Р Е Ш Е Н И Е

 

15.03.2018 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2018                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 15 (петнадесети) февруари                                                    Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Женя Проданова,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 139 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по чл.16в   от Закона за социално подпомагане.

Производството по делото е образувано по молба от АСП-Дирекция “Социално подпомагане“, гр. Велики Преслав за настаняване на поставеното под пълно запрещение лице П.Б.П. с ЕГН ********** в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост с. Веселиново, общ. Смядово с правно основание чл.16в вр. с чл.16б и чл.16а от ЗСП, за срок от 3 години, считано от датата на влизане в сила на решението.

            В молба се излага, че П.Б.П. поради влошено здравословно състояние е поставена под пълно запрещение и за настойник е определен Ч.Б.С.. Със заповед №РД 09/0063 от 03.02.2016 г. на Д“СП“-В.Преслав, П. бил временно настанен по административен ред до произнасянето на съда в социална услуга в общността от резидентен тип и моли същия да бъде настанен за посочения срок в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост с. В., общ.С., обл.Ш, ул. “Ц, Б І“ №4  за срок от три години.

            Молителят - Дирекция “СП” гр.Велики Преслав, в съдебно заседание не се представлява. Явилото се лице нач. отдел ХУСУ при Д“СП“-В.Преслав поддържа  депозираната молба и моли да бъде уважена, като излага, че лицето получава в защитеното жилище всички необходими грижи съобразно здравословното му състояние.

            Заинтересованата страна – П.Б.П. се явява лично в съдебно заседание, но  с него не може да бъде осъществен вербален контакт поради заболяването му.

Настойникът Ч.Б.С. моли да бъде уважена молбата, която е в интерес на лицето.

            След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: С решение по гражданско дело №80/2016г по описа на ШОС влязло в сила на 08.04.2016г. П.Б.П. е поставена под пълно запрещение поради установено заболяване  - лека олигофрения, което го поставя в невъзможност да взема самостоятелни решения, да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи. За настойник на П. е назначен Ч.Б.С.. С експертно решение №1057/120 от 07.08.1991 г. на ТЕЛК при МБАЛ Шумен АД е определена неработоспособност на П. – ІІ група инвалидност във връзка с поставената му диагноза – лека олигофрения. По делото е представена молба от Ч.Б.С. от 25.01.2018г. като настойник и от П.Б.П., в която лицето е декларирало желанието си да бъде дългосрочно настанено в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост с. Веселиново, общ. Смядово, ул. Цар Борис І“ №4. В становището си и в съдебно заседание настойникът излага, че П. ползва социалната услуга от три години, няма роднини и близки, които да имат желание и възможност да се грижат за него.

От  приобщения по делото Доклад – оценка на потребностите от подкрепа изготвен от екип при ЦНСТ-с.Веселиново се установява, че П.П. е пълнолетен с диагноза „лека олигофрения”, няма близки, които да заявяват готовност и желание да се грижат за него. Същият е с влошено общо състояние, в повечето случаи е неконтактен и неадекватен, не усеща физиологичните си нужди, често има кожни проблеми – зачервена и лющеща се кожа на глава и крайници, има ниско кръвно налягане , което му пречи при движение и води до постоянна сънливост.

 От Доклад-предложение, изготвен от Отдел „Хора с увреждания и социални услуги“ при Д“СП“-В.Преслав, е видно, че в ЦНСТ П. получава необходимите индивидуални грижи и подкрепа на личността, където ще да бъдат развивани способностите му за самостоятелност и преодоляване на социалната изолация, което може да бъде постигнато, т.к няма близки които да имат желание  и възможност да се грижат за него, единствено чрез настаняването му в Центъра.

Законът за социалното подпомагане в чл.16б.”б” и „в” урежда процедурата по настаняване в специализирани институции и ползване на социални услуги в общността от резидентен тип на пълнолетни лица постановени под пълно запрещение, когато това е в техен интерес, поради това че за лицето не могат да бъдат полагани грижи в семейна среда. Предимство е дадено на насочването на лицата към ползване на услуги в общността от резидентен тип.

В конкретния случай, с оглед събраните по делото доказателства и въз основа на личните си впечатления придобити по повод проведеното съдебно заседание, съдът намира, че молбата за настаняване на П.Б.П. в посоченото защитено жилище за срок от 3 години, считано от датата на влизане в сила на решението се явява основателна. П.Б.П. е пълнолетно лице постановено под пълно запрещение поради заболяването му от  лека олигофрения, което и пречи, да взема самостоятелни решения, да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи. Същият е била настанен в ЦНСТ-с.В, където за него е оказвана медицинска, психологична и всякаква друга грижа и подкрепа, доколкото роднините му, въпреки че не са се дезинтересирали, не са в състояние да полагат непосредствени грижи за него.

Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост с. Веселиново, на П. се предоставя жизнена среда близка до семейната, както и адекватна медицинска и друга помощ и индивидуална грижа от съответните специалисти.

          С оглед на изложеното съдът намира, че молбата за настаняване на П.Б.П. в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост с. Веселиново е основателна, като настаняването следва да бъде допуснато за срок от 3 години считано от влизане в сила на съдебното решение.

Водим от горното съдът,

 

Р          Е          Ш          И :

 

            НАСТАНЯВА П.Б.П. с ЕГН ********** в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост с. В, общ.С, обл.Ш, ул. “Ц Б І“ № 4, за срок от 3 години, считано от датата на влизане в сила на решението, на основание чл. 16в, вр.чл.16б и 16а от ЗСП.

            Решението подлежи на обжалване и протест пред Шуменски окръжен съд в седемдневен   срок от съобщаването му на страните, на основание чл.16в, ал.8 от ЗСП.

Решението на осн.чл.16в, ал.5 от ЗСП, подлежи на незабавно изпълнение.

          Препис от решението да се изпрати на Д”СП” – В П., за изпълнение по административен ред.  

 

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: