П Р О Т О К О Л

           

 

Година 2018                                                                                                 Град Велики Преслав

Районен съд – Велики Преслав                                                              трети  състав

На 02 (втори) март                                                                                     Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                              Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева

Прокурор Каролина Калева-Параскевова,

Сложи за разглеждане докладваното от съдия С. Момов

наказателно дело от общ характер номер 81 по описа за 2018 година.

 

 

            На именното повикване в 11,00 часа се явиха:

            За ВПРП, редовно призована, се явява прокурор К. Калева-Параскевова.

            Обвиняемият М.Ю.М., редовно призован, се явява лично, воден от ОЗ “Охрана” - **** и със защитника адв. М.Д. от ШАК, упълномощен на досъдебното производство, на 14.02.2018 г. (л. 226 от ДП).

 

 

            Прокурор - Да се даде ход на делото.

            Защитник - Да се даде ход на делото.

            Обвиняем - Да се даде ход на делото.

 

 

           

Съдът, като взе предвид така постигнатото споразумение между страните, счита, че същото не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

О п р е д е л и:

ОДОБРЯВА споразумението за частично решаване на делото в досъдебното производство по ДП № 7/2018 г. по описа на Териториално митническо управление - Варна, според което страните:

1) М.Д. – адвокат от ШАК, в качеството му на защитник на обвиняемия М.Ю.М. с ЕГН ********** и 2) Каролина Калева-Параскевова – прокурор в Районна прокуратура – Велики Преслав,

приемат за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият обвиняемият М.Ю.М., роден на *** ***, български гражданин, с постоянен адрес:***, с основно образование, женен, с ЕГН **********, неосъждан, на 22.01.2018 г., в с. ****, обл. ****, на ул. ****, срещу дом № **, в лек автомобил марка ***, модел ***, с рег. № ***, собственост на П.Д.М.от с. О., в немаловажен случай, държал акцизна стока без бандерол, когато такъв се изисква по закон: чл. 28, ал. 1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия – тютюневи изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията и по реда на Закона за акцизните и данъчните складове; чл. 64, ал. 4 от Закона за акцизите и данъчните складовебандеролът се поставя върху потребителската опаковка по начин, от който да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване; чл. 2, т. 2 от Закона за акцизите и данъчните складовена облагане с акциз подлежат: тютюневите изделия; чл. 12, ал.1, т.1 от ЗАДС„тютюн за пушене (за лула и цигари)“ е: тютюн, който е нарязан или раздробен по друг начин, усукан или пресован на плочки и може да се пуши без допълнителна индустриална обработка; чл. 100, ал. 1 от ЗАДСбутилираните алкохолни напитки с код по КН 2208 и с алкохолно съдържание, равно и превишаващо 15% vol, и тютюневите изделия, предназначени за местния пазар, се предлагат и продават само облепени с бандерол; - 91,595 кг насипен тютюн за пушене, на стойност 30390,68 лв., като деянието е извършено повторно – с което от обективна страна осъществил състава на престъплението по чл. 234, ал. 2, т. 1 вр. ал. 1 от НК.

            Деянието е извършено виновно при форма на вината – пряк умисъл.

            За горепосоченото престъпление, на основание чл. 234, ал. 2, т. 1 вр. ал. 1 от НК, вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК и чл. 54 от НК, чл. 57, ал. 2 от НК, и чл. 49 от НК, на обвиняемия М.Ю.М. с ЕГН ********** се налагат наказания „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ДВЕ ГОДИНИ и „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАЖНЯВА ПРОФЕСИЯ ИЛИ ДЕЙНОСТ, свързана с търговия с акцизни стоки” за срок ДВЕ ГОДИНИ, считано от 02.03.2018 година.

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание лишаване от свобода СЕ ОТЛАГА за срок от ПЕТ години, считано от 02.03.2018 година.

            На основание чл. 59, ал. 1 от НК, от така определеното наказание „Лишаване от свобода” СЕ ПРИСПАДА времето, през което обвиняемият М.Ю.М. е бил задържан по мярка за неотклонение „Задържане под стража” по настоящото дело, считано от 11,30 ч на 22.01.2018 г. до 02.03.2018 г., включващо, на осн. чл. 59, ал. 1 вр. ал. 2 от НК и времето, през което обвиняемият М.Ю.М. е бил задържан за срок до 24 часа на осн. чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР във връзка с престъплението по настоящото определение, считано от 11,30 ч на 22.01.2018 г., до 17,25 ч на 22.01.2018 година.

            От престъплението, предмет на обвинението по настоящото наказателно производство не са причинени съставомерни имуществени вреди.

 

            С приложените по делото ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, се постъпва както следва:

            – лек автомобил ***с рег. № ***, ведно с 1 бр. контактен ключ към него, документи за лек автомобил ***с рег. № ***: свидетелство за регистрация част първа и свидетелство за регистрация част втора – намиращи се на съхранение в МБ - гр. **** към ТМУ – Варна, на основание чл. 111, ал. 1 от НПК, се връщат на собственика им – П.Д.М.с ЕГН **********;

            – 1 бр. чаша празна, 1 бр. цилиндрична кутия червена, празна с надпис „Соса Соla“; 1 бр. празна чаша с надпис „VIVA Cаfe“; 1 бр. пластмасово шише с вместимост 1,5 литра с надпис Горна Баня; 1 бр. пластмасово шише с вместимост 1,5 литра с надпис „AQVA“, 1 бр. пластмасово шише с вместимост 1,5 литра с надпис „DEVIN“ – намиращи се на съхранение в МБ - гр. **** към ТМУ – Варна, поради липса на доказателства на кого принадлежат, на основание чл. 112, ал. 1 от НПК, остават на съхранение по реда и сроковете по чл. 112, ал. 1 от НПК;

            – общо 91,595 кг насипен тютюн за пушене, съдържащ се в 9 бр. черни найлонови торби, а именно в: черна найлонова торба, номерирана с № 1 с тегло 9,600 кг; черна найлонова торба, номерирана с № 2 с тегло 9,600 кг; черна найлонова торба, номерирана с № 3 с тегло 10,000 кг; черна найлонова торба, номерирана с номер 4 с тегло 9,600 кг; черна найлонова торба, номерирана с № 5 с тегло 9,600 кг; черна найлонова торба, номерирана с № 6 с тегло 9,605 кг; черна найлонова торба, номерирана с № 7 с тегло 9,995 кг; черна найлонова торба, номерирана с № 8 с тегло 9,995 кг; черна найлонова торба, номерирана с № 9 с тегло 9,650 кг; и в 18 броя лабораторни и контролни проби – всички – на съхранение в МБ - гр. **** към ТМУ Варна, на основание чл. 234, ал. 3 от НК, се отнемат в полза на държавата;

            – 1 бр. къс косъм, на основание чл. 112, ал. 4 от НПК, се оставя към делото.

            Направените по делото разноски в частта им по обвинението срещу обвиняемия М.Ю.М. в размер на 1167,00 лв. – платени възнаграждения на вещи лица от бюджета на ТМУ – Варна, се възлагат в тежест на обвиняемия М.Ю.М. с ЕГН **********, който следва да ги заплати в полза на държавата, по сметка на ТМУ – Варна.

 

 

            На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА ЧАСТИЧНО наказателното производство по досъдебно производство № 7/2018 г. по описа на Териториално митническо управление - Варна.

            На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по настоящото НОХД № 81/2018 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав.

 

ОСВОБОЖДАВА в съдебно заседание, на 02.03.2018 г., в 11,25 часа, М.Ю.М. с ЕГН ********** – поради отпадане по силата на закона, на действието на взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража.

 

Определението е окончателно и съгласно чл. 382, ал. 1 от НПК, има последиците на влязла в сила присъда.

            След привеждане в изпълнение на настоящото определение, ДП № 7/2018 г. по описа на ТМУ – Варна, ДА СЕ ВЪРНЕ на Районна прокуратура – Велики Преслав, по компетентност.

 

                                                                                                          Районен съдия:

 

 

 

 

            Заседанието приключи в 11,30 часа.

Протоколът изготвен в с.з.

 

 

 

                                                                                                          Районен съдия:

 

                                                                                                                    Секретар: