П Р О Т О К О Л

           

 

Година 2018                                                                                                 Град Велики Преслав

Великопреславският районен съд                                                        трети  състав

На 22 (двадесет и втори) март                                                                Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                              Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева

Прокурор Каролина Калева-Параскевова,

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  Момов

наказателно дело от общ характер номер 109 по описа за 2018 година.

 

 

            На именното повикване в 11,30 часа, се явиха:

            За ВПРП, редовно призована, се явява прокурор Каролина Калева-Параскевова.

            Обвиняемият М.М., редовно призован, се явява лично.

Явява се, редовно призован, защитникът – адв. А.А. от ШАК, упълномощен на досъдебното производство (л. 6 от ДП).

 

           

Съдът, като взе предвид така постигнатото споразумение между страните, счита, че същото не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

            О п р е д е л и:

ОДОБРЯВА споразумението за решаване на делото в досъдебното производство по ДП № 9/2018 г. по описа на Районно управление *** при ОДМВР - Шумен, според което страните:

            1) А.А. – адвокат от ШАК, в качеството на защитник на обвиняемия М.Ъ.М., роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:***, с основно образование, неженен, с ЕГН **********, неосъждан и 2) Каролина Калева-Параскевова – прокурор в Районна прокуратура – Велики Преслав,

            І. приемат за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият М.Ъ.М., роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:***, с основно образование, неженен, с ЕГН **********, неосъждан, 12.01.2018 г., около 22,10 часа, в с. *****, общ. ****, противозаконно отнел чуждо моторно превозно средство – лек автомобил „***“ с рег. № ***, на стойност 897,00 лв. (осемстотин деветдесет и седем лева), от владението на собственика Ф.М. ***, без негово съгласие с намерение да го ползва, като е последвала повреда на превозното средство на стойност в общ размер на 718,00 лв. (седемстотин и осемнадесет лева) и деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда 1,22 промила, с което осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 346, ал. 2, т. 1 и т. 2 вр. ал. 1 от НК.

            Деянието е извършено виновно при форма на вината – пряк умисъл.

            За горепосоченото престъпление, на основание чл. 346, ал. 2, т. 1 и т. 2 вр. ал. 1 от НК и чл. 381, ал. 4 от НПК вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, на обвиняемия М.Ъ.М. с ЕГН ********** се налага наказание „Лишаване от свобода” в размер на ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА.

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така наложеното наказание „Лишаване от свобода” СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от 22.03.2018 година.

            Причинените с престъплението по чл. 346, ал. 2, т. 1 и т. 2 вр. ал. 1 от НК, предмет на обвинението по настоящото наказателно производство имуществени вреди, са възстановени изцяло на пострадалия Ф.Ч. от с. Л..

 

            ІІ. Страните приемат за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият М.Ъ.М. с ЕГН **********, на 12.01.2018 г., около 22,10 часа, в с. , общ. ****, по ул. ****, на кръстовището с ул. ****, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка и модел „***“, с рег. № ***, собственост на Ф.М. Ч. от с. Л., с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда - 1,22 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510“, с фабричен № ARDN-0037, в проба с пореден № 2710, с което осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК.

            Деянието е извършено виновно при форма на вината – пряк умисъл.

            За горепосоченото престъпление, на основание чл. 343б, ал. 1 от НК и чл. 381, ал. 4 от НПК вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, на обвиняемия М.Ъ.М. с ЕГН ********** се налага наказание „Лишаване от свобода” в размер на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА и „ГЛОБА“ в размер на 200 лв. (двеста лева).

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така наложеното наказание „Лишаване от свобода” СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от 22.03.2018 година.

На основание чл. 59, ал. 1 и ал. 2 от НК, от така определеното наказание „Лишаване от свобода” СЕ ПРИСПАДА времето, през което обвиняемият М.Ъ.М. е бил задържан за срок до 24 часа на осн. чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР във връзка с престъпленията по настоящото определение, считано от 23,15 ч на 12.01.2018 г., до 11,30 ч на 13.01.2018 г.

 

            На основание чл. 381, ал. 8 от НПК вр. чл. 23, ал. 1 от НК, за престъпленията по настоящото споразумение, на обвиняемия М.Ъ.М. с ЕГН ********** се определя ОБЩО НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ЕДИНАДЕСЕТ  МЕСЕЦА.

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното общо наказание СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ години, считано от 22.03.2018 година.

            На основание чл. 381, ал. 8 от НПК вр. чл. 23, ал. 3 от НК, към така определеното на обвиняемия М.Ъ.М. общо наказание, се присъединява наказанието „ГЛОБА“ в размер на 200 лв. (двеста лева).

 

            От престъплението, предмет на обвинението по чл. 343б, ал. 1 от НК не са причинени съставомерни имуществени вреди.

По делото не са приложени предмети и книжа като веществени доказателства.

            Направените по делото разноски в общ размер 140,76 лв. – възнаграждение на вещо лице, за сметка на бюджета на ОД на МВР гр. Шумен, се възлагат в тежест на обвиняемия М.Ъ.М., който следва да ги заплати в полза на държавата, по сметка на Областна дирекция на МВР гр. Шумен: IBAN: ***, BIC: ***, банка: „Обединена българска банка” АД.

 

 

            На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по ДП № 9/2018 г. по описа на Районно управление *** при ОДМВР - Шумен.

            На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по настоящото НОХД № 109/2018 г. по описа на ВПРС.

            Определението е окончателно и съгласно чл. 382, ал. 1 от НПК, има последиците на влязла в сила присъда.

 

                                                                                                          Районен съдия:

 

 

            Заседанието приключи в 11,45 часа, протоколът изготвен в с.з.

 

 

                                                                                                          Районен съдия:

 

                                                                                                                    Секретар: