МОТИВИ на решение № 24/27.03.2018 г., постановено по НАХД № 67/2018 г. по описа на Районен съд – Велики Преслав

 

 

            Производство по чл. 375 и сл. от НПК.

            Във ВПРС е внесено постановление № 73/2018 от 12.02.2018 г. на прокурор в Районна прокуратура – Велики Преслав, с което се прави предложение за освобождаване на Г.В.Г. – обвиняем по ДП (БП) № 23/2018 г. по описа на РУ гр. Велики Преслав при ОД на МВР гр. Шумен, от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. Като основание за това се излага, че са налице предпоставките по чл. 78а от НК, а именно: наказателното производство било образувано за престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, обвиняемият не бил осъждан за престъпление от общ характер и не бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, и от престъплението не били причинени имуществени вреди.

            Прокурорът, в съдебно заседание поддържа изводите си, направени в постановлението по чл. 375 от НПК и пледира, на осн. чл. 78а, ал. 1 от НК, на обвиняемия да бъде наложено наказание „Глоба” около минималния, предвиден в закона размер, а именно в размер около 1000 лева.

            Обвиняемият, нередовно призован, неоткрит двукратно на адреса, който е посочил на досъдебното производство, не участва в съдебното производство, което на основание чл. 269, ал. 3, т. 1 от НПК, е проведено в негово отсъствие.

            Защитникът пледира за налагане на наказание в минимален размер.

            От приложените по делото писмени доказателства (ДП № 23/2018 г. по описа на РУ гр. Велики Преслав при ОД на МВР гр. Шумен), от свидетелските показания и обясненията, дадени в досъдебното производство, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: на 29.01.2018 г., около 15,20 часа, по улица „****” в с. Методиево, общ. Върбица, в близост до административен адрес № 43 и в посока към селската джамия, обвиняемият Г.В.Г. управлявал лек автомобил марка „****” с рег. № ВТ0789АТ – собственост на друго лице, независимо, че не бил носител на правоспособност и не притежавал свидетелство за управление на МПС. На посочените време и място, същият бил спрян за проверка от полицаи от РУ гр. Велики Преслав при ОД на МВР гр. Шумен. Извършена била проверка, вкл. на самоличността на водача, при която се установило, че Г. е неправоспособен като водач на МПС и че с наказателно постановление № 17-1729-000738/02.11.2017 г., издадено от Началника на РУ гр. Шумен при ОД на МВР гр. Шумен, влязло в сила на 21.11.2017 г., му било наложено административно наказание за същото деяние. Наказателното постановление било връчено лично на обвиняемия (в качеството му на нарушител), на 13.11.2017 година.

            Обвиняемият Г., без да е придобивал правоспособността да управлява моторно превозно средство, към 29.01.2018 г. извършил общо две деяния, представляващи управляване на моторно превозно средство без притежание на съответното свидетелство за управление.

            Обвиняемият Г. е 24-годишен, женен, родител на две деца съответно на 5 и 2-година възраст, работник в дърводобива с месечен доход в размер на 350 лева. Няма сключен трудов договор, не притежава имоти, МПС, движими вещи с единична стойност над 1000 лв. и пари по лични банкови влогове.

            Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че като управлявал МПС, без да притежава свидетелство за правоуправление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за това, обвиняемият осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 343в, ал. 2 от НК.

            От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на Г.В.Г. и освободи последния от наказателна отговорност с налагане на същия на административно наказание: 1. За престъплението по чл. 343в, ал. 2 от НК, което е умишлено, се предвижда наказание „Лишаване от свобода” от една до три години и „Глоба“ в размер от 500 до 1200 лева; 2. Видно от приложената по делото справка за съдимост рег. № 152/01.02.2018 г., изд. от БС при Шуменски районен съд, деецът е неосъждан и не се е ползвал от разпоредбата на чл.78а от НК; 3. От деянието не са причинени имуществени вреди.

            При определяне на наказанието съдът отчете направените от Г. на досъдебното производство самопризнания, изразеното от него съжаление за извършеното, младата му възраст, социалното му положение на работник в дърводобивния отрасъл с месечен доход под размера на минималната работна заплата. Взе предвид общите данни за материалното му положение, социалния му статус, имотно състояние и родителско качество на две малолетни деца. Като отегчаващо обстоятелство съобрази повишената обществена опасност на осъщественото деяние, предвид големия брой престъпления от този род в региона и в страната, и неправоспособността на обвиняемия като водач на МПС. С оглед гореизложеното, при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, в частност, при наличието на многобройни такива, съдът счита, че на обвиняемия следва да бъде наложено наказание по чл. 78а, ал. 1 от НК в размер на минималния, предвиден в закона, а именно „Глоба” в размер на 1000 лева.

            При установената по делото неправоспособност на обвиняемия като водач на моторно превозно средство, съдът констатира, че е безпредметно и не се произнесе по въпроса по чл. 78а, ал. 4 вр. чл. 343г от НК.

            Независимо от законната последица на влизането в сила на настоящото решение – отпадане по закон на действието на взетата по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение, за целите на яснотата по всички въпроси относно последиците на настоящото наказателно производство, съдът постанови изричен диспозитив за отмяна на взетата по отношение на обвиняемия Г.В.Г. мярка за неотклонение „Подписка”.

            Разноски за присъждане по делото не са направени, при отчитане на обстоятелството, че тези, представляващи възнаграждение на назначения защитник понастоящем не са определени от Националното бюро за правна помощ по реда на Закона за правната помощ.

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

            Дата на изготвяне на мотивите:

            28.03.2018 г.

 

                                                                     Районен съдия: