П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

Номер . . . . . . . . . . .                       Година 2016                 Град Велики Преслав

 

 

В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд                                 четвърти състав

На 01 (първи) декември                                                    Година 2016

 

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна П.

                                           

Секретар Д.Д.,

Прокурор Мая Големанова,

като разгледа докладваното от съдия Д.П.

наказателно дело от общ характер номер 73 по описа за 2016 година,

 

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия С.Б.М. роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и адрес *** и настоящ адрес ***, с висше образование, женен с ЕГН **********, неосъждан,  ЗА ВИНОВЕН в това, че на 12.08.2015 г. край гр.Велики Преслав, в и около комплекс „****“, извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - нанасяне на удари по паркирани автомобили – л.а.“Ауди А6“ с рег.№****, собственост на А.Ю.Х., л.а.“Ауди А6“ с рег.№****, собственост Г.Х.К.; счупване на чаши и чинии в комплекс „****“, собственост на „Г.К.2.“ЕООД, гр.В.Преслав,  като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта – удар по задно панорамно стъкло на патрулен автомобил на РУ-В.Преслав, бягство от служителите на реда и отправяне на псувни при задържането му, като деянието се отличава  и с изключителни цинизъм и дързост,  поради което и на основание чл.325, ал.2 вр. с ал.1  от НК вр. с чл.54 от НК,  ГО  ОСЪЖДА ДЕСЕТ МЕСЕЦА“ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл.304 от НПК, ГО ОПРАВДАВА за това, че на 12.08.2015 г. край гр.Велики Преслав, в и около комплекс „****“, противозаконно повредил чужди движими вещи – л.а.“Ауди А6“ с рег.№****, собственост на А.Ю.Х., като му нанесъл щети на стойност 270.00 лв. и л.а.“Ауди А6“ с рег.№****, собственост Г.Х.К., като му нанесъл щети на стойност 90.00 лв. и унищожил чужди движими вещи - чаши и чинии в комплекс „****“, собственост на „Г.К.2.“ЕООД, гр.В.Преслав на стойност 78.70 лв. - престъпление  по чл.216 ал.1  от НК.

            В случай на привеждане в изпълнение на наложеното с настоящата присъда, на осн. чл.59, ал.1 от НК, ПРИСПАДА общо наказание „лишаване от свобода“, времето, през което по отношение осъденият е била взета мярка за неотклонение домашен арест, считано от 14.08.2015 г. до 09.11.2015 г., както и времето през което осъденият е бил задържан на осн. чл.72, ал.1, т.1 от ЗМВР и на осн.чл.64, ал.2 от НПК, считано от 13.08.2015 г. до 14.08.2015 г.

            На основание чл. 189, ал. 3 от НПК и чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия С.Б.М., да заплати сума в размер на 928.06 лева, в полза на държавата по сметка на ВПРС, представляваща направените по делото разноски и 5.00 лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за присъдените в полза на държавата разноски.

            На основание чл. 111, ал. 1 от НПК, иззетият като веществено доказателство по делото мобилен телефон „Нокия“, заден капак на мобилен телефон „Нокия“ и батерия за мобилен телефон, остава за пазене във ВПРС до изтичане на срока по чл. 112, ал. 1 от НПК, в който може да бъде потърсен.

            На основание чл. 111, ал. 1 от НПК,  ДА СЕ УНИЩОЖАТ по реда на чл. 127, ал.2, предл.последно вр. с чл.128  от ПАС веществените доказателства по делото: 1 бр. бяла влажна кърпа зацапана с червеникава течност и 1 бр. салфетка с надпис „****“ зацапана с тъмночервена течност- без стойност.

            Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град Шумен.

 

                                              

 

Районен съдия: