕГН ********** се предоставя и същата, след прекратяването на брака, става изключителен собственик на следната движима вещ – моторно превозно средство, придобито по време на брака между страните: ЛЕК АВТОМОБИЛ марка „Фолксваген” модел „Голф” с рег. № Н5352АР, с рама № WVWZZZ1HZSP351004, двигател № ADZ007813, цвят – бордо, металик. Застрахователната стойност на движимата вещ възлиза на 400,00 лева.

            11. Молителите не си дължат взаимно издръжка след прекратяването на брака.

            12. Семейното жилище, представляващо къща, находяща се в гр. Велики Преслав, обл. Шумен, ул. „Стефан Гатев” № 22, собственост на родителите на Х.С.Х., след прекратяването на брака се предоставя за ползване на Х.С.Х..

            13. Движимите вещи – съпружеска имуществена общност, страните са поделили доброволно преди подписването на споразумението по чл. 51, ал. 1 от СК.

            14. Разноските по делото остават в тежест на всеки от молителите така, както ги е направил.

 

            ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развода по взаимно съгласие в размер на 30,00 лв. (тридесет лева), като ОСЪЖДА Х.С.Х. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сума в размер на 15,00 лв. и ОСЪЖДА В.Д.Х. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сума в размер на 15,00 лева.

            ОСЪЖДА Х.С.Х. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, държавна такса върху размера на определените издръжки, в общ размер 194,40 лв. (сто деветдесет и четири лева и 40 стотинки).

            ОСЪЖДА В.Д.Х. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Велики Преслав, държавна такса в размер на 8,00 лв. (осем лева) – върху стойността на дела си по получаването на изключителната собственост върху моторно превозно средство.

 

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на всеки от молителите, като на молителя Х. – чрез пълномощника му – адв. Атанас Атанасов от ШАК, на основание чл. 39, ал. 1 от ГПК.

            Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                                      Районен съдия: